Bol, nježnost, krvarenje i intenzivni svrbež koji prate hemoroide često su dovoljni da vas odvedu do zida.
Također poznate kao hrpe, ove raširene ili natečene vene u anusu i donjim dijelovima vašeg rektuma mogu se začepiti ili ispustiti ako se ne liječe, što može zahtijevati operativni zahvat
Srećom, neke namirnice mogu pomoći ublažiti simptome – pa čak i pomažu u sprječavanju nagomilavanja gomile.
Sadržaj
Evo 15 korisnih namirnica protiv hemoroida
Mahunarke
Kada pokušavate izbjeći ili spriječiti zapaljenje gomile, jedno od glavnih pravila je osigurati da dobijete dovoljno vlakana.
Iz hrane možete dobiti dvije vrste vlakana – topljivih i netopljivih. Dok topiva vrsta stvara gel u vašem probavnom traktu i mogu ga probaviti prijateljske bakterije, netopljiva vlakna pomažu u nakupljanju stolice.
Za promociju zdravih crijeva potrebna su vam oba.
Mahunarke su jestivo sjeme biljaka u obitelji Fabaceae. Oni uključuju grah, leću, grašak, soju, kikiriki i slanutak.
Upunjene su s obje vrste vlakana, ali posebno su bogate topivim tipom.
Primjerice, 1 šalica (198 grama) kuhane leće pakira gotovo 16 grama vlakana. To je otprilike polovina preporučenog unosa vlakana.
Većina odraslih trebala bi dobiti 21–38 grama dnevno, no to može varirati ovisno o vašoj dobi i spolu.
Leća i ostale mahunarke mogu vam nagomilati stolicu, što čini manje vjerojatnim da ćete morati naprezati kad idete u kupaonicu. Ovo može pomoći u sprječavanju hemoroida ili olakšati simptome.
Cjelovite žitarice
Kao i mahunarke, cjelovite žitarice su prehrambene snage. To je zato što zadržavaju svoje klice, mekinje i endosperm koji su napunjeni korisnim komponentama poput vlakana.
Cjelovite žitarice posebno su bogate netopljivim vlaknima. Ovo pomaže pomaknuti vašu probavu, što može pomoći u smanjenju boli i nelagode povezane s hrpama.
Imajte na umu da cjelovite žitarice nadilaze srčano brašno i kruh. Iako su to dobre mogućnosti, u ovu kategoriju spadaju i ječam, kukuruz, pire, kvinoja, smeđa riža, cjeloviti raž i zob.
Zobena kaša je posebno dobra opcija koja trebate uključiti u svoju prehranu kada pokušavate smanjiti simptome nagomilavanja.
Sadrži specifičnu vrstu topljivih vlakana pod nazivom beta-glukan, koja blagotvorno djeluje na vaš mikrobiom crijeva djelujući poput prebiotika. Prebiotici pomažu u hranidbi prijateljskih bakterija u crijevima.
Kada kupujete zobene pahuljice, imajte na umu da jelo narezano na čelik traje duže, ali je manje prerađeno. Oni daju više zubnih zalogaja i oko 5 grama vlakana po 1/4 šalice (40 grama) posluživanja suhog zobi, u usporedbi s 4 grama za brzo kuhani ili valjani zob.
Brokula i ostalo krstasto povrće
Krstasto povrće uključuje brokoli, karfiol, briselsku klice, rukulu, bok choy, kelj, rotkvicu, repa i kupus.
Iako su uglavnom poznati po svojim antikancerogenim svojstvima, oni također isporučuju impresivnu količinu netopljivih vlakana.
Na primjer, 1 šalica (76 grama) sirove brokule daje oko 2 grama prehrambenih vlakana, a sve su netopive. Ovo vam omogućuje da skupite stolice i održavate redovite.
Štoviše, krstasto povrće sadrži glukozinolat, biljnu kemikaliju koju vaše crijevne bakterije mogu razgraditi.
Jedno istraživanje na 17 odraslih osoba ustanovilo je da je povećan unos križastog povrća za 6,4 grama po kilogramu (14 grama po kg) tjelesne težine diverzificirao mikrobiom crijeva u roku od 2 tjedna.
Raznolikost bakterija u crijevima povezana je s otpornijim gastrointestinalnim sustavom, kao i poboljšanim imunitetom. Ovo, kao i njihov sadržaj netopljivih vlakana, čine povrće križastog krila odličnim izborom za sprečavanje hrpe,
Artičoke
Artičoke su napunjene vlaknima, a sirova, srednja (128 grama) pakira oko 7 grama ovog hranjivog sastojka.
Kao i mnoge namirnice bogate vlaknima, vlakna artičoke pomažu u hranidbi prijateljskih bakterija u vašim crijevima.
