Ordinacija Medium.ba

​Dijeta za giht: namirnice koje drže vašu mokraćnu kiselinu pod kontrolom

Proteini pogodni za giht uključuju jaja, orašaste plodove, sjemenke i hladnovodnu ribu. Služba za dijetetiku i hranu iz Opće bolnice Changi objašnjava kako ove namirnice mogu pomoći u kontroli gihta.

Šta je giht?

Giht je oblik artritisa koji napada zglobove i uzrokuje akutne bolove i otekline uglavnom u nožnom prstu i prstima, a ponekad i u zglobovima, laktovima, kolenima i gležnjevima.

Napadi gihta su izazvani nakupljanjem mokraćne kiseline u zglobovima. Tijelo proizvodi mokraćnu kiselinu kad god razgradi hranu koja sadrži purine.

Dijeta pogodna za giht:

Protein​

Iako bi ljudi s gihtom trebali izbjegavati proteine ​​s vrlo visokom koncentracijom purina kao što su organi, morski plodovi i školjke, te meso poput divljači, kobasica i slanine, ipak mogu umjereno jesti proteine ​​s nižim sadržajem purina.

Jaja

Jaja imaju malo purina, ali ih konzumirajte u umjerenim količinama (Odbor za promociju zdravlja preporučuje konzumiranje do četiri jaja sedmično).

Hladnovodna riba

Esencijalne masne kiseline koje se nalaze u hladnovodnoj ribi kao što je tuna mogu smanjiti upalu gihta. Međutim, kako biste spriječili pojavu gihta, ograničite unos ribe na jednu porciju dnevno jer još uvijek sadrži purine.

Orašasti plodovi i sjemenke

loading...

Dijeta pogodna za giht treba da uključuje dvije supene kašike orašastih plodova i sjemenki svaki dan. Dobri izvori orašastih plodova i sjemenki s malo purina su orasi, bademi, laneno sjeme i indijski oraščići.

Kliknite na sljedeću stranicu za više informacija o hrani pogodnoj za giht.

Ref: S13

loading...

Petar Jovanović

Oglasi

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.