Ordinacija Medium.ba

DIY detox kupka za stopala sa Epsom soli i jabukovim sirćetom

Informacije u našim člancima NISU namijenjene da zamijene odnos jedan na jedan sa kvalifikovanim zdravstvenim radnikom i nisu namijenjene kao medicinski savjet.

Naš tim uključuje licencirane nutricioniste i dijetetičare, certificirane stručnjake za zdravstveno obrazovanje, kao i certificirane stručnjake za snagu i kondiciju, lične trenere i stručnjake za korektivne vježbe. Naš tim ima za cilj da bude ne samo temeljit u istraživanju, već i objektivan i nepristrasan.

Ovaj članak je zasnovan na naučnim dokazima, koje su napisali stručnjaci i činjenicama koje je proveravalo naše obučeno uredništvo. Imajte na umu da su brojevi u zagradama (1, 2, itd.) veze na koje se može kliknuti do medicinskih studija koje su recenzirali stručnjaci.

Informacije u našim člancima NISU namijenjene da zamijene odnos jedan na jedan sa kvalifikovanim zdravstvenim radnikom i nisu namijenjene kao medicinski savjet.

Uz stroge uredničke smjernice za izvore, povezujemo se samo sa akademskim istraživačkim institucijama, renomiranim medijskim stranicama i, kada je istraživanje dostupno, medicinskim recenziranim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama (1, 2, itd.) veze do ovih studija na koje se može kliknuti.

Naša tijela su redovno izložena toksinima kroz našu okolinu – iz izvora kao što su voda koju pijemo, prerađena hrana, komercijalna potrošnja mesa i izloženost teškim metalima. Mnogi naši organi, uključujući kožu, funkcionišu tako da prirodno uklanjaju toksine iz našeg tijela.

Nažalost, često imamo veliku akumulaciju toksina na ćelijskom nivou koji može zahtijevati pomoć u uklanjanju iz naših tijela. Većina licenciranih liječnika naturopata (ND) propisuje različite terapije detoksikacije za svoje pacijente kao dio njihovog sveobuhvatnog plana liječenja. Ovi tretmani detoksikacije koje koriste ND mogu se kretati od dijetetskih tretmana do namakanja kože i stopala. Slično mom receptu za namakanje stopala, moja DIY detoks kupka za stopala može umiriti umorna, bolna stopala, a može i izvući nečistoće kroz kožu.

Da biste napravili ovu „uradi sam“ kupku za detoksikaciju stopala, moraćete da sakupite kadu za namakanje stopala ili jeftin umivaonik za suđe, Epsom so, so Mrtvog mora, bentonitnu glinu, jabukovo sirće (ACV) i vaša omiljena eterična ulja.

Sastojci za detoksikaciju kupke za stopala

Epsom sol se smatra MVP soli za natapanje tijela zbog svojih detoksikacijskih i ublažavajućih svojstava. Poznato je da magnezijum sadržan u soli smanjuje upalu i bol, a vjeruje se da kombinacija magnezija sa sumporom i kisikom stimulira put detoksikacije u tijelu.

Osim što pomaže u detoksikaciji, namakanje Epsom soli pomaže prirodnom povećanju nivoa magnezija u serumu kroz transdermalnu apsorpciju, što podržava neuromuskularno zdravlje.

Poznat po svojim brojnim zdravstvenim prednostima, studije pokazuju da jabukovo sirće (ACV) pokazuje antimikrobna i antifungalna svojstva. Iz tog razloga, ACV je odličan dodatak receptu za namakanje stopala ili kupku za stopala. ACV pomaže u regulaciji pH kože kada se koristi lokalno ili u kupkama i za njega se kaže da pomaže kod mirisa stopala i gljivica na stopalima.

Kako vršite detoksikaciju tijela kroz stopala?

Iako ne postoje trenutno objavljene medicinske studije ili literatura koja bi potvrdila tvrdnju da se vaše tijelo može detoksirati kroz stopala, istočna medicina je to praksu propisivala vekovima. Praktičari tradicionalne kineske medicine (TCM) vjeruju da meridijani koji prolaze kroz stopala utiču na svaki organ i dio tijela, a kupke za stopala su redovan dio dobre zdravstvene prakse.

Pitate se kako da izvršite detoksikaciju kroz stopala kod kuće? Alternativni zdravstveni radnici potiču nekoliko načina detoksikacije kroz stopala kod kuće. Najčešći način bi bio namakanje stopala u kadi tople vode, s mješavinom soli, biljaka i eteričnih ulja, kao što je recept za detoksikaciju stopala ispod.

Drugi načini za detoksikaciju stopala kod kuće uključuju korištenje detoks jastučića za stopala, maski za stopala, pilinga za stopala, pa čak i masaže stopala.

Da li detoksikacija stopala djeluje?

Iako se kupke za detoksikaciju stopala koriste hiljadama godina širom Azije, danas postoje kontroverze o tome da li detoksikacije stopala zaista djeluju. U stvari, 2012. godine provedena je studija kako bi se pogledali uzorci kose i urina, kao i da bi se testirala voda prije i nakon završetka kupki za detoksikaciju stopala. Ova studija nije uspjela pronaći dokaze da kupke za detoksikaciju stopala uklanjaju toksine iz tijela. Postoje, međutim, i druge studije koje su otkrile da ionske detoks kupke za stopala uklanjaju teške metale iz tijela, što uzrokuje brojne zdravstvene probleme.

Uprkos nedostatku studija o detoksikaciji stopala, malo ko će osporiti jednostavne opuštajuće prednosti kupke za stopala za ublažavanje stresa!

ikona sata ikona sata pribor za jelo ikona zastavice ikona fascikle ikona fascikle instagram ikona instagrama pinterest ikona pinterest facebook facebook ikona štampa ikona kvadrati ikona ikona srca ikona srca ikona čvrstog srca ikona čvrstog srca DIY Detox kupka za stopala Autor: Dr. Josh Axe

Ukupno vrijeme: 10 minuta

Prinos: 1 kupka 1 x Print Recipe Pin Recept Opis Ova DIY kupka za detoksikaciju stopala može umiriti umorna, bolna stopala i može izvući nečistoće kroz kožu. Sastojci Vaga 1x 2x 3x 2 galona tople vode

loading...

tople vode 1 šolja Epsom soli

Epsom soli 1 šolja soli Mrtvog mora

Sol Mrtvog mora ½ šolje bentonitne gline

bentonit glina ½ šolje jabukovog sirćeta

jabukovo sirće (opciono) 10–20 kapi eteričnih ulja (moji favoriti za ovaj recept su zimzelen i lavanda.) Uputstva Pažljivo nalijte toplu vodu u lavor dovoljno velik da vam se udobno smjeste stopala. Pazite da ne koristite metalne posude, jer to može smanjiti efikasnost bentonit gline. Dodajte Epsom soli, sol Mrtvog mora, bentonitnu glinu, ACV i vaša omiljena eterična ulja u vodu. Potopite stopala 20-30 minuta. Napomene Nakon namakanja, pravo je vrijeme da nježno istrljate stopala plovcem ili mojim DIY pilingom za stopala kako biste uklonili žuljeve i naslage suhe kože. Za završetak nanesite dobru hidratantnu kremu. Vrijeme pripreme: 10 min Ključne riječi: detoks kupka za stopala, detoks natapanje stopala

loading...

Oglasi

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.