Ordinacija Medium.ba

Proljev – uzroci, simptomi i liječenje dijareje kod djece i odraslih

Proljev je jedno od najčešćih oboljenja, naročito u djece. Saznajte kako ga prepoznati, šta ga uzrokuje te koje su najvažnije mjere u njegovu liječenju i prevenciji.

Simptomi proljeva

Znak proljeva je više od tri vodenaste stolice tokom jednog dana. Popratne pojave proljeva su mučnina, grčevi, napuhnutost i hitna i nekontrolirana potreba za pražnjenjem crijeva. Proljev ustvari nije bolest, nego simptom bolesti.

Simptome proljeva možemo podijeliti na teže i lakše. I dok lakši simptomi brzo prolaze, oni teži su obično znak neke ozbiljnije bolesti pa je potrebno posjetiti liječnika kako bi pronašao uzrok.

Lakši simptomi proljeva:

 • mekana i vodena stolica
 • nadutost
 • grčevi
 • mučnina
 • povraćanje
 • osjećaj kruljenja po crijevima
 • glavobolja i suhoća usta koji se javljaju zbog dehidracije

Teški simptomi proljeva:

 • krv i sluz u stolici
 • gubitak težine, jer se smanjuje apetit
 • groznica i povećana temperatura.
 • neprobavljena hrana

Šta uzrokuje proljev


Proljev mogu izazvati razne vrste bakterija, virusa i parazita, neke vrste lijekova, intolerancija na određenu vrstu hrane kao što su laktoza ili šećeri, problemi u probavi ili alergije, nečista voda, kocke leda, salate i neoprano voće, te bolesti želuca, tankog i debelog crijeva, kao i psihološki problemi.

Ipak u određenom broju slučajeva uzrok nastanka proljeva je nepoznat. Rizik za dobivanje proljeva je najveći nakon putovanja u strane zemlje, zbog drugačije klime, promjene ishrane, često i slabije higijene u inostranstvu.

Među najčešće uzroke proljeva spadaju virusne infekcije, no postoji još nekoliko uzroka, a to su:

 • bakterijska infekcija (trovanje hranom)
 • stres, strah i ostali psihosomatski uzročnici
 • jedenje hrane koja ne odgovara probavi
 • alergija na pojedinu hranu,
 • infekcije uzrokovane parazitima
 • bolest probavnog sustava (najčešće Kronova bolest)
 • hrana nepogodna za vašu probavu
 • lijekovi kojima je proljev jedna od nuspojava
 • alkohol

Putnički proljev

Od svih vrsta i uzroka proljeva važno je razlikovati putnički proljev. Putujete li na neko udaljeno mjesto, pogotovo ono s nižim higijenskim standardom, možete očekivati da vas zadesi putnički proljev. Obično traje svega nekoliko dana i nije opasan. Uzrokuje ga Escherichia coli.

Putnički proljev označava akutni dijarealni sindrom koji se javlja kod 1/3 putnika tokom prve nedelje putovanja ili neposredno po povratku kući. Postoji više činilaca koji utiču na pojavu ovog proljeva. Pojava proliva je češća pri putovanjima u tropske krajeve. Najčešći uzročnik putničkog proliva u tropskim krajevima je enterotoksična Escherichia coli.

Ređe, uzročnici putničkog proliva mogu da budu: šigele, salmonele, kampilobakter, vibrioni, aeromonas, Hafnia alvei, Ciclospora cayetanersis, lamblija, Entoamoeba hystolitica, Strongiloides stercoralis, Cryptosporium, rotavirusi i dr.

Kako se liječi putnička dijareja?

Terapija je uglavnom simptomatska a sastoji se od nadoknade vode i elektrolita peroralnim ili intravenskim putem, u zavisnosti od stepena dehidracije i povraćanja.

Antibiotska te­rapija je rezervisana za teže slučajeve i najčešće se primenjuje ex juvantibus, tj. pre izolacije uzročni­ka, a sastoji se uglavnom od jednodnevne do tro­dnevne primene trimetoprim -sulfometoxazola i ciprofloxacina.

