Ordinacija Medium.ba

Cvekla – ljekovita svojstva, savjeti i recepti za zimnicu, salate i mnoge zdrave pripravke…

Ovo povrće obiluje nutrijentima prijeko potrebnima za zdravlje i mladolik izgled poput željeza, folata, joda, sumpora, mangana, kalija, bakra, magnezija, fosfora, vitamina C i B6. Dok je s jedne strane cikla bogata nutrijentima i antioksidansima, s druge je siromašna kalorijama.

Cveka sadrži svega 36 kcal na 100 g, te je stoga izvrstan odabir za one koji se bore s viškom kilograma. Ova supernamirnica izvrsno čisti organizam od toksina zahvaljujući obilju antioksidansa, a usto je bogata vlaknima koja pomažu probavi.

Ljekovita svojstva cvekle

Cvekla je prepuna hranjivih materija koje štite organizam od nastajanja različitih bolesti. Odličan je izvor energije, štiti od prijevremenog starenja i uopšteno utiče na bolji rad organizma. Iako je teško navesti sva ljekovita svojstva cvekle, sljedećih nekoliko je sasvim dovoljno da se odlučite za redovnu konzumaciju ovog zimskog povrća:

  • Odličan je izvor folne kiseline zbog čega je sigurna za djecu i preporučuje se trudnicama zato što može spriječiti mnoge bolesti novorođenčeta
  • Već godinama se cvekla koristi kao lijek za anemiju
  • Sadrži dovoljnu količinu gvožđa za popravljanje krvne slike i čišćenje organizma od toksina
  • Svojim djelovanjem na elastičnost arterija, cvekla sprječava nastanak proširenih vena
  • Zahvaljujući vlaknima koje sadrži, cvekla može smanjiti holesterol u krvi i do 40%
  • Djeluje na detoksikaciju organizma zato što podstiče rad jetre i normalizaciju varenja
  • Sok od cvekle je odličan lijek za bubrege, giht i žučnu kesu, a u kombinaciji sa šargarepom djelotvornost je dvostruko veća
  • Krvni pritisak se poboljšava

Cvekla je bogata nitratima koje tijelo pretvara u azotni oksid koji opušta i proširuje krvne sudove. To znači bolju cirkulaciju i niži krvni pritisak.

Rizik od srčanih bolesti se smanjuje

Cvekla je bogata biljnim alkaloidom betainom, kao i B12 vitaminom koji zajedno snižavaju nivo homocisteina u krvi, čiji visok nivo povećava rizik za oštećenja arterija i srčane bolesti.

Liječi anemiju

Patite li od anemije ili slabokrvnosti, cikla se sigurno nalazi na vašem popisu obaveznih namirnica jer obiluje željezom, vitaminom C i folatima. Preporuka je konzumirati svaki dan po šalicu svježe nasjeckane sirove cikle kako biste povećali broj crvenih krvnih stanica.

Jedna šalica ovog povrća sadrži 1,1 mg željeza, što zadovoljava 6 posto dnevnih potreba za tim mineralom. Osim toga, poznato je da se željezo lakše apsorbira u organizam iz cikle nego iz nekih drugih namirnica, i to zahvaljujući vitaminu C, kao i folatima, koji također pomažu u borbi protiv anemije. Konzumacija svježe cikle pomaže i kod tegoba tijekom menstruacije i menopauze.

Mozak radi bolje

Azotni oksid opušta i proširuje krvne sudove što povećava protok krvi u mozgu i dovodi do boljeg funkcionisanja mozga. Naša sposobnost za generisanje azotnog oksida smanjuje se kako starimo zajedno s aktivnošću neurona. Ali, možete održati normalne funkcije mozga pomoću cvekle. U studiji iz 2010. godine, učesnici su bili na ishrani koja je uključivala i sok od cvekle. Rezultati su pokazali da se poboljšao protok krvi u čeonom režnju mozga koji je zadužen za fokusiranje, organizaciju i pažnju.

Štiti od tumora

Istraživanja su pokazala da fitonutrijenti iz cikle inhibiraju, odnosno sprečavaju razvoj stanica raka i tumora. Betacijanin, pigment koji je zaslužan za intenzivnu crvenu boju cikle, djeluje tako da sprečava proizvodnju nitrozamina, koji se dovodi u vezu s nastankom raka.

Kako biste se zaštitili od raka, svaki dan pijte svježe pripremljen sok od cikle. Pripremiti ga možete tako da naribate korijen što sitnije i ostavite da odstoji nekoliko sati. Procijedite ga kroz lanenu krpu ili u sokovniku. Ekstrakt cikle može pomoći tijekom liječenja raka prostate, raka dojke i raka gušterače.

