Ordinacija Medium.ba

HIIT trening za gubitak masti

HIIT trening za gubitak masti je prava stvar ako želite sagorjeti kalorije, izgraditi snagu ili učiniti oboje brzo. Izvođenjem samo pet pokreta u pet rundi, ova rutina visokog intenziteta će podići broj otkucaja srca i natjerati vas da se znojite za samo 25 minuta.

HIIT trening za mršavljenje donosi vam tim na F45 treningu i uključuje neke od najboljih vježbi za mršavljenje. Ali najbolji dio? Za početak nije potrebna nikakva oprema; potrebna vam je samo motivacija za kretanje i mala količina čistog prostora na podu da se znojite.

Ova vježba od pet pokreta uključuje izvođenje svake vježbe 40 sekundi, a zatim 20 sekundi prostora za disanje. Zatim ćete početi sa sljedećim potezom i ponoviti ovu rutinu od pet poteza pet puta. Naglasak je na kratkim i oštrim naletima intenziteta kako biste maksimalno iskoristili ovaj HIIT trening za mršavljenje.

Amy Brook-Partridge (otvara se u novoj kartici), trenerica u F45 Ealing (otvara se u novoj kartici), spojila je ovaj HIIT trening za gubitak masti i ekskluzivan je za Fit&Well. Kao što joj ime govori, rutina kombinuje nekoliko kardio pokreta visokog intenziteta poput planinara s vježbama za izgradnju snage poput sklekova i daske.

Rezultat? Amy kaže, “imate najbolje od oba svijeta u jednom treningu.” Ona nam kaže, “kardio treninzi sagorevaju više kalorija od treninga sa utezima, ali vaš metabolizam je [podignut] duže nakon utega… a otpor je bolji za izgradnju mišića.”

HIIT trening za gubitak masti: 5 poteza do spaljivanja masti

Ako ste spremni da započnete, u nastavku smo detaljno opisali sve pokrete koji su vam potrebni i smjernice kako ih sigurno izvoditi. Vrijedno je držati jednu od najboljih boca vode za teretanu u blizini kako biste mogli ostati hidrirani tokom kratkih pauza.

1. Visoka koljena i mrtvo dizanje jedne noge

(Kredit slike: F45/Amy Brook-Patridge)

Eksplozivni dio ovog pokreta pokreće rad srca i poboljšava kardiovaskularnu izdržljivost. Uvođenje mrtvog dizanja s jednom nogom promovirat će stabilnost i ojačati i tonirati vaše gluteuse. Također možete raširiti prste svoje stojeće noge i gurnuti ih u tlo radi bolje ravnoteže.

Stanite uspravno sa ispravljenim leđima i uključenim jezgrom. Počnite trčati na mjestu, podižući koljena do nivoa struka deset ponavljanja i pumpajući ruke za pogon.

Zatim, jednu nogu čvrsto oslonite na tlo dok se zglobite u bokovima i naginjete naprijed, osiguravajući da podignuta noga bude ravna dok se vraća, držeći leđa ispravljena i spuštajući se do tla. Vratite se u stojeći položaj i promijenite nogu.

2. Planinari i udarci za ramena

(Kredit slike: F45/Amy Brook-Patridge)

Planinari su odličan način za kombinovanje otpora i kardio treninga u jednom pokretu, koristeći mnoge grupe mišića za jačanje ruku, ramena, jezgra i nogu.

Korištenje više mišićnih grupa povećava broj otkucaja srca, pomažući vam da sagorite više kalorija. Dok dodavanje dodirivanja ramena povećava taj element jačanja, što dovodi do razvoja mišića i sagorijevanja masti.

Počnite u položaju daske, pazeći da su vam ramena preko zapešća s uključenim jezgrom. Uvucite koljena u grudi prema laktovima jedno po jedno, koristeći trbušne mišiće da uvučete noge.

Nakon deset planinara, ostanite mirno u položaju daske držeći jezgro, četvorine i gluteuse uključene, a zatim jednom rukom tapnite suprotno rame. Uradite to šest puta, naizmjenično uzdignute ruke.

3. Skokovi i naizmjenični udari

(Kredit slike: F45/Amy Brook-Partridge)

Pliometrijske vježbe poput skakačkih iskoraka uključuju ispoljavanje maksimalne sile u kratkom vremenu. Ovo povećava snagu mišića, eksplozivnost i kontrolu tijela.

Takođe vam pomaže da povećate sagorevanje kalorija, što dovodi do većeg gubitka masti. Ako imate problema sa skakačkim iskoracima, možete izvući skok.

Stanite uspravno sa ispravljenim leđima, a zatim skočite u položaj za iskorak i ponovite na drugoj strani. Koljena ne bi trebalo da budu iznad nožnih prstiju i neka budu ispravljena, a grudi ponosne. Ponovite pet puta sa svake strane.

Za puls, počnite sa iskorakom i približite zadnje koleno što je moguće bliže tlu, dok su grudi podignuta. Pulsirajte šest puta, zatim priđite i prebacite se na drugu stranu.

4. Kombinacija push up

(Kredit slike: F45/Amy Brook-Patridge)

Sklek je odlična vježba bilo kada i bilo gdje i ne samo da radi na području grudi, već je i odlična vježba za cijelo tijelo, vježbajući ramena, jezgro, noge i gluteuse.

Povećanjem mišićne mase u ovim oblastima takođe podstičete gubitak masti. Izdahnite dok se vraćate prema gore i uvlačite jezgro kako biste podržali donji dio leđa.

loading...

5 x širokih sklekova: počnite s rukama širim od širine ramena, bilo na koljenima ili prstima. Zatim, dok se krećete prema podu, držite jezgro uključeno.

5 x redovnih sklekova: pomaknite ruke ispod ramena i pomaknite se prema podu pet ponavljanja, držeći jezgro uključenim i ne dopuštajući da vam leđa padnu.

5 x triceps sklekova: pomjerite ruke tako da kažiprsti mogu dodirnuti i držati laktove uz tijelo. Zatim spustite tijelo i vratite se gore za pet ponavljanja.

5. Bočna daska

(Kredit slike: F45/Amy Brook-Patridge)

Plank je izometrijska vježba koja uključuje više mišićnih grupa, od vašeg jezgra do ramena i četveronožnih mišića. Izometrijske vježbe uključuju držanje statičnog položaja duže vrijeme i pomažu u poboljšanju snage i izdržljivosti.

Počnite s jedne strane sa laktom ispod ramena i podignutim kukovima. Prebacite se nakon 20 sekundi ili držite punih 40 sekundi i promijenite stranu u svakom krugu.

loading...

Petar Jovanović

Oglasi

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.