Ordinacija Medium.ba

Hemoglobin u krvi – referentne vrijednosti, nizak hemoglobin, prirodno liječenje…

Hemoglobin je protein u krvi koji u sebi sadrži željezo, a kojem je osnovna funkcija prijenos kisika iz pluća u tkiva. Kisik se na ovaj način prenosi i u mišiće. Hemoglobin je izgrađen od četiri globinske podjedinice, a svaka od njih sadrži molekulu hema, na koju se može vezati molekula kisika.

Hemoglobin se nalazi u crvenim krvnim zrncima svih kralježaka, pa tako i ljudi. Osim kisika, hemoglobin prenosi i ugljikovi dioksid, pa razlikujemo:

oksihemoglobin – hemoglobin koji prenosi kisik i krvi daje svijetlocrvenu boju, i
karbaminohemoglobin – hemoglobin koji prenosi ugljikov dioksid i krvi daje tamnoljubičastu boju.
Kisik se iz pluća prenosi do tkiva preko arterija, čija je krv bogata kisikom te je zbog toga jarko crvene boje, a vraća se iz tkiva u pluća preko vena koje su siromašne kisikom te je stoga venska krv tamnoljubičaste boje.

Ako nivo hemoglobina u krvi padne ispod normalnih vrednosti, tada dolazi do anemije.

Sadržaj

Referentne vrijednosti hemoglobina u krvi

Količina hemoglobina se iskazuje u g/dl, g/l ili mmol/l (1 g/dl iznosi otprilike 0,6202 mmol/l). Normalne vrednosti za nivo hemoglobina u krvi su:

g/dl g/l mmol/l
Muškarci 13,8 – 18,2 138 – 182 8,5 – 10,6
Žene 12,1 – 15,1 121 – 151 7,5 – 9,3
Djeca 11 – 16 110 – 160 6,8 – 9,9
Trudnice 11 – 12 110 – 120 6,8 – 7,4
Hemoglobin se skraćeno označava sa Hb ili Hgb.

Molekularna formula hemoglobina je C2952H4664N812O832S8Fe4.

Nizak nivo hemoglobina

Nizak nivo hemoglobina dolazi uglavnom zbog bolesti bubrega, mjesečnog ciklusa, trudnoće, hranljivih nedostataka ili raznih tipova karcinoma.

Najčešći uzrok niskog nivoa hemoglobina u krvi je manjak željeza. Željezo je atom koji se u tijelu taloži prehranom a koji hemoglobin veže za sebe u svom nastajanju. Bez dovoljno željeza neće se stvarati hemoglobin i tada se radi o sideropeničnoj anemiji.

Anemija može da se reguliše medicinskom terapijom, ali se nivo hemoglobina u krvi može povećati i prirodnim putem – unosom namirnica koje podstiču rast ovog proteina i održavaju njegovu vrijednost na optimalnom nivou.

Kako liječiti nedostatak hemoglobina?

Prekomjerno krvarenje najčešći je uzrok niskog hemoglobina i željeza. To znači da je potrebno reagirati i zaustaviti izvor krvarenja. Ne mislimo ovdje na lokalne rane, koje krvare, nego na primjer probleme s hemoroidima koji krvare. Ako hemoroidi krvare neki dulji period, u tijelu će vjerojatno nedostajati hemoglobina i željeza.

Postoje lijekovi koji mogu nadomjestiti željezo u krvi. Takvi se lijekovi izdaju na recept, a obično se tablete piju 30 minuta prije jela, jedna tableta na dan.

Nekada se željezo u tijelo unosi pomoću injekcija. Injekcije željeza daju se osobama koji ne podnose tablete. Bez obzira, dali se željezo nadomješta tabletama ili injekcijama, vrijeme oporavka je jednako.

Ipak, najbolji način da se razina željeza i hemoglobina nadomjesti je pravilna i kvalitetna prehrana.

Može se navesti nekoliko ovakvih namirnica koje bi svako od nas trebalo da uvede u redovnu ishranu. Željezo i vitamin C su materije neophodne rastu hemoglobina, a njih u velikoj količini ima baš u ovom voću i povrću.

Lubenica

Redovno konzumiranje lubenice može da poveća nivo hemoglobina i da drži organizam dovoljno hidriranim tokom ljetnog perioda godine. Ovo voće sadrži veliku količinu željeza i vitamina C, pa na taj način ono poboljšava krvnu sliku. Jedna kriška lubenice dnevno učiniće dosta na podizanju nivoa hemoglobina u krvi.

Nar

Nar nazivaju “rajskim voćem”, a to nije slučajno, jer ovo voće ima brojne zdravstvene koristi. Sadrži visok nivo vitamina C. Ovaj vitamin povećava apsorpciju željeza u krvi. Bobice nara mogu se jesti u neograničenim količinama, a od njih se može i napraviti sok. Čaša soka od nara dnevno zadužena je za brigu o hemoglobinu.

