Ordinacija Medium.ba

Giht: namirnice koje treba izbjegavati da biste spriječili napade

Giht: hrana koju treba izbjegavati kako biste spriječili napade gihta

Koje namirnice treba izbjegavati da biste spriječili napade gihta? Odjeljenje za reumatologiju i imunologiju Singapurske Opće bolnice (SGH) odgovara.

 Ribe ili školjke imaju visok sadržaj purina i najbolje ih je izbjegavati kada imate giht.

Upravljajte gihtom smanjenjem nivoa mokraćne kiseline

Giht je akutni oblik artritisa koji uzrokuje jake bolove i otekline u zglobovima. Najčešće zahvaća veliki nožni prst, ali može zahvatiti i skočni zglob, šaku, zglob ili lakat.

“Smanjenje nivoa mokraćne kiseline kroz ishranu može vam pomoći da efikasnije upravljate gihtom. Kako napadi gihta uglavnom mogu da traju i do pet dana, vredi se potruditi da se upoznate – i da se pridržavate – saveta o pravilnoj ishrani, pored uzimanja bilo kakvih lekova koji su vam prepisani”, dele specijalisti sa Odeljenja za reumatologiju i imunologiju. u Singapurskoj Općoj bolnici (SGH), član grupe SingHealth.

Smanjite unos hrane sa visokim sadržajem purina kako biste spriječili napade gihta

Napadi gihta nastaju kada je u krvi visok nivo mokraćne kiseline. To može uzrokovati taloženje kristala mokraćne kiseline u zglobovima. Kako se mokraćna kiselina akumulira razgradnjom hrane koja sadrži purine, važno je smanjiti unos hrane bogate purinom.

Hrana bogata purinom – ograničite unos

Špargle, karfiol, pečurke

Ovsene pahuljice, pšenične mekinje i pšenične klice

crveno meso

Namirnice sa najviše purina – potpuno se suzdržite, ako je moguće

Ekstrakti mesa

Čorbe, mesne temeljce i umake

Pileća esencija

Bak kut teh

Određene ribe ili školjke

Losos, haringa, skuša, kozica

Inćuni (ikan bilis), sardine, riblja ikra

Cockles, dagnje, kapice

Određeno voće

Jagode (i džem od jagoda)

Durian

Pasulj i mahunarke

Kikiriki, kolač od pasulja, mjesečev kolač

Svi unutrašnji organi životinja i ptica

Jetra, bubrezi, mozak

Također, smanjite konzumaciju alkoholnih pića ako ste skloni napadima gihta.

Važno je da pijete adekvatnu vodu kako biste pomogli izbacivanju mokraćne kiseline, osim ako nemate neke kontraindikacije.

Giht je sve češći

Oko 4,1 posto Singapuraca pati od gihta, prema Singapurskoj kineskoj zdravstvenoj studiji, koja je sprovedena sa 52.322 učesnika (prosječne starosti 62 godine). Prosječna starost pri postavljanju dijagnoze bila je 55 godina.

Bolest se manifestirala u prosječnoj dobi od 44 godine, a već u dobi od 16 godina, u drugoj lokalnoj studiji na 100 pacijenata sa gihtom koji su viđeni u javnoj bolnici.

loading...

„Čini se da je giht sve češći i čini se da postoji svjetski trend da pacijenti s gihtom postaju sve mlađi“, napominje SGH odjel za reumatologiju i imunologiju.

Muškarci su u većoj opasnosti od gihta nego žene. Međutim, nakon menopauze, rizik za žene se povećava.

Ono što zabrinjava je da je giht povezan sa nizom stanja. U jednoj studiji, većina pacijenata je imala barem jednu pridruženu bolest. Najčešći je bio visok krvni pritisak (hipertenzija), zatim visok holesterol, bolest bubrega, srčana oboljenja i dijabetes.

Ref: N18

Pogledajte naše ostale članke o gihtu:

Got Gout? Najbolja hrana za jelo

Giht: uzroci, simptomi i faktori rizika

Giht: dijagnoza i liječenje

loading...

Oglasi

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.