Dvije ljudske studije otkrile su da inulin – vrsta topljivih vlakana u artičokama – povećava broj korisnih bakterija u crijevima, poput bifidobakterija i laktobacila.
Ovo može pomoći u sprečavanju nastanka hrpe ili umanjiti njene simptome održavanjem zdravih i redovitih crijeva.
Korijensko povrće
Korijensko povrće poput slatkog krumpira, repa, repe, rutabagas, mrkve i krumpira se puni i pakira s hranjivim tvarima.
Bogate su vlaknima zdravim u crijevima i sadrže oko 3–5 grama po obroku.
Kad su u pitanju gomolji, imajte na umu da se velik dio njihovih vlakana nalazi u koži, pa pripazite da ih ostavite kad uživate u njima.
Štoviše, kuhani i ohlađeni bijeli krumpir sadrži vrstu ugljikohidrata poznate kao rezistentni škrob, koji kroz probavni trakt prolazi neprobavljen. Poput topivih vlakana, pomaže u hranjenju prijateljskih bakterija iz crijeva.
Budući da to smanjuje zatvor, može olakšati simptome nagomilavanja.
Najbolji način za uključivanje korijenskog povrća u vašu prehranu je pečenje, parenje, sos, ili kuhanje na koži. Također su divno pire, ili izrezani i pečeni na koži zamjena za pomfrit.
Tikvice
Od ljeta do zime, tikvice donose boju i vlakna na tanjur za večeru.
Postoje mnoge sorte, uključujući žutu tikvicu, tikvice, tikvice od žira, tikvicu butteruta i bundevu.
Najčešći dio ove grozdove je tikvica od žira, koja u svaku šalicu (205 grama) pečenih kockica spakira 9 grama hranjivih tvari za borbu protiv hemoroida.
Uživajte u tikvici pečenoj, umačenoj ili kuhanoj kako bi se vaš probavni trakt kretao dok ne odbacivate hrpe.
Paprike
Još jedno veliko povrće koje će vam pomoći kod hrpe je paprika.
Svaka šalica (92 grama) narezane, blage paprike isporučuje gotovo 2 grama vlakana.
Iako nisu vlaknasti kao neko drugo povrće uključeno u ovaj popis, paprike vrlo hidratiziraju sa sadržajem vode od 93%.
Zajedno s vlaknima, stolica olakšava prolazak i sprječava naprezanje.
Celer
Slično kao i za paprike, celer donosi puno vode, kao i vlakana. To omekšava stolicu i umanjuje potrebu za napetošću.
Jedna velika stabljika, 11–12 inča (28–31 cm), sadrži 1 gram vlakana i sastoji se od 95% vode.
Ovako hrskavo povrće nasjeckajte u salate, dodajte juhama ili gulašama ili umočite stabljike u djelić vašeg omiljenog orahovog maslaca.
Krastavci i dinje
Krastavci i dinje pripadaju obitelji Cucurbitaceae.
Poput paprike i celera, oni su ukusni načini za unošenje vlakana i vode u vaš probavni trakt.
Kada uživate u krastavcu, obavezno ostavite kožu na, jer ćete tako osigurati najviše vlakana.
Kruške
Jedna srednja kruška pakira gotovo 6 grama vlakana, što je 22% vaših dnevnih potreba za vlaknima.
Svakako jejte ovo voće s oguljenom kožom, jer tamo možete pronaći puno vlakana koja prkose gomili.
Kruške prave odličan zalogaj samostalno ili ih možete kuhati ili ubacivati u juhe ili salate.
Jabuke
Poput kruške, jabuke imaju impresivnu količinu vlakana.
Primjerice, jedna srednja jabuka posjeduje gotovo 5 grama vlakana. Štoviše, dio ovog vlakana je pektin, topivo vlakno koje stvara probavnu konzistenciju u probavnom traktu.
To pomaže omekšati i nagomilati stolicu, olakšavajući naprezanje i olakšavajući nelagodu povezanu s hrpama.
Maline
Dok se bobice smatraju vlaknastim, malina se ističe kao moćna sila koja sadrži vlakna.
Jednostavno pojedite 1 šalicu (123 grama) sirovih malina za ogromnih 8 grama vlakana sa 85% sadržaja vode.
Zajedno će ove hranjive tvari olakšati odlazak u kupaonicu bez naprezanja.
Banane
Obožavajući pektin i rezistentni škrob, banane su idealna hrana koju ćete uključiti u svoju prehranu za smirivanje simptoma hrpe.
Jedna srednja, 8–8 inčna (18–20 cm) banana daje 3 grama vlakana.