Suho grožđe

Osušena zrna grožđa sadrže željezo, a to je metal čije zavidne vrijednosti u krvi pomažu da se nivo hemoglobina poveća. Zbog ovog svog svojstva, suho grožđe se dodaje ovsenim pahuljicama (musli) ili voćnim jogurtima.

Cvekla

Nije tajna da većina sportista pije sok od cvekle, čija jarka crvena boja već nagovještava da ona može uticati na kvalitet krvi. Savjet je da se iskoristi prednost ovog povrća, jer jedna šolja cvekle u sebi sadrži oko 1,1 mg željeza. Pasterizovana iz tegle ili sok od cvekle – sasvim je svejedno!

Datule

Datule dokazano poboljšavaju zdravlje srca i smanjuju rizik od dijabetesa. One takođe mogu da povećaju nivo hemoglobina zato što u sebi sadrže željezo. Treba ih jesti umjereno ukoliko osoba želi da smrša, a ako ne postoji problem sa kilogramima, onda nema ni ograničenja u konzumiranju ovog voća.

Bundeva

Bundeva sadrži vitamin C, a ovaj vitamin povećava bioraspoloživost željeza. Takođe, od bundeve izuzetnu zdravstvenu korist imaju i njene sjemenke, koje sadrže željezo i proteine. Jedenje bundeve i grickanje njenih sjemenki su pravi izbor kada je reč o povećanju hemoglobina.

Japanska jabuka

Japanska jabuka (kaki) je izuzetno slasno voće koje u sebi ima hranljive materije potrebne za povećanje hemoglobina, a to su željezo i vitamin C. Sa ovom voćkom ipak ne treba pretjerivati, jer njena velika slatkoća jasno govori da ona u sebi sadrži visok nivo šećera, pa su umjerene količine japanske jabuke ono što se preporučuje za bolji hemoglobin u krvi.

Suhe šljive

Isto kao i grožđe, osušene šljive mogu biti izuzetno korisne za popravljanje krvne slike. Doduše, suhe šljive mogu napraviti i probavne probleme, jer sadrže vlakna, ali zbog svog sadržaja željeza one povećavaju proizvodnju hemoglobina. S obzirom na to da sadrže visok nivo voćnog šećera, treba biti oprezan i umjeren u njihovom konzumiranju.

loading...

Mahunarke

Sočivo, pasulj, grašak, mahune i drugo mahunasto povrće bogato je željezom, što već obezbjeđuje aktivnu ulogu u procesu nastanka važnog proteina u crvenim krvnim zrncima.

Postoje i namirnice koje ne biste trebali konzumirati jer usporavaju apsorpciju željeza u krvi, te samim tim uzrokuju nizak nivo hemoglobina u krvi.

Izbjegavajte čaj, kafu, gazirana pića te špinat. Hrana bogata rafinisanim šećerima odnosno ugljenim hidratima u kombinaciji sa namirnicama koje su bogate željezom nažalost nije djelotvorna, jer snižava nivo želučane kiseline koja pomaže pri apsorpciji željeza.

Povišene vrijednosti hemoglobina (HGB)

Povišene vrijednosti hemoglobina mogu biti prisutne kod ljudi koji žive na visokim nadmorskim visinama i kod pušača. Lažno povišene vrijednosti se sreću kod dehidratacije, jer je usljed manje vode hemoglobin manje razrijeđen pa se stiče utisak povišene koncentracije.

Ljudi na većim nadmorskim visinama – usljed smanjenog nivoa kiseonika na većim nadmorskim visinama, naš organizam ima način kako da dopremi adekvatan nivo kiseonika u svaki organ. Za ovaj proces ključnu ulogu ima bubreg. On stvara hormon eritropoetin, a glavni stimulator za njegovu produkciju je upravo hipoksija. Eritropoetin će stimulisati sintezu novih eritrocita te će se tako povećati i koncentracija hemoglobina i svaki organ će biti adekvatno snabdjeven kiseonikom.

Pušači – u duhanskom dimu je povišena vrijednost ugljen-monoksida (CO). On je prisutan i u raznim izduvnim gasovima fabrika, motora, itd. Predstavlja veliku komplikaciju za normalnu funkciju hemoglobina jer ima 200 puta veći afinitet za vezivanje od kiseonika. Kada se jednom veže za hemoglobin nastaje neraskidiva veza i kiseonik neće biti dopremljen u razna tkiva i organe (mozak, srce, pluća, mišiće..)! U tom slučaju će koštana srž povećati produkciju eritrocita i hemoglobina pa će se kod teških pušača zabilježiti povišene vrijednosti ovih parametara.

loading...

Eldina Tulic

Oglasi

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.