Ordinacija Medium.ba

Đumbir – ljekovitost i upotreba, nutritivna svojstva i nuspojave

Đumbir je popularan sastojak u kuhanju, a posebno u azijskoj i indijskoj kuhinji. Također se koristi u tisućama godina u ljekovite svrhe.

Moguće zdravstvene koristi uključuju ublažavanje mučnine, gubitak apetita, mučnine i bolove.

Korijen ili podzemna stabljika (rizoma) biljke đumbira može se konzumirati svježe, u prahu, sušeno kao začin, u obliku ulja ili kao sok. Đumbir je dio obitelji Zingiberaceae, uz kardamom i kurkumu. Najčešće se proizvodi u Indiji, Jamajci, Fidžiju, Indoneziji i Australiji.

Dostupno je svježe i sušeno, kao ekstrakt đumbira i đumbira, te u tinkturama, kapsulama i pastila. Hrana koja sadrži đumbir uključuje đumbir, kolačiće, grickalice đumbira, đumbir ale i širok izbor slanih recepata.Brze činjenice o đumbiru:

Evo nekoliko ključnih točaka o đumbiru. Više detalja nalazi se u glavnom članku.

  • Đumbir se dugo koristi u kulinarske i ljekovite svrhe.
  • Moguće zdravstvene koristi uključuju smanjenje mučnine, boli i upale .
  • Đumbir se može koristiti za pravljenje čaja, nasjeckanog ili drobljenog u curries i slanih jela, te sušiti ili kristalizirati u slatkišima i slastičarima.

Prednosti

Korijen ili đumbir u prahu dodaje okus mnogim jelima, a može koristiti i zdravlju.

Konzumiranje voća i povrća svih vrsta odavno je povezano s smanjenim rizikom od mnogih zdravstvenih stanja koja su povezana sa životnim stilom.

Međutim, neke biljke i začini mogu ponuditi dodatne zdravstvene koristi. Jedan od njih je đumbir.

Znanstvena analiza pokazuje da đumbir sadrži stotine spojeva i metabolita, od kojih neki mogu pridonijeti zdravlju i ozdravljenju. Od toga su gingeroli i shogaols najopsežnije istraženi.

1. probava

Poznato je da fenolni spojevi u đumbiru pomažu ublažiti iritaciju probavnog trakta (GI), potiču proizvodnju sline i žuči i suzbijaju želučane kontrakcije dok se hrana i tekućina kreću GI traktom.

Istodobno, čini se da đumbir također ima blagotvorno djelovanje na enzime tripsin i gušteraču lipazu, te povećava pokretljivost kroz probavni trakt. Ovo sugerira da đumbir može pomoći u prevenciji raka debelog crijeva i opstipacije .

2. Mučnina

Žvakanje sirovog đumbira ili pijenje čaja od đumbira uobičajen je kućni lijek za mučninu tijekom liječenja raka .

Uzimanje đumbira zbog bolesti pokreta čini se da smanjuje osjećaj mučnine, ali čini se da sprečava povraćanje.

Đumbir je siguran za upotrebu tijekom trudnoće, za ublažavanje mučnine. Dostupan je u obliku pastila od đumbira ili bombona.

3. Prehlada i gripa

Tijekom hladnog vremena, ispijanje čaja od đumbira dobar je način da se ugrije. Dijaforetski je, što znači da potiče znojenje, djelujući na zagrijavanje tijela iznutra.

Da biste napravili čaj od đumbira kod kuće, nasjeckajte 20 do 40 grama (g) svježeg đumbira i stavite ga u šalicu vruće vode. Dodavanje kriške limuna ili kap meda dodaje okus i dodatne prednosti, uključujući vitamin C i antibakterijska svojstva.

To čini umirujuće prirodno sredstvo protiv prehlade ili gripe .

4. Smanjenje boli

Studija u kojoj je sudjelovalo 74 volontera provedena na Sveučilištu Georgia, otkrila je da svakodnevno dodavanje đumbira smanjuje bolove u mišićima izazvane vježbanjem za 25 posto .

