Ordinacija Medium.ba

Jednostavni ugljikohidrati vs složeni ugljikohidrati – namirnice i izvori

Šta su ugljikohidrati?

Ugljikohidrati su glavni makronutrijent i jedan od glavnih izvora energije vašeg tijela. Neki programi mršavljenja obeshrabruju ih jesti, ali ključno je pronaći prave ugljikohidrate – ne izbjegavajući ih u potpunosti.

Možda ste čuli da je jedenje složenih ugljikohidrata bolje od jednostavnih ugljikohidrata. Oznake prehrane ne govore uvijek je li sadržaj ugljikohidrata jednostavan ili složen.

Ako shvatite kako su te namirnice razvrstane i kako djeluju u vašem tijelu, možete vam pomoći da odaberete prave ugljikohidrate.

Razumijevanje ugljikohidrata

Ugljikohidrati su važna hranjiva tvar koja se nalazi u brojnim vrstama namirnica.

Većina nas izjednačava ugljikohidrate s kruhom i tjesteninom, ali možete ih pronaći i u:

  • mliječni proizvodi
  • voće
  • povrće
  • žitarice
  • orašasto voće
  • mahunarke
  • sjemenke
  • slatka hrana i slatkiši

Ugljikohidrati se sastoje od tri komponente: vlakana, škroba i šećera.

Vlakna i škrob su složeni ugljikohidrati, dok je šećer jednostavna ugljikohidrata. Ovisno o tome koliko se svakog od njih nalazi u hrani određuje se kakvoćom hranjivih tvari.

Jednostavni ugljikohidrati su jednostavna prehrana

Jednostavni ugljikohidrati su šećeri. Iako se neke od njih prirodno događaju u mlijeku, većina jednostavnih ugljikohidrata u američkoj prehrani dodaje se hrani.

Uobičajeni jednostavni ugljikohidrati dodani hrani uključuju:

sirovi šećer
smeđi šećer
kukuruzni sirup i kukuruzni sirup s visokim sadržajem fruktoze
glukoza, fruktoza i saharoza
koncentrat voćnog soka

Hrana bogata jednostavnim ugljikohidratima koju treba izbjegavati

Pokušajte izbjeći neke od najčešćih rafiniranih izvora jednostavnih ugljikohidrata i potražite alternative kako biste zadovoljili one slatke žudnje:

loading...
  1. Soda
    Sok od šećera štetno je za vaše zdravlje na nekoliko načina. Možete umjesto toga isprobati vodu aromatiziranu limunom.
  2. Pečene poslastice
    Zadovoljite svoj slatki zub voćem, umjesto pecivom punim jednostavnih ugljikohidrata i dodanih šećera.
  3. Pakirani kolačići
    Kuhajte vlastitu robu zamjenama poput jabučnog umaka ili zaslađivača ili potražite druge smjese koje sadrže složenije ugljikohidrate.
  4. Koncentrat voćnog soka
    Jednostavan način izbjegavanja voćnog koncentrata je pomno paziti na oznake prehrane. Uvijek odaberite 100 posto voćni sok ili napravite svoj kod kuće.
  5. Žitarice za doručak
    Žitarice za doručak obično se pune jednostavnim ugljikohidratima. Ako se jednostavno ne možete odreći navike, pogledajte našu zalihu žitarica za doručak, od najboljih do najgorih za svoje zdravlje.

Što složeniji, ugljikohidrati su bolji

Složeni ugljikohidrati sadrže više hranjivih sastojaka od jednostavnih ugljikohidrata. Sadrže više vlakana i luče sporije. Zbog toga se dodatno pune, što znači da su dobra opcija za kontrolu težine.

Također su idealne za osobe s dijabetesom tipa 2 jer pomažu u upravljanju bodovima šećera u krvi nakon obroka.

Vlakna i škrob su dvije vrste složenih ugljikohidrata. Vlakna su osobito važna jer potiču pravilnost crijeva i pomažu u kontroli kolesterola.

Glavni izvori dijetalnih vlakana uključuju:

  • voće
  • povrće
  • orašasto voće
  • grah
  • cjelovite žitarice

Škrob se nalazi i u nekoj istoj hrani kao i vlakna. Razlika je određena hrana koja se smatra škrobnijom od vlaknaste, poput krumpira.

Ostala hrana s visokim škrobom su:

  • kruh od cjelovitog pšeničnog zrna
  • žitarica
  • kukuruz
  • zob
  • grašak
  • riža

Složeni ugljikohidrati ključni su za dugoročno zdravlje. Olakšavaju održavanje zdrave tjelesne težine i čak mogu pomoći u zaštiti od dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih problema u budućnosti.

loading...

Preporučeno čitanje:

Složeni ugljikohidrati koje biste trebali jesti više

Svakako uključite sljedeće složene ugljikohidrate kao redoviti dio vaše prehrane:

  1. Cjelovite žitarice
    Cjelovite žitarice su dobar izvor vlakana, kao i kalij, magnezij i selen. Odaberite manje prerađene cjelovite žitarice poput kvinoje, heljde i tjestenine od pune pšenice.
  2. Plodovi bogati vlaknima
    Neke od njih su jabuke, bobice i banane. Izbjegavajte konzervirano voće, jer obično sadrži dodani sirup.
  3. Povrće bogato vlaknima
    Jedite više svih svojih povrća, uključujući brokoli, lisnato zelje i mrkvu.
  4. Grah
    Osim vlakana, to su dobri izvori folata, željeza i kalija.

Odabir pravih ugljikohidrata može potrajati. Uz malo istraživanja i usredotočenost na oznake prehrane, možete početi donositi zdravije odluke kako biste energizirali tijelo i zaštitili ga od dugoročnih komplikacija.

ŠTA JE U UGLJIKOHIDRATIMA?

Ugljikohidrati se sastoje od vlakana, škroba i šećera. Američka udruga za dijabetes preporučuje unos 25 do 35 grama vlakana dnevno.

Izvori:

loading...

Oglasi

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.