Ordinacija Medium.ba

Endometrioza – uzroci, simptomi, neplodnost, liječenje…

Endometrioza je bolest kod koje se dijelovi tkiva endometrija, sluznice maternice, nasele na potrbušnici i površini trbušnih organa. To tkivo odgovara na hormonske promjene jednako kao i endometrij u maternici. Endometrioza često uzrokuje grčeve, bolove, iritaciju, pa čak i krvarenje i stvaranje ožiljkastog tkiva.

Statistika kaže da 15% žena u fertilnoj dobi ima ovaj problem. Danas je još nejasno na koji način stanice endometrija dospijevaju u trbušnu šupljinu. Pretpostavlja se da se taj proces događa tijekom menstruacije, kada mali dio krvi sa stanicama endometrija putem jajovoda i jajnika dospijeva u trbušnu šupljinu. Endometrioza je nasljedna u oko 50% slučajeva.

Kao što crijevo ima svoj mikrobiom, tako i maternica, ušće maternice i vagina također imaju svoj specifični mikrobiom. Endometrij sadrži nešto manji broj mikroba od cerviksa i vagine, ali je prisustvo Lactobacillusa u dovoljnoj količini vrlo bitno. Poremećaj mikrobioma endometrija može biti uzrok subkliničke upale.

Sadržaj

Bolest koja pogađa žene

Znači, endometrioza je bolest od koje boluju žene za vrijeme svog reproduktivnog ciklusa. Rijetko se bolest javlja odmah na početku, već je potrebno određeno vrijeme da se razvije. Kao i kod svake bolesti gdje se ne može sa sigurnošću otkriti uzrok, postoji niz teorija zašto dolazi do endometrioze. Neke od njih su obiteljska opterećenost, retrogradna menstruacija, rana pojava prve menstruacije, menstruacijski ciklusi kraći od 27 dana te menstrualna krvarenja dulja od 7 dana, obilna menstrualna krvarenja…

Ne zna se točno koliki postotak žena obolijeva od endometrioze. No ona se razvija kod 20 do 50% žena koje imaju problema sa začećem (zbog oštećenja i/ili začepljenja jajovoda, ili pak oštećenja jajnih stanica u jajniku), ili čak kod 71 do 87% žena s kroničnim bolom u zdjelici.

Endometrioza se najčešće prikazuje kao bol u zdjelici, ali i trbuhu, leđima. Bol se može javiti i za vrijeme spolnog odnosa (najveća bol je u danima prije menstrualnog krvarenja) te pražnjenja mokraćnog mjehura i crijeva. Može dovesti do obilnih i nereguliranih menstrualnih krvarenja.

Neke žene mogu imati učestale proljevaste stolice ili pak zatvor, pa se prije razmišlja o sindromu iritabilnog crijeva negoli o endometriozi. Izuzetno rijetko može doći do krvarenja iz dišnog sustava (ako je endometrij dospio do pluća).

Simptomi i znakovi

Bol ili tvorba u zdjelici, promjene menzesa te neplodnost su tipične manifestacije. Neke žene s opsežnom endometriozom nemaju simptoma; neke s minimalnom bolešću imaju onemogućavajuću bol. Mogu se razviti dispareunija i bol u središnjoj liniji zdjelice prije ili tijekom menzesa, osobito nakon nekoliko godina bezbolnog menzesa Takva je dismenoreja važan dijagnostički znak.

Usadci na debelo crijevo mogu izazvati bol tijekom defekacije, osjećaj napuhnutosti ili krvarenje na rektum tijekom menzesa; oni u mokraćnom mjehuru mogu tijekom mokrenja izazvati disuriju, hematuriju, suprapubičnu bol ili njihovu kombinaciju. Usadci na jajnik mogu tvoriti cističnu masu promjera 2 do 10 cm a smještenu u jajniku (endometriom); oni na dijelovima adneksa mogu tvoriti adneksalne priraslice dovodeći do mase u zdjelici. Ponekad endometriom puca ili iz njega curi, što izaziva akutnu bol u trbuhu i peritonealne simptome. Endometrioza koja nije smještena u zdjelici može izazvati neodređenu bol u trbuhu.

