Ordinacija Medium.ba

Čurekot (crni kim) – ljekovita svojstva, primjena i nuspojave

Nigella sativa (N. sativa) je mala cvjetnica koja raste u jugozapadnoj Aziji, na Bliskom istoku i južnoj Europi.

Ovaj grm daje i plod s sitnim crnim sjemenkama. Sjeme N. sativa obično se naziva i jednostavno crnim kimom i nosi mnoga druga imena, uključujući čurekot, crni kumin, nigella, cvijet komora i rimski korijander.

Ulje crnog kima ekstrahirano je iz sjemena N. sativa i koristi se u tradicionalnoj medicini više od 2000 godina zbog mnogih terapijskih prednosti.

Studije sugeriraju da može imati brojne primjene za zdravlje, uključujući liječenje astme i pomaganje u mršavljenju. Također se primjenjuje lokalno u korist kože i kose.

Ovaj članak pregledava potencijalne zdravstvene koristi ulja čurekota, kao i sve moguće nuspojave i podatke o doziranju.

Potencijalne zdravstvene koristi ulja crnog kima

U tradicionalnoj medicini ulje čurekota koristi se za liječenje različitih zdravstvenih stanja. Kao rezultat toga, ona se ponekad naziva “panaceja” – ili univerzalni iscjelitelj.

Iako se za sve njegove predložene medicinske svrhe nije pokazalo učinkovitim, ulje crnog kima i njegovi biljni spojevi povezani su s nekoliko blagodati zdravlja.

Visok sadržaj antioksidanasa

Ulje crnog kima sadrži veliko antioksidansa – biljnih spojeva koji pomažu u zaštiti stanica od oštećenja uzrokovanih nestabilnim molekulama zvanim slobodni radikali.

Antioksidanti su važni za zdravlje, jer su istraživanja pokazala da mogu smanjiti upalu i zaštititi od stanja poput srčanih bolesti, Alzheimerove bolesti i raka.

Konkretno, ulje čurekota bogato je timokinonom koji ima snažne antioksidacijske i protuupalne učinke. Kao rezultat, studije sugeriraju da ovaj spoj može zaštititi zdravlje mozga i pomoći u liječenju nekoliko vrsta raka.

Čurekot može pomoći u liječenju astme

Astma je kronično stanje u kojem obloge dišnih puteva nabreknu, a mišići oko njih se stežu, što otežava disanje (15Trustrirani izvor).

Istraživanje je pokazalo da ulje crnog kima, a posebno timokinona u ulju, mogu pomoći u liječenju astme smanjenjem upale i opuštanjem mišića u dišnim putevima.

Jedna studija u 80 odraslih osoba s astmom otkrila je da je uzimanje 500 mg kapsula crnog kima dva puta dnevno tijekom 4 tjedna značajno poboljšalo kontrolu astme.

Iako su obećavajuće, potrebne su veće i duže studije za procjenu dugoročne sigurnosti i učinkovitosti dodataka ulja crnog kima u liječenju astme.

Čurekota za mršavljenje

Iako točan mehanizam nije u potpunosti razumljiv, istraživanja pokazuju da ulje crnog kima može pomoći smanjiti indeks tjelesne mase (BMI) kod osoba s pretilošću, metaboličkim sindromom ili dijabetesom tipa 2.

U jednom istraživanju od 8 tjedana, 90 žena u dobi od 25 do 50 godina s pretilošću dobilo je niskokaloričnu dijetu i bilo placebo, bilo 1 gram ulja čurekota po obroku, ukupno 3 grama dnevno.

Na kraju studije oni koji su uzimali ulje crnog kima izgubili su znatno veću težinu i opseg struka u odnosu na placebo skupinu. Grupa ulja također je doživjela značajna poboljšanja u razini triglicerida i LDL (lošeg) kolesterola.

Unatoč ovim obećavajućim rezultatima, potrebno je još istraživanja o dugoročnoj sigurnosti i učinkovitosti uzimanja ulja čurekota za mršavljenje.

Crni kim (čurekot) protiv dijabetesa

Za osobe koje boluju od dijabetesa, dokazano je da povećana razina šećera u krvi povećava rizik od budućih komplikacija, uključujući bubrežnu bolest, očne bolesti i moždani udar.

Nekoliko studija kod osoba sa šećernom bolešću tipa 2 pokazuje da doza od 2 grama zdrobljenih cjelovitih sjemenki dnevno može značajno smanjiti razinu šećera u krvi i razine hemoglobina A1c (HbA1c), mjeru prosječne razine šećera u krvi tijekom 2–3 mjeseca.

Dok većina studija koristi crni kim u prahu u kapsulama, pokazalo se i da ulje crnog kima pomaže u snižavanju razine šećera u krvi.

Jedno istraživanje s 99 odraslih osoba s dijabetesom tipa 2 otkrilo je da i 1/3 čajne žličice (1,5 ml) i 3/5 čajne žličice (3 ml) dnevno ulja čurekota tokom 20 dana značajno smanje razinu HbA1c u usporedbi s placebom (26) ,

Čurekot može pomoći u snižavanju razine krvnog pritiska i kolesterola

Ulje crnog sjemena proučavano je i zbog njegove potencijalne učinkovitosti u smanjenju krvnog tlaka i razine kolesterola.

