Ordinacija Medium.ba

Kako skinuti temperaturu bebi i kod djece

Vaša beba ima temperaturu i zabrinuli ste se? Prva i ujedno prava pitanja koja se u tom trenutku nalaze u glavi jesu  da li je to normalna temperatura, kako je skinuti i da li/kada otići kod doktora.

Uvijek kada se dijete čini toplim, kad je mirnije, cendravo, slabijeg apetita ili kada postoje drugi znaci bolesti kao što su povraćanje, proljev, kašalj, osip ili drugo, treba izmjeriti tjelesnu temperaturu.

Znamo da ne postoji veća briga od ove. Bebe, tako male, osjetljive, nerazvijene, uopšte ne bi trebale prolaziti kroz takve agonije, ali ovakva stanja je nemoguće izbjeći.

Kako mjeriti temperaturu kod beba i djece?

Stavljanje ruke na čelo nije pouzdan način procjene ima li dijete povišenu temperaturu.

 • Za djecu mlađu od 2 godine preporuča se mjeriti temperaturu rektalno stavljanjem užeg dijela toplomjera 2 cm duboko u otvor debelog crijeva. Mjerenje se može vršiti analognim ili digitalnim toplomjerom. Prednost digitalnog je što mjerenje traje kraće od 1 minute.
 • Za dojenčad mlađu od 6 mjeseci mjerenje temperature u uhu nije precizno zbog uskog zvukovoda i nesigurnog očitavanja temperature bubnjića.
 • Kod djece od 2 do 5 godina temperatura se mjeri ispod pazuha koje smo prethodno posušili jer vlaga utječe na izmjerene vrijednosti.
 • Za djecu stariju od 5 godina, osim navedenih mjesta mjerenja, temperatura se može mjeriti i oralno jer ne postoji opasnost da zagrizu termometar.

Toplomjer za čelo koristi se jednostavnim prislanjanjem na temporalnu arteriju na čelu bez direktnog kontakta s djetetom.

Temperatura kod bebe može biti jedan od stresnijih simptoma za roditelje, posebno kada se radi o visokoj temperaturi ili kada je beba stara tek nekoliko tjedana. Međutim, postoji nekoliko stvari koje je dobro znati:

Kako se računaju sedmice, mjeseci i tromjesečja u trudnoći

Zašto se tjelesna temperatura povećava i šta je izaziva?

Temperatura nastaje kao odbrambeni mehanizam organizma u borbi protiv virusa, bakterija i gljivica. Kako? Bela krvna zrnca kada se u organizmu pojave virusi, bakterije ili gljivice proizvode signale – interleukine, koji putuju do mozga i daju mu znak da hipotalamus uključi tjelesni termostat.

Na povišenoj tjelesnoj temperaturi ostatak imuno sistema sposobiji je da se bori sa infekcijom. Povišena temperatura može da snizi nivo gvožđa i da poveća napadačevu potrebu za njim tako što će ga izgladneti. Ako je virus napadač, temperatura pospešuje proizvodnju interferona i drugih antivirusnih supstanci.

Zato temperaturu ne treba shvatati kao bolest već kao pozitivnu reakciju tijela na napadače (viruse, bakterije). Naš organizam, dakle, protiv „neprijatelja“ bori se toplotom.  

Koja je normalna temperatura kod beba i djece?

Normalna tjelesna temperatura: 36°C – 37°C(pazušno) i 36,5°C – 37,5°C (rektalno).

Povišena tjelesna temperatura: 37°C – 38,5°C(pazušno) i 37,5°C – 39°C (rektalno).

Visoka tjelesna temperatura (vrućica): viša od38,5°C (pazušno) i viša od 39°C (rektalno).

Snižena tjelesna temperatura (pothlađenost):niža od 36°C (pazušno) i niža od 36,5°C (rektalno).

Beba ima temperaturu (simptomi)

Temperatura kod beba prvi je znak bolesti. Ako ste se pitali koji simptomi će vam pokazati da vaša beba ima temperaturu, odgovor leži u tome da svako dijete drugačije reagira na povišenu temperaturu.