Pregled zdjelice može pokazati normalan nalaz, ili rijetko, promjene se mogu vidjeti na stidnici, vratu maternice ili u rodnici, pupku ili kirurškim ožiljcima. Nalazi mogu uključivati retrovertiranu i fiksiranu maternicu, povećane jajnike, fiksirane mase u jajniku, zadebljani rektovaginalni septum, prožetost Douglasova prostora ili čvorovitost uterosakralnog ligamenta.

Endometrioza se obično razvija nekoliko godina nakon početka menstruacije (menarhe).

Znakovi i simptomi endometrioze mogu se privremeno povući u trudnoći i zatim do menopauze, ako uzimate propisanu terapiju od strane svog odabranog liječnika, dok u menopauzi nestaju trajno.

Kada posjetiti doktora

Posavjetujte se sa doktorom ako imate znakove i simptome koji mogu ukazivati na endometriozu. Uzrok kronične boli u zdjelici može biti teško odrediti. Ali rano otkrivanje problema može pomoći da bi se izbjegle nepotrebne komplikacije i bol.

Modernije krvne pretrage, kao što je mjerenje C125, mogu nam ukazati na prisutnost endometriotičkih lezija, ali i dalje, jedina sigurna dijagnoza može se postaviti laparoskopijom ili laparotomijom te se tad određuje prikladan tretman.

Najbolji tretman protiv bolova izazvanih endometriozom je operacija, pri kojoj se male lezije mogu spaliti kauterizatorom ili vaporizirati (opariti) laserom. Tijekom operacije mogu se ukloniti i priraslice u trbušnoj šupljini, isto tako i veliki endometriomi zajedno sa zidom ciste, kako se na tom mjestu cista ne bi ponovno vratila.

Za sve stadije endometrioze vrijedi pravilo da treba ustvrditi postoje li problemi u imunološkom odgovoru organizma, koji smetaju začeću i ukoliko se ustvrdi njihova prisutnost, potrebno ih je odgovarajuće liječiti.

Dijagnoza

Doktor može posumnjati na endometriozu u žene koja ima tipične simptome ili neobjašnjivu neplodnost. Ginekološka pretraga može pokazati uredan nalaz, no ponekad žena može osjećati bol tijekom pretrage ili liječnik može napipati nakupinu tkiva iza maternice ili blizu jajnika. Tkivo sluznice maternice se rijetko može naći i u stidnici, vratu maternice, rodnici, pupku (umbilikusu) ili ožiljcima nakon kirurškog zahvata.

Dijagnoza se obično može postaviti samo ukoliko se otoci tkiva sluznice maternice vide. Najčešće, liječnik pregledava trbušnu šupljinu kroz fiberoptički instrument (laparoskop) koji se u trbuh uvlači kroz maleni kirurški rez malo ispod pupka. U nekim slučajevima, endometrioza se ne prepoznaje niti kada ju se vidi a dijagnoza se može postaviti samo biopsijom (uzimanjem malog komada tkiva za mikroskopsku pretragu), koja se izvodi tijekom endoskopije.

Endometrioza i neplodnost

Kao što je već rečeno, endometrioza u određenog broja žena ne izaziva nikakve simptome, osobito u početku razvoja bolesti. Bolest tijekom godina progredira i napreduje te s vremenom stvara vezivne priraslice, odnosno ožiljke koji mogu ometati funkciju organa. Upravo zbog toga, endometrioza se često otkrije sasvim slučajno tijekom ginekološke rutinske obrade kada se žena javi liječniku zbog problema sa začećem. U 20-40% neplodnih žena će se otkriti endometrioza.