Otkriveno je da i đumbir smanjuje simptome dismenoreje, jake boli koju neke žene doživljavaju tijekom menstrualnog ciklusa.

5. Upala

Đumbir se stoljećima koristi za smanjenje upale i liječenje upalnih stanja.

Studija objavljena u časopisu Cancer Prevention Research izvijestila je da dodaci đumbira, koji se mogu kupiti putem interneta , smanjuju rizik od nastanka kolorektalnog karcinoma u crijevima od 20 dobrovoljaca.

Takođe je pronađeno da je đumbir “skromno djelotvoran i razumno siguran” za liječenje upale povezane s osteoartritisom.

6. Kardiovaskularno zdravlje

Ostale moguće uporabe uključuju smanjenje kolesterola , smanjenje rizika od zgrušavanja krvi i pomaganje u održavanju zdrave razine šećera u krvi. Potrebno je više istraživanja, ali ako se dokaže, đumbir bi mogao postati dio liječenja srčanih bolesti i dijabetesa .

Nutritivne vrijednosti i kalorije

Đumbir pruža niz vitamina i minerala:

U 100 grama (g) svježeg korijena đumbira nalazi se :

  • 79 kalorija
  • 17,86 g ugljikohidrata
  • 3,6 g dijetalnih vlakana
  • 3,57 g proteina
  • 0 g šećera
  • 14 mg natrija
  • 1,15 g željeza
  • 7,7 mg vitamina C
  • 33 mg kalija

Ostale hranjive tvari koje se nalaze u đumbiru su:

  • vitamin B6
  • magnezij
  • fosfor
  • cinkov
  • folna kiselina
  • riboflavin
  • niacin

Svježi ili sušeni đumbir može se koristiti za aromatiziranje hrane i pića bez dodavanja nepotrebne soli ili šećera. Budući da se često konzumira u tako malim količinama, đumbir ne dodaje značajne količine kalorija, ugljikohidrata, proteina ili vlakana.

Dijeta

Čaj od đumbira s limunom i medom može biti umirujući lijek protiv prehlade.

Ostali protuupalni i antioksidativni spojevi koji se nalaze u đumbiru i koji su korisni za zdravlje uključuju gingerole, beta-karoten , kapsaicin, kofeinsku kiselinu, kurkumin i salicilat.

Đumbir se dobro spaja s mnogim različitim vrstama morskih plodova, naranči, dinje, svinjetine, piletine, bundeve , rabarbara i jabuka, da ih samo nabrojimo. Kada kupujete svježi đumbir, potražite korijen s glatkom, zategnutom kožom, bez bora i začinjene arome.

Spremite svježi đumbir u dobro zamotanu plastičnu vrećicu u hladnjak ili zamrzivač, a ogulite i naribajte prije upotrebe. Dodajte ga u bilo koje prikladno jelo za dodatni okus.

Ako svježi đumbir nije dostupan, možete koristiti sušeni.

U većini recepata jedna osmina žličice mljevenog đumbira može biti zamijenjena za jednu žlicu svježeg naribanog đumbira. Mljeveni đumbir možete pronaći u odjeljku začina i začina u većini trgovina prehrambenih proizvoda.

Savjeti i recepti za đumbir

Evo nekoliko ukusnih načina upotrebe đumbira:

  • Dodajte svježi đumbir u smoothie ili sok
  • Dodajte svježi ili sušeni đumbir u preljev za prženje ili domaći namaz
  • Napravite čaj od đumbira od strmog oguljenog svježeg đumbira u kipućoj vodi
  • Koristite svježi ili sušeni đumbir da začinite bilo koji recept za ribu

Rizici

Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) smatra đumbir dodatkom hrani koji je „općenito prepoznat kao siguran“.

Prirodni đumbir kod većine ljudi izazvat će malo ili nimalo poznatih nuspojava. U nekim, međutim, visok unos može pogoršati simptome od refluksa kiseline , nadražiti usta i uzrokovati proljev . Uzimanje đumbira u obliku kapsula može pomoći u smanjenju rizika od žgaravice .

