Ordinacija Medium.ba

Kako zajedno upravljati holesterolom i dijabetesom?

Kako zajedno upravljati holesterolom i dijabetesom?

Najveći zdravstveni klaster u Singapuru, SingHealth, govori o kolesterolu i dijabetesu i kako istovremeno upravljati ova dva stanja.

​može se upravljati zajedno s redovnim vježbanjem, zdravijom prehranom i redovnim praćenjem nivoa šećera i kolesterola u krvi.

Ako ste čuli za izraz ‘三高’ na mandarinskom, vjerovatno već znate tri vrhunca kojih se svi boje. Ako niste čuli za pojam, on se odnosi na ova tri stanja:

Visok krvni pritisak (hipertenzija)

Visok nivo šećera u krvi (ili hiperglikemija, simptom dijabetesa), i

Visok holesterol (hiperlipidemija)

Ako imate i visok holesterol i pacijent koji boluje od dijabetesa, mi smo tu da vam pomognemo!

Možda se u početku čini zastrašujućim zadatkom, ali evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da ova dva stanja držite podalje. Prvi korak je obično najteži, ali jednom kada steknete naviku ovih savjeta, upravljanje dijabetesom i visokim kolesterolom više ne izgleda kao tako visok zid za penjanje.

1. Vježbajte!

Ovo može izgledati kao kliše, ali vjerujte nam, vaše zdravlje vrijedi više od klišea. Redovne aerobne vježbe mogu pomoći da oba stanja budu pod kontrolom. Laički rečeno “kardio vježbe”, aerobne vježbe se odnose na održavanje pulsa u dužem vremenskom periodu. Neki primjeri aktivnosti su:

brzo hodanje,

džogiranje,

Plivanje ili

Biciklizam

Specifične za dijabetes i visok holesterol, aerobne vežbe ne samo da pomažu u povećanju HDL holesterola i snižavanju LDL holesterola, već pomažu i snižavanjem nivoa HbA1c.

2. Vježbajte! Opet?!

Osim aerobnih vježbi, pokušajte u svoju rutinu uključiti i neke anaerobne vježbe. Anaerobne vježbe, koje se češće nazivaju vježbe snage, uključuju maksimalne napore u kratkim vremenskim periodima. Neki primjeri takvih aktivnosti su:

Dizanje tegova,

Sprint ili

Trenutna ‘It’ aktivnost, HIIT (intervalni trening visokog intenziteta)

Pokazalo se da anaerobne vježbe snižavaju razinu LDL-a, a nakupljanje mišića snižava i glukozu u krvi.

3. Pazite na dijetu

Šanse su da ako čitate ovaj članak, vjerovatno ste već na nekoj vrsti dijete za liječenje dijabetesa. Pa, dobra vijest je da se i za upravljanje kolesterolom možete u velikoj mjeri pridržavati te dijete, uz neka poboljšanja.

Dodajte više hrane zdrave za srce u svoju prehranu. Namirnice poput ribe bogate omega-3 masnim kiselinama, orašastih plodova i cjelovitih žitarica.

loading...

Pročitajte naš članak “Superhrana za zaštitu vašeg srca” da saznate više!

4. Pazi na te brojeve

Redovno praćenje nivoa šećera i holesterola u krvi vam daje do znanja koliko ste dobro do sada vodili svoje zdravlje. Ako svi brojevi izgledaju dobro, potapšajte se po leđima!

Ako ne, daje vam do znanja da nešto treba promijeniti, a ako redovno pratite, neće biti kasno za promjene. Evo nekih ciljeva kojima biste trebali težiti ako ih već niste postigli.

Nivo glukoze u krvi

​Test ​Ciljevi ​Glukoza prije obroka ​4,0-7,0 mmol/L ​2 sata nakon obroka glukoza ​< 10,0 mmol/L Nivo holesterola Ukupni holesterol manji od 200 miligrama po decilitru (mg/dL) ili 5,2 mmol/L LDL holesterol manji od 130 mg/dL ili 3,3 mmol/L HDL holesterol veći od 40 mg/dL ili 1,0 mmol/L Ako ste se držali unutar ova dva raspona za glukozu i kolesterol u krvi, nemojte mirovati na lovorikama. Iako bi možda bilo zasluženo pustiti se i uživati ​​s vremena na vrijeme, brojke variraju i jedno dobro čitanje vam ne daje besplatnu propusnicu da se potrudite i nažderate se. 5. Prestanite pušiti Uobičajena zabluda je da pušenje utiče samo na pluća. Međutim, taj mali štapić čini više nego samo ostavlja katran u vašim plućima. Istraživanja su pokazala da takođe SNIŽAVA HDL i stvara povećanu insulinsku rezistenciju. Inzulin je hormon koji pomaže tijelu da reguliše šećer u krvi. Dakle, pušenje negativno utiče i na vaš holesterol I na nivo šećera u krvi, što nije dobra vijest za nekoga ko se bavi dijabetesom i visokim holesterolom. I to čak i ne računajući niz drugih efekata koje cigareta ima na organizam. Dakle, jednostavno rečeno, ugasite to svjetlo danas. Kako su dijabetes i nivoi holesterola povezani Dijabetičari često otkrivaju da pate i od visokog nivoa holesterola, a to nije neuobičajena pojava. Ovo je stanje poznato kao dijabetička dislipidemija, a mnogima od onih s dijabetesom tipa 2 dijagnosticira se i ovo. Istraživanja su pokazala da dijabetes: Podiže lipoproteine ​​niske gustine, također poznate kao 'loš' kolesterol ili LDL Podiže trigliceride, poznate i kao čestice masti Smanjuje lipoproteine ​​visoke gustine poznate i kao 'dobar' kolesterol ili HDL (nemojte se uzbuđivati ​​ili zbuniti, HDL se ovdje ne odnosi na popularni lanac hotpota Hai Di Lao!) Želite da snizite trigliceride, ali ne znate kako? Evo 6 načina! To je i razlog zašto su dijabetičari često izloženi većem riziku od srčanih bolesti i moždanog udara. Sada kada znate odnos između dijabetesa i holesterola, kao i naše zgodne savete za upravljanje oba stanja, počnite sa malim promenama u svom načinu života. Uz malo samodiscipline, upravljanje svojim stanjem brzo će se pretvoriti u naviku. A kad se jednom snađete, više vam neće izgledati kao takav posao. Učinite prvi korak da živite svoj najbolji život već danas tako što ćete početi ODMAH! Ref: J22 Evo još članaka o kolesterolu i dijabetesu: Stres i dijabetes Dijabetes: 8 koraka za zdravu ishranu Visok holesterol: Smanjite ga ovim vežbama Biljni sterloli: Mogu li smanjiti loš (LDL) holesterol?

loading...

Oglasi

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.