Prevencija putničkog proliva nije nimalo laka. Zasniva se na sledećim principima: izbegavanju nesigurne – sumnjive hrane, vode i napitaka, poštovanju mera lične higijene, preven­tivnoj upotrebi određenih antibiotika i drugih antimikrobnih supstanci (npr. soli bizmuta), kao i eventualnoj vakcinaciji.

Kolera

Do proljeva dovodi i kolera, bolest karakteristična za siromašne afričke zemlje, koja kao jedan od simptoma ima i vodenasti proljev koji dolazi u velikim količinama. Ovu bolest treba uzeti za ozbiljno jer može dovesti i do smrti.

Kolera je poznata u nerazvijenim zemljama, a do nje najčešće dolazi zbog onečišćene vode i loših sanitarnih uvjeta. Stoga, putujete li u takve zemlje, budite na oprezu i pojačajte higijenu.

Kako zaustaviti proljev

Prirodni lijek za proljev

Infekcija probavnog sistema može se desiti iako ste zdravi. Prirodni lijekovi mogu pomoći da zaustavite proljev koji bi vam inače upropastio nekoliko dana, ako biste čekali da sam stane. Od trenutka kada dobijete dijareju, od tada se vaša ishrana treba promjeniti i modifikovati.

Nemojte jesti ništa što u sebi sadrži šećere i mliječne masti. Prekrižite mlijeko, jogurt i sve mliječne proizvode na nekoliko dana, dok se situacija ne smiri.  

Ishrana za zaustavljanje proliva

Jedite integralni suhi keks, dvopek, unosite dosta tečnosti i jedite pirinač.

Dobar lijek je smješa iseckanih listova jagoda i listova kupine koji se prelivaju litrom ključale vode. Ova smješa se pije u toku dana. Poznati narodni lijek protiv proljeva je i smješa koja se pravi od nane, kupine i cveta hajdučke trave.

Dijareja se kod odraslih može liječiti i prirodnim lijekom koji sadrži cvijet i list majčine dušice, list ranjenika i virka. Još jedna mješavina kojom se može zaustaviti dijareja i stomačne tegobe je mješavina iseckanog troskota, cveta zove i lista kupine. Stari recept koji se efikasno utiče protiv dijareje je kafa sa limunom.

Zlatno pravilo u borbi s dijarejom jeste primena BRAT dijete, što je akronim od engleskih reči banana, rice, applesauce i toast (banana, riža, pire od jabuka i  tostirani hleb, to jest dvopek).  

Ove četiri namirnice najbolji su saveznici u borbi s prolivom, s tim što se pire pravi od oljuštenih jabuka, jer se u ljusci ovog voća nalazi mnoštvo vlakana. Banane su bogate kalijumom, koji često u velikim količinama nestaje iz tela zbog dijareje.Osim toga, podstiču formiranje čvršće stolice, a isti efekat ima i riža koja odlično zaustavlja proliv.

Pire od jabuka vratiće vam izgubljenu energiju, dok će vam tost hleb obezbediti dovoljnu količinu ugljenih hidrata. Pored toga, ako imate proliv možete jesti i kuvani krompir, šargarepu i bundevu, kao i kompot od krušaka (nikako sveže kruške).

Od mesa se preporučuje piletina, isključivo ona bez kožice. Pritom, morate imati u vidu da se ishrana u početku temelji na tostu i  čaju, dok se ostale namirnice u ishranu uvode polako, uz preporuku da se jede više manjih obroka tokom dana, a savetuje se da se odmarate bar 20 do 30 minuta nakon jela. Više predloga pročitajte u sedmodnevnom  jelovniku.