Učinkovitost i nuspojave dodataka đumbira varirat će ovisno o marki i obliku, ali ljudima se savjetuje da ne uzimaju više od 4 g sušenog đumbira dnevno ili 1 g tijekom trudnoće, uključujući i izvore hrane. Znanstvenici traže oprez pri korištenju dodataka prehrani, jer oni nisu standardizirani.

Svi koji su trudni ili imaju žučne kamence , dijabetes ili poremećaj zgrušavanja krvi trebali bi prvo razgovarati sa svojim liječnikom hoće li povećati unos đumbira. Dodaci đumbira ne smiju se koristiti s aspirinom ili drugim lijekovima za razrjeđivanje krvi.

Znanstvenici napominju da mnogi spojevi u đumbiru nisu u potpunosti istraženi, a nisu sve tvrdnje o đumbiru potkrijepljene istraživanjima. Međutim, čini se da mnogi od onih koji su proučavani pokazuju obećanje u medicinske svrhe.

Bolje je tražiti prehrambene izvore hranjivih sastojaka, a ne dodataka, i konzumirati ih kao dio cjelokupne prehrane, a ne fokusirati se na jednu stavku.

Đumbir za bol kod artritisa: Hoće li djelovati?

Jedno je istraživanje obuhvatilo 247 sudionika s uobičajenom vrstom artritisa zvanom osteoartritis. Studija je utvrdila da su oni koji su davali đumbirove kapsule dva puta dnevno tokom 6 mjeseci imali značajno veće bolove u odnosu na kontrolnu skupinu. Međutim, vjerojatnije je da je kod ovih sudionika došlo i do nuspojava, poput žgaravice , od kontrolne skupine.

Druga su istraživanja pokazala da đumbir u pogledu učinkovitosti može biti usporediv s ibuprofenom.

Nedavna pregled zaključili da ljudi s osteoartritisom doživjela 30 posto veće smanjenje boli od kontrolne skupine, a oni su dvaput vjerojatnije da će prekinuti s liječenjem u usporedbi s kontrolnom skupinom.

Prednosti konzumiranja đumbira nisu ograničene na osteoartritis, ali mogu umanjiti i upalu u drugim uobičajenim oblicima artritisa, poput reumatoidnog artritisa .

Ova svojstva đumbira za ublažavanje boli proširena su i na liječenje mišićne boli. Studija iz 2010. otkrila je da konzumiranje sirovog ili grijanog đumbira uzrokuje umjereno do veliko smanjenje mišićne boli nakon ozljede.

Sveukupni konsenzus

Većina trenutnih studija pokazuje prednosti đumbira, ali neke studije također nisu otkrile učinak đumbira na ublažavanje boli ili smanjenje upale kod artritisa.

Iako je potrebno više istraživanja kako bi se dobili konačni odgovori, đumbir se ne smatra štetnim i vjerojatnije je da će biti koristan u upravljanju simptomima artritisa.

Kako uzimati đumbir

Đumbir se može konzumirati sirov ili u obliku praha. Može se konzumirati samostalno, a može se lako kupiti kao kapsula za oralnu konzumaciju.

Ljudi koriste đumbir u kuhanju, posebno u azijskim jelima, poput miješanja ili curryja. Alternativno, može se gajiti, kao čaj, ili pretvoriti u sirup za aromatiziranje hladnih napitaka.

Đumbir se također može primijeniti izravno na upaljena područja tijela u obliku kreme ili ulja.

Doziranje se treba držati oko 2-4 grama (g), uzimajući ga do 3 puta dnevno. Međutim, preporučuje se ne prelaziti 4 g dnevno.

Što znati o đumbiru za proljev

Koristi od đumbira protiv dijareje vjerojatno potječu od fitokemikalija.