Neke su bebe cendrave i plačljive, neke pak izrazito i neuobičajeno mirne, pospanije i klonule, neke nisu raspoložene, a da za to nemaju razloga (beba nije gladna, nije žedna, nije joj hladno, naspavala se). Tijelo ili glavica obično su topli ili vrući već na dodir. Beba može biti crvena u licu i tijelu, može imati vruće čelo, a hladne ručice i nožice, može odbijati piti i jesti, itd.

Malo starije dijete ima jasnije znakove povišene temperature, a to su povećana toplina tijela, klonulost, dijete se umiri, nezainteresirano je, može imati zimicu ili tresavicu, plače kao da ga nešto boli, ne želi jesti niti piti. U takvom slučaju svakako treba mjeriti temperaturu.

Beba ima temperaturu – zašto?


Treba naglasiti da sama povišena temperaura nije bolest, već pre simptom prisustva bolesti ili infekcije. Zbog toga je važno da bebu pregleda pedijatar koji će moći da otkrije uzrok povišene temperature. 

Kod beba se ona javlja u sledećim slučajevima:

 • Najčešći razlog za pojavu povišene temperature je virusna infekcija. U tom slučaju ona je dobar znak da imuni sistem vaše bebe funkcioniše kako treba i da se bori protiv infekcije.
   
 • Bebe često dobiju povišenu temperaturu i kao posledicu infekcije uha ili grla. 
   
 • Nije neobično da bebe dobiju povišenu temperaturu u periodu izbijanja zubića. Ona se obično javlja kod beba koje već imaju nekoliko meseci. Temperatura koja se javlja iz ovog razloga ne bi trebalo da prelazi 38.5 °C.
   
 • Beba može dobiti povišenu temperaturu i usled sunčanice ili toplotnog udara.
   
 • Ozbiljniji razlozi za porast temperature kod beba su bakterijske infekcije urinarnog trakta, pluća (pneumonia), krvi ili mozga (meningitis), što se ređe dešava. 
   
 • Razlog može biti i naizgled banalan – pretopljavanje bebe preteranim oblačenjem ili pokrivanjem ćebadima i prekrivačima.
   
 • Temperatura može porasti i usled reakcije organizma na vakcinu.

Šta je autizam? Kako ga prepoznati, uzroci i liječenje

ZBOG ČEGA JE TEMPERATURA OPASNA PO BEBE?

Beba čija je tjelesna temperatura izrazito visoka, brzo će dehidrirati (naročito ako odbija da sisa). Takvo stanje je opasno i zahteva hitnu intervenciju. Izuzetno visoka temperatura takođe može da uzrokuje konvulzije i fras. Osim toga, brojne studije ukazale su na direktnu vezu između iznenadne smrti novorođenčadi i pregrejanosti organizma, usled infekcije ili pretopljavanja odećom i pokrivačima.
U retkim slučajevima, visoka temperatura je simptom ozbiljnih oboljenja, poput meningitisa ili encefalitisa (virusne upale mozga).

Kako sniziti temperaturu kod bebe?

Raskomotite vašu bebu!

Skinite joj odjeću i ostavite je samo u pelenama!

Rеndаni krоmpir

Operite pa oljuštite krоmpir. Nаkоn štо ste oljuštili krompir, nаrеndајtе ga pa malo stavite u bebine čarapice. То ćе smаnjiti tеmpеrаturu, a vаšеm dеtеtu ćе biti mnоgо bоlје.

Stavljajte hladnu krpu nа čеlо

Оvо је tаkоđе vrlо kоristаn i dеlоtvоrаn lеk zа snižаvаnjе visоke tеmpеrаture. Sаmо prislonite vlаžnu krpu nа bebino čеlо. Nајbоlјi nаčin је dа ga hladite krpom dоk vаšе dеtе spаvа ili оdmаrа.

Tuširajte mlаkom vodom

Izuzеtnо je vаžnо dа kоristitе mlаku vоdu dоk tuširate dete. Nеmојtе kоristiti hlаdnu vоdu jer može pospeši drhtavicu, a tеlеsnа tеmpеrаturа da rаstе јоš višе. Оvај mеtоd је vеоmа kоristan, јеr vоdа ispаrаvа iz kоžе, hlаdi tеlо i obara tеlеsnu tеmpеrаturu istovremeno.

