Ordinacija Medium.ba

Kada je lupanje srca ozbiljno?

Kada su lupanje srca ozbiljne?

Iako često bezopasna, lupanje srca može signalizirati aritmiju i druga ozbiljna srčana stanja. Viši konsultant Nacionalnog centra za srce Singapura (NHCS) nam govori više.

obično su bezopasni, ali mogu biti uzrokovani i srčanim oboljenjima kao što je aritmija.

Nastavak sa prethodne stranice.

Srčane aritmije: električni kratki spoj u srcu

Veću zabrinutost izazivaju palpitacije srca uzrokovane srčanim aritmijama. Srčane aritmije nastaju kada dođe do kratkog spoja u električnim impulsima koji kontroliraju otkucaje vašeg srca.

Prema kliničkom vanrednom profesoru Ching Chi Keongu, višem konsultantu s Odsjeka za kardiologiju i direktoru za elektrofiziologiju i pejsing u Nacionalnom centru za srce Singapura (NHCS), članu grupe SingHealth, ovi električni impulsi su ono što će uzrokovati da i vaše srce kuca. brzo, presporo ili neredovno.

Kada imate aritmiju, otkucaji vašeg srca su ili veoma brzi, preko 100 otkucaja u minuti (tahikardija) ili veoma spori, manje od 60 otkucaja u minuti (bradikardija).

Komplikacije srčanih aritmija

Ove aritmične lupanje srca mogu imati ozbiljne posljedice:

supraventrikularna tahikardija (SVT)

Ovo je preovlađujuća aritmija kod mladih odraslih osoba. Doživljava se kao iznenadni nalet ubrzanog otkucaja srca koji počinje i završava se naglo, koji traje nekoliko sekundi ili sati. SVT obično nije opasan po život.

Atrijalna fibrilacija

Ova brza i nepravilna palpitacija javlja se u atrijuma ili gornjim komorama srca i može trajati od nekoliko minuta do sat vremena. Aritmije atrijalne fibrilacije mogu postati kronične i dovesti do moždanog udara. Rijetko je opasno po život, ali palpitacije srca mogu ukazivati ​​na osnovnu bolest koronarne arterije ili poremećaje srčanih zalistaka.

Ventrikularna tahikardija (VT)

Ventrikularna tahikardija je vrlo brz, ali redovan otkucaj srca od 100 ili više otkucaja u minuti koji se javlja u donjim komorama (ventrikulima) srca.

Trajno lupanje srca koje traje duže od 30 sekundi smatra se hitnom medicinskom pomoći. Oni mogu ukazivati ​​na već postojeće srčane bolesti kao što su koronarne arterijske bolesti ili poremećaji srčanih zalistaka.

Ventrikularna fibrilacija (VF)

Ako se ventrikularna tahikardija ne liječi, dovest će do po život opasnog stanja koje se naziva ventrikularna fibrilacija, koju karakteriziraju vrlo brzi i vrlo nepravilni otkucaji srca. Obično prethodi srčanom udaru. Mogli biste izgubiti svijest za nekoliko sekundi i umrijeti za nekoliko minuta.

Liječenje lupanje srca

Izbjegavanje kofeina, alkohola i prestanak pušenja mogu pomoći.

Doktori bi obično prepisivali oralne lijekove kao što su beta-blokatori i blokatori kalcijumskih kanala kako bi usporili otkucaje srca kod aritmija.

Za supraventrikularnu tahikardiju i aritmije atrijalne fibrilacije, kateterska ablacija – nehirurški postupak koji koristi radiofrekventnu energiju – je mogući lijek.

Poremećaji srčanih zalistaka će zahtijevati operaciju.

Kada tražiti hitnu medicinsku pomoć

Potražite hitnu medicinsku pomoć ako lupanje srca prate sljedeći simptomi:

Jak bol u grudima

Kratkoća daha

Neobično znojenje

Gubitak svijesti

Takođe je važno da se bez odlaganja konsultujete sa lekarom ako već imate srčana oboljenja ili porodičnu istoriju iznenadne smrti.

Pročitajte prethodnu stranicu kako biste saznali više o simptomima i uzrocima lupanje srca.

Ref: U11

loading...

Također, pogledajte naše druge članke o zdravlju srca:

Iznenadni bolovi u grudima koje ne biste trebali zanemariti

Srčani udar kod žena: kako se simptomi razlikuju od muškaraca

Kako preživjeti srčani udar kada ste sami

Šumovi u srcu: Koji su nevini? Koji su opasni?

Iznenadna smrt tokom vježbanja: kako se to događa

Kako virusna infekcija slična gripu može uticati na srce

10 savjeta za zdravo srce

loading...

Oglasi

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.