Dok njegov pektin stvara gel u vašem probavnom traktu, njegov rezistentni škrob hrani vaše prijateljske bakterije u crijevima – sjajna kombinacija za pomoć hemoroidima.
Šljive
Šljive se smatraju laksativom prirode.
Studije pokazuju da jedenje umjerene količine – do 10 šljiva dnevno – može poboljšati konzistenciju stolice i probavnu pokretljivost ljudi koji imaju zatvor,
To se pripisuje ne samo vlaknima, već i sorbitolu. Sorbitol je šećerni alkohol koji crijeva ne probavljaju dobro. Uvlači vodu u vaš probavni trakt, omekšavajući stolice i potiče potrebu upotrebe kupaonice.
Pirjane šljive dodaju malo više vode. Da biste ih napravili, pirjajte suhe šljive u filtriranoj vodi 10 minuta ili dok ne postanu mekane.
Tekućine
Ako budete hidratizirani, pomoći ćete da stolice budu mekše i lakše prođu.
Koliko vode trebate piti, ovisi o vašoj dobi, spolu i razini aktivnosti. Budite sigurni da se opredijelite za vodu većinu vremena. Ako vam treba malo više okusa, zalijte je kriškama limuna ili bobicama.
Povremeno možete posegnuti za drugim tekućinama sa malo šećera, poput nezaslađenih ili blago zaslađenih čajeva i bistrih juha s niskim udjelom natrija.
Općenito, preporučuje se ispijanje osam čaša od 8 unci dnevno, ali to je proizvoljan savjet koji nije utemeljen u znanstvenim dokazima. To se svodi na ono što najbolje radi za vas.
Hrana koju treba izbjegavati
Dobra je ideja ograničiti hranu koja sadrži malo vlakana. To može pogoršati zatvor, što može pokrenuti gomile.
Hrana sa malo vlakana koju treba izbjegavati uključuje:
- Mliječni proizvodi. Oni uključuju mlijeko, sir i druge sorte.
- Bijelo brašno. Ovim brašnom uklonjene su mekinje i klice, što ga čini manje vlaknastim. Proizvodi napravljeni od ove vrste brašna uključuju bijeli kruh, tjesteninu i bagele.
- Crveno meso. Izbjegavajte ovu vrstu mesa, jer treba duže probaviti i može pogoršati zatvor.
- Prerađeno meso. Ove namirnice, kao što su bolonja i druge narezke, sadrže malo vlakana i puno natrija, povećavajući rizik od zatvor.
- Pržena hrana. Oni mogu biti naporni za vaš probavni trakt i teško probaviti.
- Slana hrana. Može uzrokovati nadimanje i učiniti vaše hemoroide osjetljivijim.
Također biste trebali izbjegavati:
- Začinjena hrana. Iako nije nužno s malo vlakana, začinjena hrana može povećati bol i nelagodu povezane s hemoroidima.
- Kofeinska pića. Ovi napici, posebno kava, mogu očvrsnuti vašu stolicu i otežati upotrebu WC-a.
- Alkohol. Poput kofeinskih pića, alkoholna pića mogu isušiti stolicu i pogoršati nelagodu gomile.
Zaključak
Hemoroidi ili šunjevi mogu uzrokovati puno boli i nelagode.
Dok određena hrana može pogoršati vaše simptome, druga može biti korisna.
Povećavanje unosa vlakana može pomoći u smanjivanju simptoma – kao što ostaje zadržavanje hidratacije s puno vode.
Cjelovite žitarice, mahunarke, povrće i voće napunjeni su vlaknima. Konzumiranje većeg broja njih može vam pomoći u redovnom izbjegavanju zatvor – a samim tim i hrpe.
Međutim, ako se vaši simptomi ne poboljšaju ili pogoršaju, potražite svoj ljekar kako bi odredio najbolji plan liječenja za vas.
Izvori:
- 7 best and worst home remedies for your hemorrhoids. (2016).
health.clevelandclinic.org/2016/06/7-best-worst-home-remedies-hemorrhoids/ - Aloe vera. (2016).
nccih.nih.gov/health/aloevera - Anal itching. (n.d.).
hemorrhoidcentersamerica.com/anal-rectal-problems/anal-itching/ - Hemorrhoids and what to do about them. (2018).
health.harvard.edu/diseases-and-conditions/hemorrhoids_and_what_to_do_about_them - Lohsiriwat H. (2015). Treatment of hemorrhoids: A coloproctologist’s view. DOI:
10.3748/wjg.v21.i31.9245 - Mayo Clinic Staff. (2018). Hemorrhoids.
mayoclinic.org/diseases-conditions/hemorrhoids/manage/ptc-20249278 - Treatment of hemorrhoids. (2016).
niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/hemorrhoids/treatment