Ordinacija Medium.ba

Bujon od goveđe kosti: recept za spori lonac ili lonac

Za šta je dobra supa od kostiju? Preporučujem juhu od kostiju kao stvar broj 1 koju biste trebali konzumirati ako se borite sa crijevima koja propuštaju, problemima sa zglobovima, pa čak i uobičajenim problemima kože poput bora i celulita.

Pravljenje ovog domaćeg recepta jedan je od najboljih načina na koji možete iskoristiti sve sjajne prednosti juhe od goveđe kosti. Osim toga, pravljenje juhe od goveđih kostiju je mnogo lakše nego što mislite i daleko je zdravije od verzija koje se kupuju u trgovini. Nadam se da ćete danas probati da napravite ovaj ukusni i hranljiv recept za juhu od goveđe kosti.

Za šta je dobra juha od kostiju?

Čobe od kostiju su stoljećima bile sastavni dio tradicionalne prehrane širom svijeta. Koje su prednosti bujona od kostiju? Ne samo da su oboje bogati okusom i hranjivim tvarima, oni su također laki za probavu i sposobni su da potaknu unutrašnje zacjeljivanje zahvaljujući ključnim komponentama poput želatine, za koju istraživanja pokazuju da može pomoći u održavanju zdravlja i integriteta crijeva.

Osim želatine i kolagena, dugo kuhanje goveđih kostiju i ligamenata također oslobađa korisne aminokiseline poput prolina, glicina i glutamina. Ove aminokiseline su ključne za metaboličke procese, uključujući podršku mineralnoj gustini kostiju, stvaranje i popravak mišićnog tkiva. Glicin posebno štiti od gubitka mišića.

U slučaju da ste se pitali, prednosti juhe od goveđih kostiju i juhe od pilećih kostiju su vrlo slične, tako da zaista ne možete pogriješiti ako odaberete bilo koju!

Koja je razlika između bujona od kostiju i temeljca? Obično su vrlo slični ili čak potpuno isti u smislu sastojaka, ali čorbe od kostiju se obično kuhaju znatno duže od temeljca. Čorba se kuva još kraće od temeljca. Dakle, ako morate birati između to dvoje, svaki put se odlučite za juhu od kostiju.

Pitate se: mogu li na post piti čorbu od kostiju? Sigurno možete. U stvari, veliki sam obožavatelj povremenog brzog kuhanja čorbe od kostiju.

Recepti bujona od goveđe kosti

Ljudi su ponekad u nedoumici oko najboljeg načina da svakodnevno konzumiraju juhu od kostiju. Pijete li samo supu od kostiju? Sigurno možete, ali postoji toliko mnogo načina na koje možete koristiti juhu od kostiju. Bilo da odaberete juhu od pilećeg ili goveđeg kostiju, opcije su prilično beskrajne.

Ali čekajte, što je bolje: juha od pilećih kostiju ili juha od goveđih kostiju? To se uglavnom svodi na lične preferencije ukusa. Odabir između ova dva se također može zasnivati ​​na tome šta bolje ide uz recept.

Neki recepti kao što su vijetnamski pho ili supa od povrća od goveđih kostiju očigledno su najbolji sa juhom od goveđih kostiju. Za druga jela kao što su pečeni čili relleno tepsija ili pileći gumbo u sporom kuhanju, juha od pilećih kostiju je savršen dodatak.

Evo nekoliko drugih načina da koristite juhu od goveđih kostiju:

Kalorije

Ako koristite sve organske sastojke, dobit ćete recept za ukusnu organsku juhu od goveđe kosti. Posebno je važno da se odlučite za organske kosti kako biste izbjegli meso uzgojeno u tvornicama. Ako vam zaista nedostaje vremena, uvijek možete kupiti visokokvalitetni bujon od kostiju u lokalnoj prodavnici zdrave hrane ili isprobati proteinski prah napravljen od juhe od kostiju.

Tačne nutritivne činjenice za juhu od goveđih kostiju će se razlikovati od serije do serije jer zavise od tačnih sastojaka koje odaberete da koristite, koliko dugo kuhate juhu, koliko masti skinete s vrha itd.

Općenito, domaća goveđa juha je malo kalorija i masti, sadrži značajnu količinu proteina i nula grama šećera i ugljikohidrata. Količina natrijuma zavisi od količine morske soli koju koristite.

Je li ovo recept za goveđu juhu od koštane srži? Definitivno jeste! Preporučujem da se odlučite za goveđe kosti sa srži, koje su prirodno bogate kolagenom. Da bi se maksimizirala ishrana i kvalitet goveđe juhe od kostiju, najbolje kosti za juhu od kostiju potiču od organski uzgojenih i — u slučaju govedine — životinja hranjenih travom.

Kako napraviti juhu od goveđih kostiju

Pravljenje juhe od goveđih kostiju jednako je jednostavno kao i pripremanje po mom receptu za juhu od pilećih kostiju. Sve što treba da uradite je da pomešate sve sastojke u spori šporet i ostavite da se krčka najmanje 36 sati (to bi moglo zahtevati da pokrenete tri ciklusa na vašem sporom šporetu, osim ako nemate onaj koji vam omogućava da ga postavite na 36 sati ). Ovo je zaista prilično jednostavan recept za juhu od goveđe kosti za sporo kuhanje.

Inače, možete kuhati i na ringli u velikom loncu. (Vidi ispod.)

Zašto toliko više vremena od čorbe od pilećih kostiju? To je zato što korisnim komponentama goveđih kostiju treba duže da se oslobode.

Počnite stavljati sastojke u spori štednjak kapaciteta 10 litara, počevši od goveđih kostiju. Dodajte povrće i preostale suhe sastojke.

loading...

Dodajte vodu. Za verziju sa štednjakom, prokuhajte na jakoj vatri, a zatim smanjite vatru i lagano dinstajte. Za verziju za spori štednjak, jednostavno ga uključite i postavite na 12 sati (pripremite se za još dva ciklusa, pa postavite tajmer na sat ili kod kuće).

Za bilo koju verziju, povremeno skinite masnoću koja izlazi na površinu. Krčkajte 36 do 48 sati.

Skinite sa vatre i ostavite da se malo ohladi. Odbacite sve čvrste materije. Ostatak procijedite kroz cjedilo.

Nakon procijeđenja ostavite temeljac da se ohladi na sobnu temperaturu, poklopite i ohladite.

Stavite u frižider i iskoristite u roku od nedelju dana. Inače, domaću juhu od goveđih kostiju možete zamrznuti do tri mjeseca.

To je sve! Vidite, pripremanje domaće čorbe od kostiju nije tako teško kao što mislite!

loading...

Petar Jovanović

Oglasi

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.