Ordinacija Medium.ba

Čičoka – uzgoj, ljekovita svojstva, nutritivna vrijednost, recepti….

Čičoka ili topinambur je višegodišnja biljka pozata i kao divlji krompir. Njegova stabljika, list i cvijet podsjećaju na suncokret. Ovo povrće ima zadebljali korijen, gmolj, koji se koristi za ishranu i sličan je krompiru. Čičoka vodi porijeklo iz Sjeverne Amerike.

Čičoka cvijeta prije nego što počnu jesenji mrazevi i ne daje sjeme. Stablo može da poraste u visinu i do 2 metra. Cvijet je sličan suncokretu, a korijen biljke je gomoljast, nepravilnog oblika i nepravilne veličine.

Divlji krompir se razmnožava gomoljima, kao i krompir. U zemlji gdje je uspevala čičoka uvek ostane dosta sitnih gomolja iz kojih se iduće godine biljka sama obnavlja.

Kako se uzgaja čičoka

Čičoka daje izvanredne prinose uz jednostavnu agrotehniku.

Otporna je na sve vremenske uticaje i bolesti.

Proizvodnja je jako jeftina kada se uzme u obzir da se sadni materijal kupuje samo jednom, a eksploatiše deset godina.

Čičoka ili kako je još nazivaju slatki krompir, morska repa, mačja repa, divlji krompir je višegodišnja zeljasta biljka, slatkog gomolja (krtola), krupnog i nepravilnog oblika. Potiče iz iste biljne porodice kao i suncokret. Sličnost im je u izgledu nadzemnog dijela biljke. Stabljika je jednogodišnja, može da poraste do 3,5 metra visine, donji listovi su srcoliki na dužim drškama, a u septembru na vrhu razvijaju velike crvenkastosmeđe ili svetlo žute cvijetove slične suncokretu, ali manje (u pečniku 4-8 santimetra).

Čičoka – nutritivna vrijednost

Jedna šalica isjeckanih čičoka sadrži 110 kalorija, 3 grama proteina i 26.2 grama ugljikohidrata, uključujući i 2,4 grama vlakana.

100g svježe čičoke sadrži:

  • 429 mg kalija,
  • 72 kalorije,
  • 2 grama bjelančevina,
  • 17 grama ugljikohidrata,
  • 1,6 grama dijetalnih vlakana,
  • 10 grama šećera,
  • 3.4 miligrama željeza.

Odličan je izvor važnih minerala:

  • fosfora,
  • kalija,
  • kalcija,
  • željeza,
  • magnezija.

Uz to obiluje vitaminima C, A i B. Od skupine B vitamina, čičoka u značajnijoj količini sadrži vitamine niacin (B3) i tiamin (B1) koji su odgovorni za pravilno stvaranje energije u organizmu, rad živčanog sustava te održavanje zdravlja kose i kože, ističu autori s nutricionističkog portala LiveStrong

Primjena čičoke u ljekovite svrhe

Krumpirasti dio čičoke se koristi za farmaceutsku industriju i ljudsku ishranu. U krtoli čičoke, za razliku od običnog krumpira, nema škroba. Pored toga što čičoka nema škroba u sebi, trebamo znati da je ona bogata inulinom, zbog čega ga u ishrani koriste osobe oboljele od šećerne bolesti, odnosno dijabetesa i osobe koje imaju problema s prekomjernom težinom.

Kao ljudska hrana čičoka se može koristiti sirova, tanko naribana i začinjena kao salata u koju možete dodati i drugo povrće. Kao prilog jelu koristi se kuhana ili pečena kao krompir. U obliku brašna koristi se za izradu kruha.

Inulin

Inulin je polisaharid koji sadrži fruktozu. Budući da je neprobavljivo biljno vlakno, razgradnja inulina započinje u debelom crijevu. Inulin je prebiotik, što znači da stimulira razvoj korisnih bakterija u crijevima (bifidobakterija i acidofila), koje imaju višestruko djelovanje na zdravlje. One eliminiraju štetne mikroorganizme crijevne flore (Clostridium sp., Salmonella sp., E. coli, Candida sp…), sprječavaju crijevne infekcije, poboljšavaju apsorpciju minerala za 20% (osobito Ca, Mg i Fe), same proizvode vitamine B-skupine, smanjuju proizvodnju jetrenih toksina, jačaju imunitet i pomažu u prevenciji raka debelog crijeva. Inulin, dakle, normalizira probavu, revitalizira crijevnu floru kod primjene antibiotika, pomaže kod opstipacije i crijevnih infekcija. Osim toga, inulin normalizira razinu triglicerida i kolesterola u krvi, čime sprječava kardiovaskularna oboljenja i postepeno smanjuje masne naslage, koje muče mnoge ljude s viškom kilograma. Kako razgradnjom inulina ne dolazi do porasta razine šećera i inzulina u krvi, čičoka je odlična namirnica za dijabetičare.