Jetra će biti zdravija

Vaša jetra radi težak posao čišćenja krvi i izbacivanja toksina iz tijela. Možete joj olakšati posao jedući cveklu. Istraživanja pokazuju da betain, aminokiselina koja se nalazi u cvekli, može spriječiti i smanjiti nakupljanje masti u jetri.

Povećava energiju i libido

Bavite li se nekim oblikom tjelovježbe, cikla vam može pomoći da povećate energiju i izdržljivost. Nitrati, spojevi dušika koji su prisutni u cikli, smanjuju potrošnju kisika tijekom povećanog tjelesnog napora.

Istraživanja su pokazala da osobe koje prije neke tjelesne aktivnosti piju sok od cikle mogu 16 posto dulje vježbati od ostalih. Jeste li znali da je ovo povrće pravi afrodizijak za muškarce? Poznato je da su ga upravo radi podizanja potencije konzumirali još i stari Rimljani. Cikla, naime, sadrži mineral bor, koji dokazano poboljšava spolnu funkciju, odnosno podiže libido kod muškaraca. Ovaj mineral djeluje tako da potiče proizvodnju spolnih hormona i pokretljivost spermija te povećava plodnost.

Kontraindikacije i mjere opreza

Cvekla je definitivno zdrava hrana, ali nemojte pretjerivati s njom, jer sumnja se da bi prekomjeran unos mogao uzrokovati nakupljanje štetnih metala u tijelu. Pretjeran unos može štetiti i osobama sa slabim bubrezima, jer cvekla sadrži oksalate, koji mogu formirati bubrežni kamenac.

Jedan decilitar (ili pola čaše) soka cvekle dnevno sasvim je dovoljno da osjetite sve njene dobrobiti.

Ako primijetite tamnu mokraću ili stolicu nakon cvekle, ne zabrinjavajte se. To je česta pojava, jer se pigment betanin ne uspije razgraditi u tijelu.

Kupujte svježe

Kad kupujete cveklu, birajte manje i tvrđe glavice, a izbjegavajte one koje su vidljivo oštećene i suve. Ako se ovo korjenasto povrće prodaje s pripadajućim lišćem, obratite pažnju na njihovu svježinu pa posegnite za komadima koji dolaze s čvrstim i hrskavim lišćem.

Kuhajte u kori

Cveklu valja kuvati i peći u kori kako bi zadržala što je moguće više hranjivih sastojaka. Sa druge strane, termička obrada oguljene cvekle transformisaće njenu lijepu boju u neprivlačni smeđi komad povrća.

Ostavite dva do tri centimetara stabljike prije nego što počnete sa kuvanjem, kako crvena boja ne bi “iscurila” s vrha ploda. Boju ćete zadržati ako cveklu poprskate limunovim sokom, sirćetom ili nekim sličnim prirodnim izvorom kiseline.

Lišće cvekle

Nemojte bacati lišće cvekle. Ono je bogato betakarotenom, folnom kiselinom, hlorofilom, kalijumom, vitaminom C i željezom. Od lišća cvekle možete napraviti zeleni kašasti sok ili ga pripremiti kao špinat. Konzumacijom lišća cvekle, možemo djelovati na očuvanje vida, a i na vlastito raspoloženje, jer ono sadrži aminokiselinu triptofan, koja učestvuje u izgradnji serotonina koji poboljšava raspoloženje.

Lišće nekih vrsta cvekle je posebno dekorativno te može osvježiti i ”najtmurniji” tanjur.

Zimnica od cvekle

Sastojci: 5 kg cvekle, 500 ml sirćeta, 2l vode, 60 g soli, 80 g šećera, 1 kesica konzervansa.

Priprema: Cveklu oprati, pa odstraniti vrhove sa obe strane. Poslagati u veći i dublji lonac, pa naliti vodu. Treba da ima dosta vode, jer će se duže kuvati, bar 2 sata.

Posle sat i po, uzeti nož ili viljušku pa izbockati cveklu da vidite koliko je skuvana. Slobodno je probodite do sredine, da vidite da li je u sredini još tvrda, pa dokuvati još nekih pola sata. Procediti i ostaviti da se potpuno ohladi.

U drugi lonac sipati sirće, vodu, so i šećer i prokuvati. Kada provri skloniti sa vatre i poklopiti. Posle 10 minuta dodati konzervans i promešati, brzo će se otopiti.

Ohlađenu cveklu oljuštiti, može i prstima, oprati, pa seći na tradicionalne kolutove. Puniti tegle tako što ćete položiti teglu na dlan i onda vodoravno slagati kolut na kolut, tako se najbolje popuni unutrašnjost, a onda okrenuti teglu u vertikalno i završiti slaganje.

