Ordinacija Medium.ba

Giht: Postoji li lijek?

Giht: postoji li lijek?

Nažalost, ne postoji lijek za giht. Međutim, može se riješiti lijekovima, dijetom i vježbanjem. Odjel za reumatologiju i imunologiju Singapurske Opće bolnice (SGH) dijeli više.

trenutno je neizlječivo. Međutim, može se riješiti kombinacijom lijekova, dijete i vježbanja.

Dr Tan York Kiat, viši konsultant, odjel za reumatologiju i imunologiju u Općoj bolnici u Singapuru (SGH), član grupe SingHealth, dijeli savjete o liječenju gihta i savjetima o prehrani za prevenciju gihta.

Giht može dovesti do deformiteta i nepokretnosti

Bez liječenja, višegodišnji napadi gihta mogu oštetiti zahvaćene zglobove, što dovodi do deformiteta, kronične boli i nepokretnosti. Stalno visok nivo mokraćne kiseline može izazvati kamen u bubregu i uticati na funkciju bubrega.

Gospodin Zalfi, čiji se prvi napad dogodio 1997. godine, a drugi godinu dana kasnije, u posljednje dvije godine doživljava napad gotovo mjesečno. Otac dvoje djece promijenio je svoje prehrambene navike, a izbjegava orašaste plodove i meso.

Budući da je zbog gihta hodao bolno šepajući, više ne igra tenis i fudbal, niti trči. Ali da bi održao kondiciju, pliva što je češće moguće. “Moj savjet osobama s gihtom je da ostanu pozitivni i vježbaju. Ne zaboravite na ishranu i lekove. Najvažnije je da redovno posećujete svog lekara”, rekao je Zalfi.

Pacijenti se nikada ne mogu izliječiti od gihta. To je dugotrajna bolest koja se može kontrolirati kombinacijom lijekova za kontrolu razine mokraćne kiseline i lijekova protiv upale za liječenje upala. “Smanjenje nivoa mokraćne kiseline ključno je za liječenje gihta i pacijenti to moraju razumjeti. Dugoročno, ako ne koristite lijekove za snižavanje mokraćne kiseline, giht će se ponoviti”, rekao je dr Tan.

„Znamo da rano stavljanje pacijenta na terapiju za snižavanje mokraćne kiseline pomaže. Snižavanjem mokraćne kiseline u krvi na određeni nivo, šansa za dobijanje napada gihta se drastično smanjuje.”

Neki lijekovi smanjuju stvaranje mokraćne kiseline u krvi, dok drugi povećavaju izlučivanje mokraćne kiseline iz mokraćnog sistema. “Svi imaju za cilj smanjenje mokraćne kiseline”, dodao je.

Estrogen može pomoći u smanjenju rizika od gihta

Izbjegavajte meso organa i održavajte prehranu uravnoteženom

Slijeđenje dijete s niskim sadržajem purina može vam pomoći da ograničite proizvodnju mokraćne kiseline u tijelu, prema SGH Department of Dietetics. Purin je vrsta proteina prisutna u različitim vrstama hrane. Kada se ovi proteini razgrađuju, mokraćna kiselina je krajnji proizvod. Osobe koje pate od gihta trebale bi slijediti dobro izbalansiranu ishranu uz ograničavanje unosa purina.

Izbjegavajte hranu bogatu purinom, kao što su meso jetre, bubrega, mozga, srca i drugih organa; sitne ribe kao što su inćuni, ikan bilis i sardine; skuša; kapice i mesne ekstrakte

Pijte dosta tečnosti dnevno, ograničite unos alkohola i masti

Postignite i održavajte zdravu tjelesnu težinu

Umjereno konzumirajte šparoge, gljive i mahunarke

Pogledajte sljedeću stranicu za uzroke, simptome i faktore rizika od gihta.

Vidite stranicu 3 za dijagnozu i liječenje gihta.

loading...

Vidite stranicu 4 za savjete o dijeti i kako upravljati napadima gihta.

Ref: S13

Također, pogledajte naše ostale članke o gihtu:

Giht: hrana koju treba izbjegavati (za sprječavanje napada)

Hrana pogodna za jelo

loading...

Oglasi

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.