Ordinacija Medium.ba

Jasmine riža – da li je dobra za vas?

Pirinač je glavni dio ishrane širom svijeta. Pirinač dolazi u mnoštvu varijanti, što može stvoriti gomilu ukusnih kuhinja. Jedna od najpopularnijih mirisnih vrsta pirinča je jasmin.

Jasmin pirinač je jedna od najpopularnijih aromatičnih sorti pirinča. Kao što ste možda pretpostavili, naziv jasmin pirinač inspirisan je mirisnim cvijetom jasmina. Ova riža je poznata po svom izrazitom okusu i teksturi.

Jasmin pirinač je dugačak, aromatičan pirinač i zauzima posebno mesto kao glavni sastojak u kuhinjama jugoistočne Azije. Ima različite upotrebe u receptima, od pljeskavica, karija do pomfrita.

Slatkoća i delikatan ukus pirinča od jasmina učinili su ga klasičnim prehrambenim proizvodima širom sveta. Kraći je i širi od drugih sorti pirinča, kao što je Basmati. Jasmin pirinač ima blago ljepljivu konzistenciju koja je pogodna za jelo sa štapićima.

Šta je jasmin pirinač?

Jasmin pirinač, često poznat kao mirisni pirinač, je aromatičan pirinač „dugog zrna“ sa zrnima koja su skoro četiri puta duža nego što su široka. Dostupan je u mnoštvu nijansi. Bijeli pirinač jasmina je posebno jako obrađen/rafiniran.

Kao rezultat toga, dijeli slične nutritivne karakteristike s bijelim pirinčem. Osim toga, postoje crne, ljubičaste i crvene sorte pirinča jasmina. Svaki od njih nudi donekle različite nutritivne profile.

Jasmin pirinač ima izuzetan kulinarski kvalitet zbog svoje pahuljasti i pomalo ljepljive teksture kada se kuha. Osim toga, ima izrazitu aromu i aromu koja se može pripisati aromatičnom amino-aldehidnom genu.

Većina recepata obično koristi bijeli jasmin pirinač. Ali smeđe varijante su također dostupne i koriste se kao zdravija alternativa. Sirova bijela zrna pirinča jasmina su uglađena, bistra i sjajna.

Pored njegovog delikatnog ukusa, uključivanje pirinča od jasmina u vašu ishranu može vam pružiti niz zdravstvenih prednosti.

Nutritivna vrijednost jasmin riža

Nutritivne vrijednosti za jednu šolju (100 g) jasmin riže su sljedeće:

Kalorije: 342

Proteini: 5,2 grama

Masti: 0,8 grama

Ugljeni hidrati: 80,7 grama

Vlakna: 1,7 grama

Kalcijum: 2% DV

Gvožđe: 2% DV

Indijski jasmin riža

U pogledu fizičkih i mirisnih kvaliteta, jasmin pirinač je sličan basmatiju. Basmati pirinač se često pogrešno identifikuje kao jasmin pirinač.

Obje su aromatične sorte pirinča. Nadalje, budući da su obje vrste riže dugog zrna, često se brkaju. Međutim, možete uočiti razliku upoređujući veličinu zrna prije i nakon kuhanja.

Kako prepoznati jasmin rižu od basmati riže?

Teško ih je razlikovati dok su nekuhani. Međutim, kada se kuhaju, razlika između jasmina i basmati riže postaje očiglednija, što olakšava razlikovanje između njih.

Zrna pirinča jasmin su kraća, ljepljivija i imaju uvijeniji vrh na oba kraja. Takođe su nešto transparentniji od basmati pirinča. S druge strane, basmati pirinač je vitko zrno sa finim vrhovima na oba kraja. Nakon kuhanja, zrna basmatija se produžuju i udvostruče svoju prvobitnu veličinu. Takođe omekšaju i napuhnu.

Basmati i bijeli jasmin pirinač imaju slične nutritivne vrijednosti. Međutim, basmati riža ima nešto niži glikemijski indeks. Basmati riža također ima manje arsena, metala koji se nalazi u većini sorti pirinča.

Budući da su riža jasmin i basmati prilično identični, možete ih koristiti naizmjenično u bilo kojoj kuhinji.

5 potencijalnih zdravstvenih prednosti jasmin riže

Jasmin pirinač je relativno bogat kalorijama. Dakle, trebali biste ga imati umjereno. Međutim, ova riža nudi nekoliko zdravstvenih prednosti zbog kojih je vredno uključiti u svoj plan ishrane.

