Ordinacija Medium.ba

Kako izvaditi krpelj? Uklanjanje krpelja sa kože

Bolesti izazvane od krpelja su u porastu u Sjedinjenim Državama: Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) izvještavaju da je od 2004. godine u Sjedinjenim Državama otkriveno devet novih bakterija koje se šire ugrizima zaraženih komaraca i krpelja. ,

Dobra vijest je da krpelj mora biti pričvršćen na vas 36 do 48 sati kako biste od njega mogli dobiti bolest, kaže Gaspere Geraci, glavni medicinski direktor tržišta medicine za AmeriHealth Caritas , medicinsku organizaciju za upravljanje Medicaidom . “Ako ga pronađete u roku jednog dana, vjerojatno ćete biti u redu”, kaže on. Ako redovito provjeravate sebe, porodicu i svoje kućne ljubimce, smanjit ćete rizik od oboljenja od krpelja – pod uvjetom da to učinite na pravi način.

Kako izvaditi krpelj pincetom

Možda je grozno, ali samo morate uzeti pincetu, staviti je u kožu i izvući krpelj.

Duboko udahnite i pretvarajte se da je to samo mrlja a ne ružni živi organizam s natečenim trbuhom i zgrčenim nogama.

Kako zaspati brzo?

Evo ispravnih koraka za uklanjanje krpelja:

  1. Upotrijebite par pinceta tankog vrha
  2. Povucite ravno s ravnomjernim pritiskom. “Pritisnite kožu prema dolje s obje strane krpelja kako se ne bi podigla kad izvadite krpelj”, kaže dr. Lai. “Ovo smanjuje bilo koji trzaji koji vaše dijete može osjetiti.”
  3. Temeljito očistite ugriz (i ruke) trljanjem alkohola ili sapuna i vode preko mjesta na kojem je bio krpelj.

Naučnici odvraćaju od „narodnih rješenja” poput laka za nokte, vazelina (vazelin) i topline koja uklanja krpelja s kože, jer se oslanjaju na čekanje da se krpelj sam odvoji a to može potrajati. “Sve što odloži uklanjanje krpelja je loša ideja”, kaže Robert B. Kimsey,entomolog sa Sveučilišta u Kaliforniji, Davis specijaliziran za uklanjanje krpelja.

“Gušenje krpelja nije baš učinkovito”, kaže dr. Kardos. “Prekrivanje krpelja vazelinom ili lakom za nokte može čak dovesti do toga da krpelj postane sklizak i teže ga se hvata. I nemojte pokušavati da ga spalite- jednostavno ćete spaliti kožu svog djeteta.”

Šta se događa ako ne uklonite krpelj?

Neke vrste krpelja u pojedinim dijelovima zemlje mogu prenijeti bolesti poput lajmske bolesti, pjegave groznice Rocky Mountain (RMSF) i bolesti osipa povezanih s južnim krpeljima (STARI), navodi CDC. Iako nije svaki krpelj nosioc patogena, predugo čekanje da se ukloni krpelj može povećati vjerojatnost prenošenja. 

Kako ubrzati metabolizam i smršaviti

“Općenito, potrebno je negdje od jednog i pol dana do dva dana da krpelj koji je pričvršćen za vas može prenijeti bilo koje patogene”, kaže dr. Kimsey. “Jednom kada vam se taj krpelj pridruži, djelujte odmah jer najbolje je ukloniti ga što brže možete.”

Kako natjerati krpelj da sam otpadne?

Kratki odgovor: Ne možete. “Krpelji, kao početni proces hranjenja na vama, zapravo se lijepe na svoje mjesto”, objašnjava dr. Kimsey. “Tvrdi krpelji zbog kojih su ljudi najviše zabrinuti ne mogu se povući sami od sebe.”

Dakle, ne samo da je loše čekati da uzmete ulje od peperminta, sapun za suđe, vazelin ili bilo što drugo što što ste pročitali na internetu da je dobro protiv uboda krpelja, ti kućni “lijekovi” možda neće funkcionirati kao što vjerujete da hoće i onda ste u problemu.

Šta se događa ako stisnete krpelj?

Zabrinutost oko toga da li bi pritiskanje krpelja moglo uzrokovati da krpelj stvori više patogena nije utemeljena.

Prije nekog vremena, dr. Kimsey pokušao je niz neformalnih eksperimenata kako bi testirao hoće li istiskanje krpelja izazvati ovakvu pojavu. On i znanstveni suradnik sa Harvard School of Public Health uklonili su iznutrice krpelja s domaćina i posmatrali ih pod mikroskopom.

“Nisu povraćali, nisu eksplodirali i nisu stvarali vise izlučevina, nego što to inače čine”, rekao je.

Što ćete učiniti ako izvadite krpelj i glava ostane unutra?

Ono što možda mislite da je kod krpelja “glava” zapravo uopće nije glava. “Ako nešto ostane na koži, to su dijelovi usta, takoreći čeljusti krpelja”, kaže dr. Kimsey.
CDC preporučuje pokušaj uklanjanja preostalih dijelova krpelja s čistim pincetama, ali ako ne izađu lako, ostavite ih na miru i pustite da koža zacijeli. To je zato što nisu zarazni na isti način kao stvarni, živi krpelji.

Kako otčepiti nos? Brzo otčepite zapušen nos

loading...

“Nema patogena povezanih s čeljustima krpelja”, kaže dr. Kimsey. “Vaša će koža izbaciti usne dijelove krpelja na isti način kao što će izbaciti razne mrlje.”

Šta biste trebali učiniti nakon što se riješite krpelja? 

Nakon što je krpelj uklonjen, riješite ga se pravilno: Isperite ga u toalet ili ga stavite u plastičnu vrećicu gdje neće pobjeći.

Ako imate bilo kakva pitanja u vezi sa krpeljnom bolešću u vašem području, obratite se svom ljekaru i, naravno, odmah potražite svog ljekara ako tijekom nekoliko tjedana nakon uklanjanja krpelja razvijete osip ili temperaturu.

Crvenilo i oteklina koji se mogu javiti nekoliko sati nakon uboda krpelja nisu nužno razlog za zabrinutost. To pokazuje da vaše tijelo prepoznaje strane proteine ​​u slini krpelja i koristi imunološki odgovor da ih istjera, baš kao i kod uboda komaraca . 

loading...

Add comment

Oglasi

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.