Dајtе djеtеtu dоvоlјnо tеčnоsti i rashlađene hrаnе

Detetu dajte rashlađene tečnosti i hladne obroke jer će to pomoći da se smаnji tеmpеrаtura iznutar tеlа. Izuzеtnо je vаžnо dа se zаdrži dеhidrаciја.

Fiziološkom otopinom vlažiti sluznicu nosića

Ukoliko je potrebno, nosić treba čistiti pumpicom te ukapavati fiziološku otopinu kako bi sluznica bila vlažna. Čak i ukoliko dijete nije prehlađeno, a boravi u prostoriji gdje je zrak suh, posebno u domovima s centralnim grijanjem, sluznica nosića bit će suha i trebalo bi je povremeno ovlažiti fiziološkom otopinom.

loading...

Uklоnitе višak оdеćе

Оvо је tаkоđе vrlо kоrisnо. Моžеtе uklоniti višak slојеvа оdеćе, tаkо dа vаšе dеtе mоžе lakše otpuštati tеlеsnu tоplоtu krоz kоžu. Аkо vаšе dеtе još uvek ima groznicu, mоžеtе ga pоkriti tanjim ćebetom dok se ponovo ne zagreje.

Provjetrite sobu

Provjetrite sobu u kojoj mališan spava ili uključite klima uređaj (temperatura ne sme da bude niža od 18 stepeni C).

Sindrom iritabilnog crijeva (IBS) – simptomi, uzroci i liječenje

Koji lijekovi se mogu davati bebama i djeci za snižavanje temperature?

Prema preporuci svog pedijatra upotrijebite brufen ili paracetamol sirup za spuštanje temperature, ukoliko je beba starija od 3 mjeseca i ako ima temperaturu koja je viša od 38.5 °C. Ako je niža od toga treba pustiti bebin organizam da sam korirsti svoje odbrambene mehanizme.

Osim sirupa, u apotekama se mogu kupiti čepići na bazi paracetamola koji se koriste rektalno. Oni su uvek dobro rešenje za slučaj da beba povraća pa joj ne možete dati lek oralno. Obavezno proverite da li vaša beba ima odgovarajuću kilažu za ovaj lek.

Ibuprofen se daje djeci u dozi 20-30 mg/kg/dan, a razmak između doza treba biti najmanje 4 sata. Djeci od 3-6 mjeseci ne treba davati ibuprofen dulje od 24 sata, a kod djece starije od 6 mjeseci potrebno se obratiti liječniku ako simptomi potraju duže od tri dana.

Kada posjetiti ljekara?

Ako dijete ima povišenu temperaturu, a pije mnogo tekućine i želi se igrati vjerojatno nema razloga za zabrinutost.

Odmah se javite ljekaru u slučaju sljedećih simptoma:

 • povišena temperatura traje duže od 24 sata kod djeteta mlađeg od 2 godine
 • povišena temperatura traje duže od 3 dana kod djeteta starijeg od 2 godine
 • dijete mlađe od 3 mjeseca ima povišenu temperaturu
 • novorođenče s temperaturom nižom od prosječne, pogotovo manjom od 35 °C rektalno
 • temperatura ≥39°C kod djece 3-6 mjeseca
 • temperatura >40°C kod djeteta bilo koje dobi
 • karakterističan plač (jaučući ili slab, neprekidni)
 • smanjeni pokreti, bez odgovora na podražaj
 • izbočene fontanele kod novorođenčadi
 • ako dijete nije pilo više od 8 sati
 • visoka temperatura, ali dlanovi i stopala hladni
 • visoka temperatura praćena konvulzijama
 • dijete s visokom temperaturom koje ne reagira na zvuk i ne plače
 • čudna boja kože (plavičasta ili siva ili izrazito blijeda)
 • dijete se ne može razbuditi ili je jako pospano tijekom duljeg vremena
 • dijete neprestano povraća
 • dijete ima ukočen vrat.
loading...

Oglasi

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.