1. Podstiče zdravu trudnoću

Folne kiseline ima u izobilju u jasmin pirinču. Folat, koji se naziva i vitamin B9, posebno je važan tokom trudnoće jer je neophodan za rast i razvoj fetusa.

Folna kiselina vodi zdravoj trudnoći. Međutim, potrebno ga je konzumirati prije trudnoće i tokom prvog trimestra. Osim toga, rutinska konzumacija folne kiseline rezultira manjim rizikom od porođajnih abnormalnosti i defekata neuralne cijevi. Kao rezultat toga, jasmin pirinač je dobar izbor za trudnice i one koje pokušavaju da zatrudne.

2. Jača vaš imuni sistem

Jasmin pirinač dolazi u raznim bojama, uključujući crvenu, ljubičastu i plavu. Ove sorte su bogate fitonutrijentima. Fitonutrijenti čuvaju ćelije vašeg tela, istovremeno jačajući vaš imunitet i opšte zdravlje.

3. Pomaže zdravlju probave

Smeđi pirinač je manje obrađen. Smeđi pirinač jasmina sadrži više vlakana nego bijeli jasmin pirinač. Dakle, vlakna i minerali su netaknuti u pirinču smeđeg jasmina. Dijetalna vlakna pomažu u poboljšanju zdravlja probave normalizacijom rada crijeva.

4. Dobar izvor gvožđa

Jasmin pirinač je prilično dobar izvor gvožđa, koji sadrži 2% dnevne potrebe u jednom obroku. Gvožđe je vitalni mineral koji pomaže u raznim metaboličkim aktivnostima u tijelu. Na primjer, optimalan nivo gvožđa omogućava sintezu DNK, transport kiseonika i stvaranje crvenih krvnih zrnaca.

Nedostatak ovog esencijalnog minerala može dovesti do anemije. Anemija je nedostatak označen znakovima kao što su slabost, letargija i lomljivi nokti. Uključivanje niza namirnica bogatih gvožđem u svoje obroke može vam pomoći da povećate dnevni unos gvožđa.

5. Jasminova riža je odličan izvor energije

Jasmin pirinač može vam pomoći da prođete kroz režime da se povećate. Takođe vam može dati brzi nalet energije. Šolja kuvanog pirinča od jasmina ima 180 kalorija.

Ugljikohidrati u pirinču se pretvaraju u energiju. Ova energija će vašem tijelu pružiti snagu. Dakle, ako želite da dobijete malo kilograma ili možda da dobijete trenutnu energiju, riža od jasmina može biti odličan izbor.

Potencijalni rizici povezani sa Jasmine Riceom

Kao i sve vrste pirinča, jasmin pirinač ima visok glikemijski indeks od 89. Kao rezultat toga, čak i smeđi jasmin pirinač može izazvati skokove šećera u krvi. Takvi skokovi šećera u krvi mogu dovesti do poteškoća kod osoba s dijabetesom tipa II.

Većina ljudi preferira bijeli jasmin pirinač, rafinirani ugljikohidrat s visokim glikemijskim indeksom.

Konzumiranje puno rafiniranih ugljikohidrata može uzrokovati različite zdravstvene probleme. To uključuje gojaznost, dijabetes i bolesti srca. S druge strane, bolje je uključiti cjelovite žitarice u prehranu jer imaju zdravstvene prednosti. Stoga, kada birate rižu, idite na opcije cjelovitog zrna. Može pomoći u smanjenju rizika od štetnih zdravstvenih stanja.

Zdrav recept sa rižom od jasmina

1. Jasmin Rice Stir Fry

Sastojci:

Bijeli pirinač Jasmin pirinač (svjež ili ostatak) – 1 šolja

Seckani beli luk – ½ šolje

Šargarepa narezana na kockice – ¼ šolje

Zeleni grašak (smrznuti ili svježi) – ¼ šolje

Beli luk – 4 do 6 čena

1 jaje umućeno (po želji)

Seckani zeleni luk – šaka

Ghee/hladno ceđeno kokosovo ulje – 1 kašika

soja sos (samo crtica)

Sol i biber (po ukusu)

Metoda:

Propržite pirinač tako što ćete lagano zapeći u tiganju. Ostavi to po strani.

Stavite tiganj na srednju vatru. Dodajte ulje i zagrijte ga.