Jajovodi su organi koji su često zahvaćeni endometriozom. Vezivne priraslice koje u njima nastanu tijekom godina mogu smanjiti njihovu prohodnost koja je važna za normalnu reprodukcijsku sposobnost – neprohodni jajovodi ne mogu primiti jajnu stanicu izbačenu ovulacijom. To je jedan od čestih uzroka neplodnosti ili subfertilnosti u žena s ovom bolesti.

Osim jajovoda, često mjesto nastanka endometriotičnih žarišta su jajnici. Na njima nastaju ciste ispunjene krvlju, tzv. endometriomi, poznatije pod nazivom čokoladne ciste. Te ciste mogu ometati ovulaciju i na taj način pridonijeti razvoju neplodnosti. Također, i na jajnicima nastaju priraslice kao rezultat trajno prisutne upale.

Liječenje endometrioze

Nažalost, endometrioza je bolest koja se danas još uvijek ne može izliječiti. Međutim, primjenom terapije mogu se znatno ublažiti simptomi i poboljšati opća kvaliteta života. Terapija je učinkovitija ako se primjeni u ranim stadijima bolesti te je zbog toga jako važno obratiti pažnju na simptome i na vrijeme se javiti ginekologu.

Glavni ciljevi terapije su:

  • umanjiti bol i ostale simptome
  • spriječiti napredovanje bolesti
  • smanjiti već postojeća endometriotička žarišta
  • očuvati plodnost
  • poboljšati kvalitetu života.
  • Terapija najčešće uključuje medikamentno liječenje (lijekovima), kirurško liječenje i kombinaciju. Ne postoje točno određena pravila kada se i kod koje žene primjenjuje koja vrsta terapije, pristup je najčešće individualiziran i ovisi o ženinoj dobi, željama za rađanjem, proširenosti bolesti i dr.

Prirodno liječenje endometrioze

Sjemenke lana vrlo su korisne u borbi protiv endometrioze. Antioksidansi i omega-3 masne kiseline u sjemenkama lana pomažu usporavanju rasta abnormalnih priraslica. Lanene sjemenke pomoći će vašem organizmu u eliminaciji štetnih toksina.

Preko noći ostavite 3-4 žlice laneni sjemenki natopljene u vodi. Vodu procijedite i popijte sljedeće jutro. Ovaj recept potrebno je prakticirati sve dok simptomi ne prođu.

Kurkuma će vam također pomoći u otklanjanju neugodnih simptoma endometrioze. Recept se sastoji od: jedne žličice kurkume u prahu, jedne žličice đumbira u prahu te jedne žlice meda i limunovog soka.

loading...

Kapsule kurkume možete konzumirati i do 3 puta dnevno dok ne dođe do vidljivog poboljšanja. Kurkumu trebate izbjegavati ako pijete antikoagulante.

“Aktivni sastojak kurkume, kurkumin, može smanjiti rast i širenje endometrioznih stanica zbog svog djelovanja na smanjenje estradiola u krvi”, dokazuje istraživanje znanstvenika kineskog Centra za reproduktivnu medicinu.

Čajevi koje se preporučuje piti ako imate tegobe uzrokovane endometriozom su: čaj od đumbira, kamilice i maslačka.

Neka vam prehrana bude bazirana na vlaknima, jer ćete vlaknastu hranu lakše probaviti, a takva hrana je obično bogata antioksidansima koju smanjuju osjet boli u zdjelici.

Visoko vlaknasta hrana uključuje voće, povrće, žitarice, orašaste plodove i sjemenke bundeve. Ako je ikako moguće, birajte organske proizvode.

Ako koristite lijekove koji snižavaju razinu estrogena – bilo bi dobro da povećate unos namirnica bogatih kalcijem jer lijekovi koji snižavaju razinu estrogena mogu utjecati na razvoj osteoporoze. Prije uzimanja bilo kakvih suplemenata, trebali biste se konzultirati sa svojim liječnikom.

loading...

Eldina Tulic

Oglasi

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.