Visoki krvni tlak i visoka razina ukupnog i LDL (lošeg) kolesterola važni su faktori rizika za bolesti srca.

Dvije studije, jedna u 90 žena s pretilošću, a druga u 72 odrasle osobe s dijabetesom tipa 2, otkrila je da uzimanje 2–3 grama kapsula ulja crnog kima dnevno tijekom 8–12 tjedana značajno smanjuje LDL (loš) i ukupnu razinu kolesterola.

Drugo istraživanje na 90 ljudi s visokom razinom kolesterola primijetilo je da konzumiranje 2 žličice (10 grama) ulja crnog kima nakon doručka tijekom 6 tjedana značajno snižava razinu LDL (lošeg) kolesterola.

Ulje također može pomoći snižavanju krvnog tlaka.

Jedno istraživanje na 70 zdravih odraslih osoba primijetilo je da 1/2 čajne žličice (2,5 ml) ulja crnog kima dva puta dnevno tijekom 8 tjedana značajno smanje razinu krvnog tlaka, u usporedbi s placebom (30Trusted Source).

Iako obećava, sveukupno istraživanje ulja čurekota u smanjenju krvnog tlaka i razine kolesterola je ograničeno. Potrebno je još istraživanja kako bi se potvrdila optimalna doza.

Čurekot može zaštititi zdravlje mozga

Neuroinflamation je upala moždanog tkiva. Smatra se da igra važnu ulogu u razvoju bolesti poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.

Rana ispitivanja epruvete i ispitivanja na životinjama sugeriraju da timokvinon u ulju crnog kima može smanjiti upalu neurona. Stoga može pomoći u zaštiti od moždanih poremećaja poput Alzheimerove ili Parkinsonove bolesti.

Međutim, trenutno je vrlo malo istraživanja o učinkovitosti ulja čurekota kod ljudi, posebno u vezi s mozgom.

Jedno istraživanje u 40 zdravih starijih odraslih osoba otkrilo je značajna poboljšanja u mjerama pamćenja, pažnje i saznanja nakon uzimanja 500 mg N. sativa kapsula dva puta dnevno tijekom 9 tjedana.

Ipak, potrebno je još istraživanja kako bi se potvrdilo zaštitno djelovanje ulja crnog kima na zdravlje mozga.

Čurekot (crni kim) može biti dobro za kožu i kosu

Osim za medicinsku upotrebu, ulje crnog kima najčešće se koristi lokalno kako bi se pomoglo kod različitih stanja kože i hidratiziralo kosu.

Istraživanja pokazuju da, zahvaljujući antimikrobnim i protuupalnim učincima, ulje crnog kima može pomoći u liječenju nekoliko stanja kože, uključujući.

  • akne
  • ekcem
  • opća suha koža
  • psorijaza

Unatoč tvrdnjama da ulje također može pomoći hidratizirati kosu i smanjiti perut, niti jedna klinička studija ne podržava ove tvrdnje.

Druge potencijalne koristi čurekota

Ulje čurekota može imati druge koristi za zdravlje, uključujući:

  • Antikancerogeni učinci. Studije u laboratorijama pokazale su timokvinon u ulju crnog kima da pomogne u kontroli rasta i širenja nekoliko vrsta karcinoma.
  • Smanjite simptome reumatoidnog artritisa. Zbog svojih protuupalnih učinaka, ograničeno istraživanje sugerira da ulje crnog kima može pomoći smanjiti upalu zgloba kod osoba s reumatoidnim artritisom.
  • Muška neplodnost. Ograničena istraživanja sugeriraju da ulje crnog kima može poboljšati kvalitetu sjemena kod muškaraca kojima je dijagnosticirana neplodnost.
  • Antifungalno. Također se pokazalo da ulje crnog kima ima antigljivično djelovanje. Osobito može zaštititi od Candida albicans, što je kvasac koji može dovesti do kandidijaze.
  • Iako rana istraživanja pokazuju obećanje u primjeni ulja crnog kima, potrebno je više studija na ljudima da bi se potvrdili ovi učinci i optimalna doza.

SAŽETAK
Ulje crnog kima sadrži veliko antioksidansa i može imati nekoliko koristi za zdravlje. Oni uključuju liječenje astme i različitih stanja kože, snižavanje razine šećera i kolesterola u krvi, pomaganje u mršavljenju i zaštitu zdravlja mozga.

Čurekot – nuspojave i potencijalne opasnosti

Kada se koristi u malim količinama za kuhanje, ulje crnog kima vjerojatno je sigurno za većinu ljudi.

Međutim, postoji ograničeno istraživanje o dugoročnoj sigurnosti konzumiranja većih doza u terapeutske svrhe.