Dodajte seckani beli luk, luk, šargarepu. Mešajte ih dok ne omekšaju.

Dodajte pirinač.

Na kraju dodajte zeleni grašak i dobro promiješajte. (Ovo može pomoći da se zadrži svijetla boja).

Napravite udubljenje u sredini tiganja sa pirinčem. Ulijte umućena jaja. Lagano promiješajte.

Dodajte soja sos i promešajte.

Ugasite vatru i ukrasite seckanim zelenim lukom. Poslužite vruće.

Često postavljana pitanja (FAQ)

Q1. Po čemu je jasmin pirinač drugačiji?

A. Aroma ga čini jedinstvenim. Jasmin pirinač je dobio ime po cvijetu koji mu daje miris. Ima delikatan cvetni ukus. Pirinač je takođe poznat po svom blagom orašastom i cvetnom ukusu.

Q2. Zašto je jasmin pirinač loš za vas?

A. Glikemijski indeks (GI) jasmin riže je visok. To implicira da riža ima potencijal da podigne nivo šećera u krvi. Osim toga, riža može sadržavati arsen, koji može biti opasan za tijelo.

Q3. Da li je jasmin pirinač zdraviji od belog?

O. Nutritivni profil belog jasmin pirinča i drugih sorti belog pirinča je otprilike identičan. Međutim, jasmin pirinač ima nešto veći sadržaj masti i kalorija. Ali ne dovoljno da dramatično promijeni nutritivne ciljeve osobe ili koliko se osjećaju nakon jela.

Q4. Da li se jasmin pirinač razlikuje po ukusu od običnog pirinča?

A. Jasmin pirinač ima pomalo slatkast, svilenkast i orašasti ukus. Štaviše, ukus jasmin pirinča se zadržava tokom procesa kuvanja. Zbog toga se ukus pirinča od jasmina razlikuje od običnog pirinča.

Q5. Da li je jasmin pirinač dobar za mršavljenje?

loading...

O. Bijeli pirinač jasmina ima visok glikemijski indeks i ima manje vlakana. Za mršavljenje je bolje jesti smeđi pirinač od jasmina. Smeđi jasmin pirinač će sadržavati nešto veći sadržaj vlakana. Međutim, sve vrste riže su bogate ugljikohidratima, pa pazite na veličinu porcije.

Q6. Da li je jasmin pirinač pogodan za keto?

A . Jasmin pirinač nije pogodan za keto zbog visokog sadržaja ugljikohidrata.

Q7. Koji pirinač ima najmanje ugljenih hidrata?

O. Divlji pirinač ima najmanje ugljikohidrata među svim vrstama pirinča.

Q8. Da li vas jasmin pirinač goji?

O. Da, ako ne pazite na veličinu porcije. Porcija jasmin riže će biti bogata škrobom/ugljikohidratima. Takođe će obezbediti dobru količinu kalorija.

Q9. Da li je kinoa bolja od pirinča?

A. Kinoa može biti odlična alternativa za bijeli pirinač. Kinoa je dobar izvor vlakana i proteina. Takođe ima veću koncentraciju drugih nutrijenata. Kinoa takođe ima manje kalorija i ugljenih hidrata od belog pirinča.

Q10. Da li je jasmin pirinač zdraviji od basmatija?

A. Basmati može biti malo zdraviji od jasmin riže. Basmati pirinač je niže rangiran u glikemijskom indeksu u poređenju sa pirinčem od jasmina. Štaviše, basmati pirinač takođe sadrži nižu količinu arsena.

Q11. Da li je jasmin pirinač dobar za indijsku kuhinju?

O. Jasmin pirinač je pogodan za indijsku kuhinju. Možete zamijeniti jasmin pirinač za bilo koji bijeli pirinač u indijskoj kuhinji.

Q12. Koja je razlika između basmati i jasmin riže?

A. Basmati i jasmin pirinač su dugog zrna. Iako je jasmin puniji, niži, mekši i malo vlažniji od basmatija. S druge strane, basmati pirinač je igličasti, duži i relativno al dente.

Q13. Koliko kalorija ima jasmin pirinač?

O. Jedna šolja (140 g) pirinča od jasmina ima 181 kaloriju.

Q14. Koliko kalorija ima 100 g jasmin pirinča?

A. Sto grama pirinča od jasmina ima 129 kalorija.

loading...

Petar Jovanović

Oglasi

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.