Osim toga, ishrana za zaustavljanje proljeva obuhvata i ovo:

 • Spremite sebi supu koja nije masna. Preporučuje se supa iz kesice, koja će vam pomoći da ne dehidrirate, a i biće od svih namirnica najukusnija. Pirinač spremajte samo sa piletinom, dovoljno je da stavite samo vegetu ili so.
 • Jabuka će vam pomoći u borbi protiv proljeva, ali ne u stanju u kojem je inače jedemo. Izrendajte je i ostavite da stoji oko sat vremena. Promeniće boju, ali nemojte da vas to obeshrabri. Pojedite je i videćete kako će vam ovo blagotvorno voće pomoći da se vaš stomak umiri.
 • Voda je nezaobilazni deo lečenja. Pijte dosta tečnosti u malim količinama. Dijareja utiče na to da vaš organizam dehidrira. Zato mu je potrebno dosta vode i čajeva koji su namenjeni samo za borbu protiv proliva.

Izbegavajte voćne sokove i ceđene sokove jer neće zaustaviti proliv, već će samo izazvati iritaciju crevne flore.

 • Što se tiče voća, osim jabuke, veom delotvorna biće i banana.

Čajevi protiv proljeva

Čajevi mogu biti veoma efikasni kada je u pitanju proliv, ali samo određene vrste. Svakim prolivom tijelo se bori protiv otrova i bakterija i potrebna mu je biljna pomoć. Čajevi će pomoći da nadoknadimo tečnost, a i rješiće nam problem koji nas muči.

Kamilica, sljez, čaj od dunje, čaj od bokvice, hrastova kora čaj od šipka, čaj od nane i čaj od kupine pomoći će vam zbog svojih blagotvornih dejstava i dijareja će stati.

Potrebno je da izaberete čaj koji volite i da ga pijete nekoliko puta dnevno. Uživajte u čaju, ne morate na iskap da ga pijete.

Kafa protiv proljeva

Od davnina, znamo da kafa način kako zaustaviti proliv koji deluje najbrže od svih lekova. Ipak, ovaj napitak može da bude vrlo neukusan kao lek.

 • Jedna kašičica sirove kafe na prazan stomak, čim dijareja počne, biće sjajno rešenje za zaustavljanje. Ipak, ovo će biti neprijatno.
 • Druga verzija istog leka sa kafom jeste da iscedite limun u jednu kašičicu kafe i da sjedinite smesu. Ovakvu smesu treba pojesti. Gorko- kiseo ukusn je vrlo jak i neprijatan. Ne pokušavajte da promenite ovaj ukus dodavanjem šećera ili vode. Kafa će izaći iz vas u istom obliku. 

Koristite domaću kafu, a ne instant kafu, jer u slučaju korišćenja bilo koje druge kafe, nećete spriječiti proliv.

 • Blaža verzija jeste da kada kuvate čaj od kamilice dodate u šolju jednu kašičicu kafe i da popijete čaj sa ukusom kafe. Nije ukus koji ćete voleti, ali jeste delotvorno.

Koka kola protiv proljeva

Koka kola može da bude način kako zaustaviti proliv kada je on u početnoj fazi. Ipak, ne treba preterivati. Dve do tri čaše koka kole dnevno biće dovoljne da pomognu. Koka kola deluje realtivno brzo zato što je gazirana i u sebi sadrži sastojke koje eliminišu bakterije koje stvaraju proliv. Uz to, pojedite nekoliko kockica crne čokolade. 

Crna čokolada koja u sebi ima mnogo kakaa steže stolicu. Ako je nemate kod kuće,  nikako ne možete do prodavnice, iskoristite čokoladu za kuvanje. Priznaćete, ovo je najukusniji recept!

Pomoć iz prirode

Stolisnik (Achillea millefolium) je odlična biljka za prirodnu borbu s proljevom, borac protiv dugotrajnih bolova, grčeva u želucu i crijevima, žgaravice, nadutosti i hemoroida. Pozitivno djeluje na regulaciju probave, peristaltiku crijeva te upalu želučane i crijevne sluznice.