Općenito, kratkotrajna primjena od 3 mjeseca ili manje nije povezana s bilo kakvim ozbiljnim nuspojavama. Međutim, u jednom istraživanju, uzimanje 1 čajne kašike (5 ml) ulja crnog kima dnevno tijekom 8 tjedana uzrokovalo je mučninu i nadimanje kod nekih sudionika.

Jedna od potencijalnih zabrinutosti je da ulje crnog kima može komunicirati s lijekovima koji se obrađuju putem citokroma P450. Uobičajeni lijekovi na koje mogu utjecati uključuju varfarin i beta blokatore poput metoprolola.

Također postoji bojazan da uzimanje previše ulja crnog kima može naštetiti bubrezima. U jednom prijavljenom slučaju žena s dijabetesom tipa 2 hospitalizirana je zbog akutnog zatajenja bubrega nakon što je uzimala 2–2,5 grama kapsula crnog kima dnevno tijekom 6 dana.

Međutim, druge studije nisu pokazale negativne učinke na zdravlje bubrega. Zapravo, neke studije su čak sugerirale da ulje čurekota ima zaštitni učinak na rad bubrega.

Ako imate bilo kakvih trenutnih problema s bubrezima, preporučuje se razgovarati s liječnikom prije uzimanja ulja čurekota.

Konačno, zbog ograničenog istraživanja, žene koje su trudne ili doje, trebaju izbjegavati korištenje ulja crnog kima, osim u malim količinama kao arome za hranu.

Sve u svemu, potrebno je više istraživanja sigurnosti ulja crnog kima kod ljudi, posebno za dugotrajnu upotrebu.

SAŽETAK
Kulinarska upotreba ulja čurekota vjerojatno je sigurna kod većine pojedinaca. Zbog nedostatka istraživanja, dugoročna sigurnost upotrebe većih doza čurekotovog ulja u ljekovite svrhe nije poznata.

Kako koristiti čurekotovo ulje (ulje crnog kima)

Kao dodatak, ulje crnog sjemena može se gutati u tabletama ili tekućem obliku. Ulje se može koristiti i površinski na koži i na kosi.

Ako kupujete tekući oblik ulja crnog kima, preporučuje se odabir visokokvalitetnog proizvoda bez dodanih sastojaka.

Ulje čurekota ima snažan okus koji je pomalo gorak i začaran. Često se uspoređuje s kuminom ili origanom. Kao rezultat toga, ako konzumirate ulje crnog sjemena kao tekućinu, možda biste ga željeli pomiješati s drugim sastojkom s jakim okusom, poput meda ili limunovog soka.

Za lokalnu upotrebu, ulje crnog kima može se masirati na kožu.

SAŽETAK
Ulje crnog kima može se konzumirati u kapsuli ili tekućem obliku. Međutim, zbog snažnog okusa, možda ćete poželjeti pomiješati ulje s medom ili limunovim sokom prije gutanja.

loading...

Čurekot – doziranje

Iako ulje crnog sjemena može imati neke koristi za zdravlje, to ne zamjenjuje trenutne lijekove koje već uzimate.

Uz to, trenutno nema dovoljno dokaza za utvrđivanje preporučene doze. Kao rezultat toga, prije korištenja ulja crnog kima važno je razgovarati sa svojim liječnikom.

Ovisno o namjeravanoj uporabi, količine ulja crnog kima koje su proučavane uvelike variraju.

Na primjer, kod osoba oboljelih od astme, pronađeno je da su 1 mg kapsula ulja crnog kima dnevno tijekom 4 mjeseca sigurni i učinkoviti kao dopunski tretman.

S druge strane, u mršavljenju i smanjenju razine šećera u krvi studije su pokazale da su najviše doze 2–3 grama ulja crnog kima dnevno tijekom 8–12 tjedana najučinkovitije.

S obzirom na to da se doza može razlikovati ovisno o upotrebi, preporučuje se najprije razgovarati s pružateljem zdravstvenih usluga radi prilagođenih preporuka doziranja.

SAŽETAK
Zbog nedovoljnog istraživanja, trenutno ne postoji utvrđena preporučena doza ulja crnog kima. Važno je razgovarati sa svojim pružateljem zdravstvene zaštite za personalizirane preporuke doziranja.

Zaključak

Ulje crnog sjemena uobičajen je dodatak koji se koristi u alternativnoj medicini za pomoć u liječenju različitih stanja.

Trenutno istraživanje sugerira da ulje crnog kima može biti učinkovito u liječenju astme, pomoći u naporima za mršavljenje i pomoći u snižavanju razine šećera i kolesterola u krvi.

Nadalje, protuupalni i antioksidativni učinci timokinona u ulju crnog kima mogu zaštititi zdravlje mozga i usporiti rast stanica raka.

Ipak je potrebno još istraživanja kako bi se utvrdila dugoročna sigurnost i učinkovitost ulja crnog kima.

Prije nego što isprobate ulje crnog kima, obavezno se dogovorite sa svojim liječnikom kako biste utvrdili treba li i koliko ulja crnog kima.

Izvori:

loading...

Oglasi

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.