Minerali i vitamini u čičoki

Čičoka se odlikuje niskom energetskom vrijednošću (79 kcal/100 g) i sadržajem vitamina i minerala. Dobar je izvor kalija i fosfora. Kalij je važan za kontrolu krvnog tlaka, prijenos živčanih impulsa, rad mišića i srca te regulaciju vode u tijelu. Fosfor je sastavni dio kostiju, zubi, molekula DNA i RNA, a važan je faktor za procese na razini stanice. Čičoka također sadrži kalcij, magnezij i željezo u nešto manjim količinama, međutim, zahvaljujući inulinu, njihova je apsorpcija poboljšana. Važan su sastojak čičoke vitamini koji su, kao i minerali, važni za pravilno funkcioniranje organizma. Ona sadrži vitamine B-skupine, vitamin C, vitamin D i provitamin A (beta-karoten). Čičoka je interesantna i po tome što je izvor esencijalnih aminokiselina, tj. aminokiselina koje organizam ne može proizvesti.

Hrana za dijabetičare

U tom pogledu je odlična i nutricionisti je preporučuju kao zamenu za krompir. Čičoka je korisna za probavu. Stimuliše pravilan rad želudca i creva. Ima visok sadržaj inulina, što je važno u ishrani dijabetičara i za normalizaciju triglicerida i holesterola u krvi. Ovo je dijetetska namirnica, jer se njenom upotrebom nećete ugojiti. Dobra je za osobe sa viškom kilograma. To je sjajna biljka za dijete, protiv masnih naslaga, kardiovaskularnih oboljenja i dijabetesa. Značajna je i u slučaju potrebe za obnavljanjem crevne flore, nakon dugotrajne upotrebe antibiotika i drugih lekova. Inulin je probiotik pa stimuliše razvoj korisnih bakterija u crevima. Čičoku jedu i odrasli i deca. Dobro čisti organizam kada se jede sveža. Može da zasiti, ali ne deblja. Čičoka je niskokalorična namirnica. Sadrži kalijum, kalcijum, gvoždje, vitamin C, B1, B2, D, belančevine, vlakna itd. Čičoka je visokokvalitetno povrće velike hranjive vrednosti.

Ljekovito djelovanje

  • zbog puno većeg udjela inulina u odnosu na škrob, zdrava je namirnica kod pretilosti, kardiovaskularnih oboljenja, osteoporoze…
  • dijabetes (inulin snižava razinu šečera u krvi)
  • giht i reumatske bolesti
  • bolesti želuca, crijeva (kao prirodni probiotik regulira probavu i odnos bakterija u crijevnoj mikroflori)
  • bakterijske infekcije (Echerichia coli, Staphylococus sp., Candida sp., Clastridium perfringens) jer ih uništava u tijelu
  • alergije (pogotovo one koje su povezane sa nekim namirnicama)
  • poremećaji u stvaranju muških spolnih stanica (stimulira stvaranje i potenciju)
  • bolesti krvi i krvnih žila (povišena masnoća u krvi, visok tlak, arterioskleroza)
  • kalij u čičoki djeluje na regulaciju tlaka, fosfor osigurava normalni prijenosživčanih impulsa, nadoknađuje mnerale, omogućuje apsorpciju željeza, magnezija, kalcija, cinka.

Primjena čičoke u kuhanju i recepti

Čičoka je povrće koje se može jesti sasvim sirovo i nije ju potrebno termički obrađivati.

Kao i kod svakog drugog povrća, sve njene blagodati i ljekovitost najbolje se mogu iskoristiti ako se ne izlaže termičkoj obradi.

U sirovom obliku pogodna je za konzumaciju u obliku salate.

Ako se pak termički obrađuje može se pirjati, kuhati, peći ili pržiti.

Odlična je za obogaćivanje juha i variva.

Vrlo je ukusna u obliku savijače, a u tom slučaju priprema se gotovo isto kao i savijača od krumpira.

Jednostavna juha od čičoka

• 400 g gomolja čičoke
• 1 l vode
• začini po želji (sol, papar, peršin, majčina dušica, kim, komorač)

Priprema:

Gomolje čičoke oprati, oguliti i narezati po želji na kockice, štapiće, listiće ili ploškice.

Kuhati dok čičoka ne omekša.

Začiniti i još kratko prokuhati.

Ljubitelji gustih juha mogu kuhanu čičoku miksati štapnim mikserom kako bi dobili ukusnu gustu krem juhu.

Salata od čičoke

• 300 g čičoke
• ulje (maslinovo ili bučino)
• začini po želji

Priprema:

Gomolje čičoke u salati možete konzumirati sirove ili kuhane.

Ogulite ih, narežite na tanke ploškice i začinite maslinovim ili bučinim uljem.

Ostale začine dodajte po želji, a idealno bi bilo da birate one koji će svojim svojstvima djelovati na tegobe koje imate.

Savijača od čičoke

• 1 paket gotovih kora za štrudlu
• 1 glavica luka
• 750 g čičoke
• ulje
• sol, papar i ostali začini po želji
• 2 dcl vode i 2 žlice ulja – za preljev

loading...

Priprema:

Krupnije gomolje čičoke ogulite i naribajte na ribež za jabuke.

Sitno narežite luk, dodajte mu naribanu čičoku koju prije toga što više rukama ocijedite (narodno rečeno – ožmičite).

Začinite solju i ostalim začinima po želji.

Ovim nadjevom punite listove, a svaki list prije punjenja malo premažite uljem.

Nadjevene listove motajte u role i redajte jedan do drugog u nauljenu tepsiju. Pecite dok ne porumeni.

Kada je savijača pečena izvadite ju iz pećnice i odmah prelijte pripremljenim preljevom te vratite u pećnicu da se tekućina iskuha.

Poslužite toplu.

loading...

Eldina Tulic

Oglasi

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.