Ordinacija Medium.ba

Kardamom – prednosti, nutritivna vrijednost, recepti

Indijska kuhinja je šarena, aromatična, a začini ne samo da dodaju zanimljiv zaokret hrani, već imaju i razne zdravstvene prednosti koje su dobro zabilježene od davnina. Jedan takav začin među mnogim drugim je kardamom.

Zanimljivo je da kardamom potiče od sjemenki raznih biljaka iz porodice đumbira, koje se uzgajaju u regijama Indije, Indonezije i Gvatemale.

Ovaj začin ima jaku aromu i ukus. Tradicionalno, kardamom se smatrao biljkom i bio je jedan od ključnih sastojaka u Ayurvedi. Čak su i stari Egipćani i Rimljani koristili ovaj začin za ubacivanje u svoja eterična ulja, koristili su njegov jak okus kao mente, pa čak i u druge medicinske svrhe.

Vjerovalo se da je kardamom lijek za infekcije usta, probleme sa grlom, začepljenost grudi, gastrointestinalne poremećaje, a koristio se i kao protuotrov za otrov i otrov. Danas se kardamom svrstava među najskuplje začine na svijetu. Poznat po svojoj aromi i ukusu, kardamom se koristi u brojnim receptima, od začinjenih jela do deserta i pića. S obzirom da broj opcija stalno raste, sve više ljudi razmišlja o dodavanju kardamoma u svoju prehranu za cjelokupno zdravlje.

Sadržaj

Nutritivna vrijednost kardamoma (Elaichi)

100 grama kardamoma sadrži:

Proteini: 11 g

Holesterol: 0 mg

Ugljeni hidrati: 68 g

Ukupno masti: 7 g

Kalorična vrijednost: 311 kcal

Kardamom ima dosta fitonutrijenata koji sprečavaju bolesti. Takođe je dobar izvor kalcijuma, kalijuma, magnezijuma i esencijalnih elektrolita.

Uz njih, to je zlatni rudnik vitalnih vitamina poput vitamina C, niacina i riboflavina (vitamin B2). Dodavanje cijelog ovog začina vašoj hrani obogaćuje je tonama hranjivih tvari i minerala.

Mahune kardamoma su male vretenaste, trouglastog poprečnog presjeka. Ove mahune sadrže određeni broj sjemenki, koje se mogu koristiti kao cjelina ili se sjemenke mogu samljeti u prah. Sjemenke su crne i male, dok mahune variraju u boji i veličini prema vrsti.

8 zdravstvenih prednosti kardamoma (Elaichi)

Ovaj egzotični začin prepun je tona hranljivih sastojaka za ishranu vašeg tela. Iscjelitelji koriste kardamom kao popularnu ljekovitu biljku više od 5000 godina.

Kardamom dolazi u tri različite varijante, ali zeleni kardamom je daleko najpopularniji i za kulinarsku i za medicinsku upotrebu. Kao što smo već spomenuli, sadrži visok nivo vitamina A, vitamina C i drugih mikronutrijenata.

Ovi minerali i vitamini rade zajedno kako bi kardamonu pružili brojne zdravstvene prednosti. O nekima ćemo razgovarati u donjem odjeljku:

1. Antioksidativna svojstva mogu smanjiti visok krvni pritisak

Poznato je da kardamom reguliše visok krvni pritisak svakodnevnim unosom zbog svog diuretičkog efekta. Budući da je bogat antioksidansima, pomaže u detoksikaciji krvi i izbacivanju vode koja se nakuplja oko važnih organa tako što potiče učestalo mokrenje.

Istraživačka studija objavljena od strane Indian Journal of Biochemistry and Biophysics opisuje dnevnu konzumaciju kardamoma i razrađuje njegovu ulogu u kontroli nivoa krvnog pritiska.

Studija je također primijetila smanjenje sistolnog (mjeri pritisak u vašim arterijama kada srce kuca), dijastoličkog (mjeri pritisak u vašim arterijama kada se vaše srce odmara između otkucaja) kod pacijenata sa hipertenzijom u stadiju 1.

2. Ispravlja probavne tegobe

Indijci koriste kardamom u gotovo svakom jelu jer pomaže u pravilnoj probavi. Kardamom je poznat kao stimulans probave i karminativ.

Ovaj začin sadrži eterično ulje mentona koje pomaže u ublažavanju gastrointestinalnih problema kao što su čišćenje čira na želucu, refluks kiseline i drugi problemi. Njegova protuupalna svojstva olakšavaju peckanje u želucu, pa čak i eliminiraju mučninu. Neki ga ljudi još uvijek koriste za smanjenje mučnine kretanja.

