Ordinacija Medium.ba

Kako najlakše zatrudnjeti: ostati trudna u 7 koraka

1. korak: isključite kontraceptive prije vremena

Pijete li one male bijele tablete još od srednje škole? Prestanite sa trošenjem nekoliko mjeseci prije nego što planirate započeti s pokušajem , kaže Christopher Williams, dr. Med., Reproduktivni endokrinolog iz privatne prakse u Charlottesvilleu u Virginiji i autor knjige Najbrži način da prirodno zatrudnite . To važi i za druge oblike hormonske terapije protiv trudnoće.

“Nakon što već neko vrijeme upotrebljavate kontrolu rađanja, vaše tijelo će možda trebati nekoliko ciklusa da počne redovito ovulirati i pripremiti se za trudnoću”, kaže dr. Williams. Uz to, ovo vam daje vremena da pratite svoj ciklus kako biste točno shvatili kada ovulirate (korak # 2), što je ključno za određivanje vremena izrade djeteta.

Sjetite se samo: jednom kad prestanete koristiti kontracepciju, možete zatrudnjeti u bilo kojem trenutku!

Želite brže ostati trudni?

Održavanje zdrave težine i pravilna prehrana mogu vam pomoći da brže zatrudnite. Tako može biti svih osam savjeta u ovom videu. 

2. korak: odredite svoje plodne dane

Bez obzira koliko često vi i vaš partner vodite ljubav, ako preskočite ključne dane u mjesecu kada vam je ovulacija, nećete zatrudnjeti. “Najveća greška mojih pacijenata je što ne znaju točno kada ovuliraju”, kaže dr. Williams.

Danas većina liječnika preporučuje korištenje setova za predviđanje ovulacije (OPK) za točnije mjerenje ovulacije. Iako još uvijek možete koristiti grafikone bazne temperature (BBT), OPK vas unaprijed upozoravaju da će vaše jaje biti pušteno, tako da možete planirati u skladu s tim. OPK djeluju tako što otkrivaju porast luteinizirajućeg hormona (LH) u vašoj mokraći, što se događa otprilike 36 do 48 sati prije ovulacije. Pogledajte i naš kalendar ovulacije za dodatni izvor informacija o vašim plodnim danima.

Pročitajte mnoge druge članke na temu zdravlja na našem portalu o zdravlju.

Dostupne su dvije osnovne vrste OPK-a: one koje koristite samo tjedan dana prije ovulacije (to je bolje za žene s vrlo pravilnim ciklusima, jer vam treba gruba ideja kada ovulirate da biste znali kada početi koristiti kit) i one koje koristite svaki dan u mjesecu (bolji izbor za žene s manje redovitim ciklusima; one su i malo skuplje).

FYI: Za najpribližniji način određivanja kada ovulirate oduzmite 14 od dužine ciklusa.

Korak 3: Seksajte se prije nego što ovulirate

Ti izdržljivi spermiji mogu se zalijepiti u vašoj maternici i jajovodima i izdržati dva do tri dana, ali vaše jaje ostaje samo 12 do 24 sata nakon što se oslobodi. Dakle, seks prije ovulacije povećava izglede da će biti sperme kako bi jaje imalo s kim da se pozdravi čim debitira.

Za tipični ciklus od 28 dana (gdje ovulirate 14. dan), evo što ćete učiniti:

* Počnite se seksati nekoliko puta tjedno čim završi menstruacija. Gužva koja često osigurava da nećete propustiti svoje najplodnije vrijeme, pogotovo ako dužina vašeg ciklusa varira iz mjeseca u mjesec.

* Budite sigurni da imate seks svaki drugi dan počevši oko 10. dana.

* Kad imate pozitivan rezultat na OPK-u (oko 12. dana), seksajte se tog dana i sljedeća dva dana – ovo su vaši prvi dani u mjesecu za začeće.