Istraživači, holistički praktičari i razni liječnici sugerirali su kako načini da đumbir može pomoći kod proljeva. Oni uključuju:

  • Promjenom mišićnih grčeva u donjem probavnom traktu kako bi se tijelo riješilo izvora dijareje.
  • Sprječavanje zimice zbog bolesti.
  • Promjena ponašanja specifičnih neurotransmitera , to su kemikalije koje pomažu tijelu da šalje živčane signale.
  • Borba protiv infekcija povezanih s proljevom.
  • Liječenje kroničnih uzroka proljeva i bolova u želucu, kao što su čirevi i refluks kiseline .

Iznenadna, jaka dijareja može biti posljedica bakterija zvanih Escherichia coli ( E. coli ). Ostale infekcije, poput listerija , također mogu izazvati proljev. Ograničena skupina istraživanja sugerira da bi đumbir mogao biti prirodni lijek za ove infekcije.

Studija iz 2015. procijenila je sposobnost đumbira i češnjaka u borbi protiv listerija i E. coli u petrijevoj posudi. Oba začina usporavaju rast ovih bakterijskih infekcija.

Studija iz 2007. na miševima otkrila je da đumbir smanjuje ozbiljnost proljeva izazvanog E. coli .

Studija morskih svinja iz 2011. godine sugerira da đumbir može promijeniti ponašanje neurotransmitera i drugih kemikalija povezanih s probavnim smetnjama, uključujući mučninu i povraćanje.

Istraživanje objavljeno 2012. otkrilo je da đumbir može spriječiti ili smanjiti proljev kod svinja.

Kada ne koristiti đumbir za liječenje proljeva

Kao i svi prirodni lijekovi, đumbir nije lijek za probavne tegobe i nije zamjena za medicinski tretman. Teška dijareja može uzrokovati dehidraciju . Teška dijareja može signalizirati neliječeno zdravstveno stanje i može biti fatalna kod djece.

Ljudi koji pate od jake dijareje koja traje duže od nekoliko dana trebaju potražiti medicinsku pomoć.

Svježi đumbir ili pripremljeni đumbir?

Đumbir od đumbira možete napraviti pomoću đumbira u prahu.

Đumbir se može pripremiti na različite načine, uključujući prah i sok. Moguće je da su se rezultati nekih studija razlikovali jer su istraživači koristili različite pripravke đumbira. Na primjer, jedna je istraživačka skupina koristila đumbir pomiješan s drugim tvarima, poput meda.

Budući da istraživači nisu proveli studije u kojima svi koriste iste pripravke đumbira, nema dokaza koji bi podržavali jednu vrstu đumbira nad drugom.

Svi koji đumbir smatraju lijekom proljeva trebaju isprobati različite pripravke da bi pronašli onaj koji djeluje.

Popularni i zdrav način konzumiranja đumbira je ispijanje čaja od đumbira. Čaj od đumbira lako se priprema kod kuće, ukuhavanjem 1 ili 2 žlice mljevenog, nasjeckanog ili naribanog đumbira u kipućoj vodi.

Ostavite da se kuha nekoliko minuta ili duže, a prema potrebi procijedite. Limun ili med mogu se dodati po ukusu. Čajne vrećice đumbira također su široko dostupne.

Đumbir se također može samljeti u smoothie-u, rijetko ga koristiti kao začin ili čak konzumirati sam. Ima snažan ukus, koji neki ljudi mogu smatrati neodoljivim, pa će možda biti ukusniji kada se pomiješa s nečim drugim.

Šećer i ostali sastojci u grickalicama đumbira mogu nadražiti želudac i povisiti šećer u krvi. Stoga izbjegavajte korištenje đumbira za đumbir kao izvor đumbira.

Nuspojave

Neki ljudi prijavljuju peckanje u ustima ili nosu. Đumbir može nadražiti sluznicu, pa operite ruke nakon pripreme đumbira i prije dodirivanja lica.

Osobe s poviješću alergija na hranu , trudnice i dojilje te osobe s oslabljenim imunološkim sustavom trebaju se posavjetovati s liječnikom prije nego što probaju dodatke đumbira ili đumbira.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.