3. Bori se protiv loših bakterija

Kardamom je prastari kućni lijek, koji se koristi kao prirodni osvježivač daha. Bogat je antioksidansima i drugim svojstvima za borbu protiv bakterija, a vaše oralno zdravlje bit će odlično ako ga redovno konzumirate.

Začin sadrži ulje kardamoma zvano cineol, koje je poznato po svojim antimikrobnim svojstvima. Ubija nezdrave bakterije prisutne na nepcu i jeziku i na taj način promiče oralno zdravlje.

Poznato je da žvakanje sjemenki kardamoma efikasno uravnotežuje pH nivo u ustima, sprečavajući razvoj ozbiljnih karijesa, pa čak i bolesti desni.

4. Opušta vas

Kardamom ima opuštajući učinak na ljude zbog svojih antioksidansa. Također se bori protiv nakupljanja kortizola u vašem tijelu, čime se smanjuje stres i potiče lakše disanje.

Njuškanje eteričnog ulja kardamoma ili žvakanje njegovog komada pomaže u borbi protiv stresa jer je osvježavajuće. Iako se smatra preuranjenim u odnosu na druge nauke zasnovane na dokazima, kardamom je takođe popularan sastojak u aromaterapiji i pomogao je u povećanju protoka vazduha u pluća, čime se obezbeđuje više kiseonika u telu. Smatra se da pomaže fiziološkim odgovorima tokom vježbanja.

5. Oporavak nakon operacije

Sati nakon operacije su teški i ispunjeni dezorijentacijom i vrtoglavicom uz anesteziju. Mada, uglavnom zavisi od intenziteta anestezije i konstitucije tela.

Mješavina kardamoma i eteričnih ulja u kombinaciji s đumbirom, limunom i lavandom pomaže da razbistrite glavu, pobijedite mučninu i osjećate se opušteno dok ste budni.

6. Umiruje i smanjuje upalu

Kardamom također pomaže u čišćenju sinusa radi lakšeg disanja. U slučaju da imate neki oblik respiratorne upale, kardamom svojim antioksidansima može pomoći u uklanjanju svake infekcije, bakterija ili otoka.

Također štiti stanice od oštećenja i sprječava upale u tijelu koje mogu dovesti do kroničnih bolesti. Stoga se može smatrati umirujućim agensom koji je prepun protuupalnih spojeva.

7. Ublažava respiratorne bolesti

Začin sadrži element poznat kao cineol koji djeluje kao antimikrobno sredstvo koje sprečava bakterijske infekcije koje utječu na pluća.

Crni kardamom pomaže u poboljšanju zdravlja disajnih puteva. Astma i zviždanje se mogu smanjiti upotrebom kardamoma uz redovne lijekove.

Pomaže u čišćenju nosnog prolaza i grudnog koša od sluzi kako bi se olakšalo disanje. Sadrži flavonoide koji poboljšavaju vaš unos kiseonika pomažući vašim plućima da se opuste kako bi disali dugo i duboko.

8. Prednosti kardamoma na kožu i kosu

Čista koža – kardamom se može smatrati spasiocem za kožu sklonu aknama. Sprečava izbijanje i briše fleke. Kontroliše protok sebuma i čisti sve začepljene pore. Njegovi protuupalni elementi djeluju tako da se riješe iritacije kože i ujednače ten.

Mekše usne – Ispucale usne više nisu zabrinjavajuće zbog antioksidansa prisutnih u kardamonu. Eterična ulja kardamoma dodaju se balzamima za usne radi mirisa, ali i da usne budu glatke.

2 zdrava načina da dodate kardamom (Elaichi) u vašu prehranu

Postoji više zdravih recepata za kardamom koji nisu samo ukusni, već sadrže i druge hranjive sastojke. Pronađimo različite načine korištenja kardamoma da začinite svoje kuhanje.

#1 Smoothie od banane i kardamoma

Sastojci:

1/4 kašičice mlevenog kardamoma

1 velika smrznuta banana

1 šolja običnog grčkog jogurta

2 hurme bez koštica

1-inčni komad svježeg đumbira, oguljen

1/4 šolje bademovog mleka

1 prstohvat soli

Metoda:

Za ovaj recept potrebno je da u blender dodate smrznutu bananu, kašičicu grčkog jogurta, urme, đumbir, mlijeko, kardamom u prahu i sol.

Zatim pire na jakoj temperaturi dok ne postane potpuno glatka.

Prelijte u čaše i poslužite ohlađeno.

#2 Kardamom Riža Pulav

Sastojci:

1 kašika maslinovog ulja

1 mali luk, sitno nasjeckan

Sjemenke od 7 mahuna kardamoma, u modricama

1 šolja basmati smeđeg pirinča

2 šolje čorbe od povrća

1 kašičica rendane limunove korice

Sol i svježe mljeveni biber, po ukusu

Metoda:

Počnite tako što stavite srednju šerpu na laganu vatru i sipajte 1 kašiku maslinovog ulja.