Svaku teglu zaliti ohlađenim prelivom od sirćeta, tako da tečnost bude centimetar iznad cvekle. Stavljati celofan i poklopce i odlagati na suvo i tamno mesto do služenja.

Od ove mere dobija se 9 tegli.

Salata od cvekle

Ukusna salata od cvekle: za dobro varenje i čiste krvne sudove

Ovo jelo pomaže telu da probavi masnu hranu, a krvne sudove čisti tako što poboljšava cirkulaciju.

Potrebno: 1 sirova cvekla, 1 sirova šargarepa, 3 čena belog luka, 100g oraha, so i biber, maslinovo ulje (jabukovo sirće po volji i ukusu).

Priprema: Cveklu i šargarepu izrendajte, dodajte sitno iseckan beli luk i orahe, pa sve začinite sa uljem i jabukovim sirćetom. Dodajte so i biber.

Smootie od cvekle

Energetska bomba pred vježbanje

loading...
  • 1 narandža ili limun
  • 1 list kelja ili nekog lisnatog povrća
  • 1 jabuka
  • 1 mrkva
  • 1 cvekla
  • malo ribanog đumbira

Snizite pritisak

  • 1 jabuka
  • 1 limun
  • 2 celera
  • 1 cvekla s lišćem
  • šaka špinata

Nutritivna vrijednost u 100 g cvekle:

  • Energetska vrijednost [kcal]: 36
  • Ukupni ugljikohidrati [g]: 7
  • Proteini [g]: 2
  • Prehrambena vlakna [g]: 2,6
  • Vitamin B1 [mg]: 0,02
  • Vitamin B2 [mg]: 0,03
  • Vitamin B3 [mg]: 0,1
  • Vitamin B6 [mg]: 0,04
  • Vitamin C [mg]: 2
  • Fosfor [mg]: 40
  • Natrijum [mg]: 100
  • Kalcijum [mg]: 30
  • Kalijum [mg]: 400
  • Željezo [mg]: 1
  • Voda [g]: 89

Sok od cvekle

Ima posebnu vrednost, jer je takođe delotvoran kod mnogih bolesti. Krepi i jača ceo organizam i deluje povoljno na njegov metabolizam. Najbolje je da se pije u kombinaciji sa medom, po pola čaše tri puta na dan. Soku takođe može da se doda i kim, kao i rendani ren, čime se dobija poseban ukus.

Cvekla je delotvorna i kod najtežih oboljenja, međutim kuvanjem gubi svoju lekovitost pa je najbolje piti sok od presne cvekle. Od kilograma cvekle dobije se oko 700 mililitara soka. Sprema se tako što se cvekla tanko oljušti, sitno izrenda i prelije medom i sokom od limuna. Kad ova smeša malo odstoji dobro se procedi, pije se u gutljajima celog dana. Kod težih oboljenja dnevno treba popiti pola litre soka, a kada se oseti poboljšanje, količinu smanjiti na četvrtinu.Za jačanje želuca i jetre treba krupno narendati cveklu i upola manji koren od celera, začiniti sa malo soli, jabukovim sirćetom, kašičicom maslinovog ulja i mlevenim kimom. Salatu na kraju izmešati sa kiselom pavlakom i posuti peršunovim lišćem.

Može da se spremi i kao zimnica tako što se plod iseče na tanke kolutove, prelije jabukovim ili vinskim sirćetom u koje je dodato malo samlevenog kima. Tako spremljena cvekla poređa se u tegle i ostavi za zimu.

SOK ZA HIPERTENZIJU

SVAKODNEVNO unošenje pola decilitra soka od cvekle u znatnoj meri će smanjiti povišeni krvni pritisak, tvrde stručnjaci iz Britanskog udruženja osoba sa hipertenzijom. Nitrat, ključni sastojak cvekle, koji se, inače, nalazi i u zelenom lisnatom povrću, odgovoran je za regulisanje krvnog pritiska, pokazalo je njihovo istraživanje.

Do ovakvog zaključka došli su, tako što su grupi zdravih ljudi dali da popiju pola decilitra soka od cvekle. Posle samo sat vremena njihov pritisak se snizio. Pozitivan učinak bio je još veći posle tri sata, a primećivao se i nakon 24 časa.

S obzirom na to da danas u svetu više od 25 odsto odraslih ljudi ima hipertenziju, sa stalnom tendencijom rapidnog rasta, više je nego važno otkriti sastojak koji će pozitivno da utiče na njegovo regulisanje, ističu britanski stručnjaci. Zato sok od cvekle i lisnato zeleno povrće treba unositi redovno da bi se blagovremeno zaštitio kompletan kardiovaskularni sistem.

loading...

Eldina Tulic

Oglasi

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.