Ordinacija Medium.ba

Kako preživjeti napad astme ako ste uhvaćeni bez inhalatora?

​Odjel za respiratornu i intenzivnu medicinu u Općoj bolnici u Singapuru dijeli nekoliko savjeta o tome kako liječiti napad astme bez inhalatora.

Uhvaćeni bez inhalatora tokom napada astme?

„Nikada, nikada ne odustajte od svojih lijekova za astmu, čak i ako osjećate da se vaše stanje poboljšalo“, kaže vanredni profesor Loo Chian Min, šef i viši konsultant, Odsjek za respiratornu i kritičnu medicinu, Opća bolnica u Singapuru (SGH), član grupa SingHealth​.​ Astmi je potrebna stalna njega i pravilan tretman u svakom trenutku. Vaš život zavisi od toga. Međutim, ako vas uhvate bez inhalatora zbog nepredviđenih okolnosti, možete isprobati ove tehnike suočavanja.

Napad astme: 6 stvari koje treba uraditi ako nemate inhalator sa sobom.

Sedite uspravno. Prestanite sa svime što radite i sedite uspravno. Savijanje ili ležanje može još više suziti vaše disanje.

Prestanite sa svime što radite i sedite uspravno. Savijanje ili ležanje može još više suziti vaše disanje. Udahnite dugo, duboko. Ovo pomaže da se uspori disanje i spriječi hiperventilacija. Udahnite kroz nos i izdahnite na usta.

Ovo pomaže da se uspori disanje i spriječi hiperventilacija. Udahnite kroz nos i izdahnite na usta. Ostani miran. Održavanje smirenosti može spriječiti dalje zatezanje mišića grudnog koša i olakšati vam disanje.

Održavanje smirenosti može spriječiti dalje zatezanje mišića grudnog koša i olakšati vam disanje. Skloni se od okidača. Napad astme može biti izazvan prašinom, dimom cigarete ili mirisom hemikalija (npr. amonijak, gas hlor, sumpor dioksid). Maknite se sa okidača što je prije moguće i idite u klimatizirano okruženje ili bilo koje mjesto s čistim zrakom.

Napad astme može biti izazvan prašinom, dimom cigarete ili mirisom hemikalija (npr. amonijak, gas hlor, sumpor dioksid). Maknite se sa okidača što je prije moguće i idite u klimatizirano okruženje ili bilo koje mjesto s čistim zrakom. Popijte topli napitak sa kofeinom. Vruća pića s kofeinom, poput kafe, mogu pomoći da se disajni putevi malo otvore, pružajući olakšanje na sat ili dva.

Vruća pića s kofeinom, poput kafe, mogu pomoći da se disajni putevi malo otvore, pružajući olakšanje na sat ili dva. Potražite hitnu medicinsku pomoć. Ako se piskanje, kašalj i otežano disanje ne povuku nakon perioda odmora, odmah potražite medicinsku pomoć.

loading...

Pogledajte sljedeću stranicu za savjete o tome kako liječiti i kontrolirati svoju astmu.

Ref: T12

loading...

Petar Jovanović

Oglasi

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.