Zatim na zagrijano ulje dodajte sitno nasjeckani luk i prodinstajte minut.

Dodajte sjemenke kardamoma i nastavite kuhati oko 3 minute, ili dok luk ne postane proziran.

Pojačajte vatru na srednju, a zatim dodajte nekuvanu rižu. Kuvajte i miješajte dok se ne zagrije.

Zatim upalite vatru na najjaču vatru i ulijte čorbu, promiješajte i prokuhajte.

Naribajte svježe narendanu limunovu koricu, začinite solju i biberom i dobro promiješajte.

Sada smanjite vatru, poklopite i kuhajte pirinač dok ne omekša i ne upije svu (ili skoro svu) tečnost. Može potrajati otprilike 10-15 minuta, ovisno o riži koju ste koristili.

Sklonite posudu s vatre i ostavite pirinač da odstoji 2 minute prije nego što ga razmutite viljuškom i poslužite vruću.

Sažetak

Koristeći se u pripremi hrane, čaja i deserta, kardamom je integrisan na takav način da svako može iskoristiti njegove dugoročne zdravstvene prednosti.

Kardamom može izgledati kao skroman začin, ali je moćan lijek koji se može koristiti za život bez bolesti.

loading...

Pa šta čekaš? Dodajte tu dodatnu aromu u svoju svakodnevnu hranu kako biste dobili mnoštvo zdravstvenih prednosti zajedno s njenim lijepim okusom i aromom.

Često postavljana pitanja (FAQ)

P. Šta se dešava ako jedete kardamom svaki dan?

A. Uzimanje kardamoma dva puta dnevno pomaže u rješavanju više tjelesnih problema kao što su snižavanje šećera u krvi, kontrola visokog krvnog tlaka, pomaže pri mršavljenju, ispravlja probavne tegobe, itd. Dakle, možete dodati kardamom u svoj čaj, smoothie ili pirinač i uživajte obrok bez mnogo brige o tome da li je ovaj začin siguran za svakodnevnu konzumaciju.

P. Koje su nuspojave kardamoma?

O. Iako kardamom retko ima nuspojave, ali sve što je višak je loše. Prekomjerna konzumacija kardamoma ponekad može dovesti do alergija i također može ometati vaš lijek ako se ne konsultuje sa medicinskim stručnjakom.

P. Za šta je najbolje koristiti kardamom?

O. Kardamom je topao začin koji ide dobro uz kari i živinu, pa čak i crveno meso. Takođe je popularan izbor uz čajeve, deserte i peciva. Možete ga dodati i za pripremu aromatičnog pirinča. Osim što poboljšava okus, također pomaže u poboljšanju zdravlja i dobrobiti. Odličan je u otklanjanju kašlja i prehlade, pa čak i pomaže imunološkom sistemu.

P. Da li kardamom smanjuje težinu?

A. Poznato je da kardamom posjeduje tone antioksidansa i antibakterijskih svojstava. Također je odličan za poboljšanje metabolizma i smanjenje nadimanja. Sadrži spoj melatonin koji potiče proces sagorijevanja masti. Dakle, to vam može pomoći da skinete nekoliko dodatnih kilograma.

P. Da li je kardamom dobar za kožu?

O. Da, kardamom ima neka antibakterijska svojstva koja pomažu kod zacjeljivanja akni i akni. Takođe je poznato da čisti mrlje.

P. Da li je kardamom dobar za visok krvni pritisak?

A. Antioksidativna i diuretička svojstva kardamoma pomažu u snižavanju visokog krvnog pritiska.

P. Da li je kardamom dobar za dijabetes?

A. Protuupalna i hipolipidemijska svojstva kardamoma čine ga pogodnim za kontrolu nivoa šećera u krvi.

P. Da li kardamom pomaže refluksu kiseline?

O. Da, poznato je da kardamom poboljšava probavu i pomaže u ublažavanju grčeva u želucu. Također pomaže u smanjenju viška proizvodnje kiseline.

P. Da li kardamom povećava testosteron?

O. Postoje različite studije koje se odražavaju na činjenicu da ekstrakt kardamoma pojačava antioksidans koji se zove glutation u tijelu. Glutation sprječava oštećenje vitalnih ćelijskih komponenti koje su uzrokovane slobodnim radikalima i peroksidima. Porast nivoa glutationa pomaže u povećanju nivoa gonadotropin-oslobađajućeg hormona. Ovaj hormon zatim stimuliše hipofizu i luči luteinizirajući hormon (LH). Konačno stimuliše Leydigove ćelije koje luče testosteron.

loading...

Petar Jovanović

Oglasi

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.