4. korak: znati najbolje vrijeme i položaj za seks

Ono što stvarno djeluje i što je čisto stvar iz bajki starih žena pomalo je diskutabilno. Doktor Williams pomaže nam da odvojimo mit od činjenica: 

Lezite na leđa nakon seksa. “Budući da se vagina prirodno spušta prema dolje, odmor na leđima nakon seksa omogućava spermiji da se ondje okupe, što im daje prednost u plivanju prema vašem jajetu”, kaže dr. Williams. Treba li i noge držati uzdignute? Ne može škoditi, kaže, ali vjerojatno ništa ne pomaže više nego ležanje. 

Seksajte se prije spavanja. Iako neki izvori navode kako je količina sperme ujutro najveća, istina je da ne postoji optimalno doba dana za seks. Međutim, seks prije spavanja je dobar način da osigurate da ćete da ostanete na leđima nakon toga. 

Koja poza? Iako ne postoji nijedan položaj seksa koji je najbolji za začeće djeteta (ili za odabir djetetovog spola), držite se onoga gdje ćete se nalaziti na leđima kada to budete radili’

5. korak: Šta ne raditi tokom seksa

Ne raditi:

Koristite lubrikant. Neki ljudi mogu pomisliti da lubrikant može pomoći spermi brže se kretati, ali istina je da to zapravo može ometati vaše pokušaje trudnoće. Mnoge formule u lubrikantima mogu promijeniti pH ravnotežu u vagini i smanjiti pokretljivost sperme.

Brinite se ako nemate orgazam. Zadovoljstvo seksom, svakako, ali ne računajte na to da će vam postkoitalno blaženstvo i orgazam pomoći da brže zatrudnite. Iako neki nagađaju da orgazmi potiču začeće uvlačenjem više sperme u vaginu i maternicu, ovoj teoriji nedostaje znanstveni dokaz.

loading...

Brinite se o vrsti gaćica koje nosi muškarac. Budući da neki problemi s plodnošću kod muškaraca proizlaze iz stanja gdje je temperatura u testisima pretjerano topla, što utječe na proizvodnju sperme, prirodno je vjerovati da bi favoriziranje kratkih gaćica nad boksericama moglo spriječiti začeće. Međutim, nema dobrih dokaza da je to istina, kaže dr. Williams. 

Korak 6: Pripremite se za testiranje

Što prije saznate da ste trudni, tim prije ćete posjetiti svog liječnika kako bi započeo prenatalnu njegu i pobrinuo se da vaša prehrana, piće i druge navike budu što zdravije. Iako vam neki današnji kućni testovi na trudnoću omogućuju početak testiranja prerano (već 10 dana nakon ovulacije), dobićete najpreciznije rezultate ako pričekate do dana kad očekujete menstruaciju.

Kućni testovi na trudnoću rade na način da otkrivaju razine humanog korionskog gonadotropina (hCG) u vašoj mokraći. Razina ovog hormona, kojeg proizvodi posteljica, i dalje raste u ranoj trudnoći. Testovi koji se prodaju kao “rani rezultati” ili “rani odgovori” mogu biti osjetljiviji na ranije otkrivanje nižih nivoa hCG-a.

Prerano testiranje vjerojatno će dati “lažno negativan” rezultat – gdje test kaže da niste trudni, ali stvarno jeste. Ono što se događa je da vaše tijelo ne proizvodi dovoljno hCG-a koji test još uvijek nije otkrio. Čekajte i testirajte ponovo nekoliko dana nakon propuštene menstruacije i vjerojatno će se pojaviti znak plus koji želite.

7. korak: Ako je test negativan …

Nisi zatrudnjela ovaj mjesec? Ne uzrujavaj se. Većina parova ne uspije od prvi put (više od pola ih zatrudni nakon 6 mjeseci, oko 85 posto nakon jedne godine). Najvjerojatnije ste pogrešno izračunali svoje najplodnije dane , tako da sperma vašeg partnera nikad nije imala priliku oploditi jaje. Razmislite o prelasku na svakodnevni OPK ako to već niste isprobali, a veselite se što ćete ponovno pokušati sljedeći mjesec.

loading...

Add comment

Oglasi

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.