Bijeli sljez (Althaea officinalis) djeluje na kožu i sluznicu te sprječava i ublažava sve vrste upala u probavnom sustavu, a posebno upalu debelog crijeva (kolitis). Posebno je djelotvoran u ublažavanju proljeva u dojenčadi i manje djece. Djeluje smirujuće pri akutnim upalama želučane sluznice, posebno u čajnoj mješavini s kamilicom.

Prava kamilica (Chamomilla recutita) ima protuupalna svojstva te liječi upalne procese u organizmu. Koristi se u liječenju probavnih simptoma. Djelotvorna je kod grčeva i bolova u trbuhu, nadutosti i proljeva.

Korijen đumbira (Zingiber officinale) se koristi kod želučanih bolova i proljeva. Brojna istraživanja su potvrdila njegovu učinkovitost u liječenju jutarnjih mučnina i proljeva te mučnine uzrokovane kemoterapijom i morskom bolešću. Zbog protuupalnog djelovanja i pobuđivanja peristaltike koristi se u terapiji gastritisa i dispepsije (bol u gornjem dijelu probavnog sustava). Pokazuje pozitivno djelovanje na bakteriju Helicobacter pylori. Pomaže kod putničkog proljeva i mučnine.

Dodatne mjere

Pravilna higijena ključna je u prevenciji virusnih i bakterijskih proljeva.

Pranje ruku i hrane te pravilna obrada hrane spriječit će širenje proljeva.

Dobro je što prije osigurati puni unos hrane. Kod dojenčadi i male djece preporuča se nastaviti dojenje ili davanje nadomjesnog mliječnog pripravka.

Ukoliko primjetite bilo koji znak dehidracije ili ako je trajanje proljeva produženo, nužno je kontaktirati liječnika. Zapamtite da proljev može biti iznimno opasan za dojenčad i malu djecu.

Proljev kod djece

Ukoliko kod vaše bebe ili malog djeteta primjetite tri ili više vodenaste, rijetke, štrcajuće stolice u jednom danu, koje mogu i ne moraju biti praćene pojavom sluzi ili krvi, radi se o proljevu.

loading...

Proljev u dječjoj dobi najčešće nastaje kada se dijete zarazi virusom ili bakterijom koji na sluznici probavnog trakta, odnosno u crijevima uzrokuju upalu, zbog čega se iz organizma izlučuje više tekućine i elektrolita nego uobičajeno. To dovodi do promjene u konzistenciji stolice, koje postaju vodenaste i rijetke. 

Glavni problem kod beba i male djece je što proljev često prati dehidracija, gubitak vode i elektrolita koji može prouzrokovati ozbiljne poremećaje u organizmu.

Uzroci proljeva kod djece i beba

Najčešći uzroci dijareje u dječjoj dobi su virusi. Sezona javljanja je većinom ljeto, kada se djeca lako zaraze enterovirusima koji uzrokuju probavne tegobe, a ponekad i respiratorne bolesti. To su najčešće Entero virusi, ECHO, Noro virusi i drugi. Rota virusne infekcije (proljevi) često nastaju u zimskim mjesecima.

Ove crijevne viroze su obično blažeg tijeka, ali što je dijete mlađe, to je veća mogućnost za komplikacije, osobito ako se beba ili dijete na vrijeme i dostatno ne rehidrira.

Bakterije također mogu izazvati proljevaste stolice i opšte loše stanje, a to su najčešće Salmonele, Shigele, Campilobakteri te mnoge druge. Pozitivan nalaz bakterije u stolici su dokaz bakterijske infekcije koja se drukčije liječi od virusnih. Bakterijske infekcije su obično dužeg toka i liječe se antibioticima prema antibiogramu.

Uz proljevastu vodenastu stolicu često se mogu naći primjese sluzi i krvi. To su ozbiljniji simptomi i tada je potrebna detaljna obrada.

Proljev kod djece ne mora isključivo značiti infekciju crijevnom ili želučanom virozom. Može biti uzrokovan i trovanjem hranom ili nastati pri uzimanjulijekova kao što su laksativi (lijekovi protiv zatvora) i antibiotici. Također može nastati i kod alergija (npr. na kravlje mlijeko) ili kod nekih kroničnih bolesti. To su većinom proljevi koji duže traju, kroničnog su karaktera, kod kojih se vide primjese krvi i sluzi u stolici, a beba i dijete slabije napreduju i lošeg su općeg stanja.  U stolici se najčešće ne izoliraju infektivni uzročnici (virusi ili bakterije). Tada je potrebna detaljnija obrada djeteta te terapija u skladu s dijagnozom.

Kako zaustaviti proljev kod djeteta

U prva četiri sata od početka proljeva, vodu i elektrolite treba u potpunosti nadoknaditi povećanim unosom tekućine na usta. Dijete koje se hrani isključivo majčinim mlijekom treba nastaviti normalno dojiti. Ako pak siše kraće no obično, treba ga češće dojiti. Djetetu do dvije godine života, nakon svake proljevaste stolice treba dati 50 do 100 ml (približno 10-20 žličica) tekućine, a djetetu u dobi od dvije do deset godina 100 do 200 ml tekućine (približno 20-40 žličica). Najbolje je koristiti pripravke za oralnu rehidraciju koji se mogu kupiti u ljekarni, ili neki od kućnih pripravaka (rižina sluz ili juha od mrkve). Preporučuje se i davanje sredstava za regulaciju crijevne flore – probiotika, koji se također mogu nabaviti u ljekarni. Ako dijete uz proljev i povraća, tekućinu (nekoliko žličica ili manjih gutljaja) treba mu davati svakih 3 do 5 minuta. Ako povrati uzetu tekućinu, treba pričekati dok se nadražaj na povraćanje smiri te oprezno nastaviti davati tekućinu. Djetetu koje ima proljev ne smiju se davati sokovi i gazirana pića, a oprez je potreban i s davanjem većih količina raznih čajeva, pa i vode.

Šta činiti nakon prva četiri sata od početka proljeva

U slučaju da dijete hranite adaptiranim mlijekom, preporučujemo davanje specijalnog pripravka mlijeka koji se daje kod proljeva (nabavlja se u ljekarni) i pripravka za oralnu rehidraciju sve dok proljev ne prestane, te postupno vraćanje na uobičajen način hranjenja. Dijete starije od godinu dana nastavite hraniti na uobičajen način (preporučujemo kuhanu hranu), uz davanje pripravka za oralnu rehidraciju između obroka, po želji djeteta, sve dok proljev ne prestane. Nadalje, treba izbjegavati masnu i slatku hranu.

Kada obvezno potražiti ljekarsku pomoć

U slučaju da se proljev ne smiruje, a dijete uz to povraća, ima povišenu tjelesnu temperaturu, oskudno ili rijetko mokri, ima krvi u stolici i znakove lošega općeg stanja (glavobolja, bezvoljnost, klonulost), obvezno potražite pomoć djetetova liječnika. Liječnik će procijeniti je li liječenje moguće nastaviti kod kuće ili je potrebno bolničko liječenje. Ako je dijete blijedo, ima hladne noge i ruke, ako mu je koža suha i naborana, jezik suh, obložen bjelkastim naslagama ili ima zadah po acetonu, treba hitno bolničko liječenje. Ako je vaše dijete još dojenče, a ima proljev, nužno je posjetiti liječnika.

KUĆNI PRIPRAVCI

Priprema rižine sluzi Jednu veliku žlicu očišćene i oprane bijele riže stavite kuhati u pola litre vode u koju se doda ½ žličice soli. Kada se riža dobro raskuha (nakon 40 do 50 minuta), propasira se i procijedi. U to dolijte prokuhanu vodu tako da ukupna količina pripravka iznosi pola litre. Priprema juhe od mrkve 250 grama oprane i očišćene mrkve nareže se na kockice i stavi kuhati u pola litre vode u koju se doda ½ žličice soli, sve dok se ne raskuha. Potom mrkvu propasirajte i dolijte prokuhanu vodu do količine od pola litre.

loading...

Add comment

Oglasi

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.