Ordinacija Medium.ba

Bronhitis – uzroci, simptomi, liječenje

Bronhitis predstavlja zаpаljenje sluzokože disаjnih puteva (bronhija).

Bronhitis nije opasan po život, ali kao i kod drugih infekcija, potrebno je otići kod ljekara, kako bi se dobila odgovarajuća terapija.

Bronhitis se dijeli u dve grupe: akutni i hronični bronhitis.

Sadržaj

Akutni bronhitis

Akutni bronhitis se nаjčešće pojavljuje kao posledica infekcija i dejstva hladnog vazduha, najčešće se javlja preko zime kao nastavak prehlade, kijavice ili neke druge infekcije disajnih puteva. Akutni bronhitis uglavnom prolazi kroz nekoliko dana bez posledica, mada se može desiti i da traje do nekoliko nedelja.

Hronični bronhitis

Hronični bronhitis nastaje zbog konstаntne iritаcije disаjnih putevа, nаjčešće zbog pušenjа. Hronični bronhitis je bolest redovnog iskašljavanja, koji se javlja minimum tri mjeseca godišnje u posljednje dvije godine.

Najčešće se javlja kod višegodišnjih pušača i predstavlja trajnu iritaciju disajnih puteva, koji na iritaciju duvanskim dimom reaguju odbrambenim mehanizmom, kao što je pojačana sekrecija sluzi.

Kod hroničnog bronhitisa pored kašlja i iskašljavanja može se javiti i osećaj otežanog disanja.

Simptomi se pogoršavaju svakom narednom prehladom, u kojoj pojačana upala dalje oštećuje bronhijalni epitel, stvara još obilniju i gušću sluz, otežava iskašljavanje i dovodi do suženja bronhijalnih cijevi.

Tada je glavni simptom stalni kašalj, ili gubitak elastičnosti pluća u slučaju emfizema (kad je glavni simptom osećaj nedostatka vazduha u naporu zbog usporenog istiskivanja vazduha iz pluća).

Kako bi se sprečio nastanak hroničnog bronhitisa potrebno je na vrijeme dijagnostifikovati i lečiti akutne bolesti. Nije svako učestalo kašljanje – iskašljavanje ili otežano disanje hronični bronhitis, tako da je u svakom slučaju neophodno posjetiti ljekara kako bi vam potvrdio dijagnozu.

Simptomi bronhitisa

Kao i kod kroničnog bronhitisa, i kod akutnog se uslijed infekcije stvara višak sluzi u plućima, zbog čega ona više ne može normalno otjecati iz dišnih puteva, već ih tijelo nastoji izbaciti kašljem. Upravo je ovaj simptom glavni ukazatelj na bronhitis. Kašalj je u početku suhi, odnosno neproduktivni, a onda krene iskašljavanje sluzi, čime kašalj postaje produktivan. Uz kašalj, kod akutnog bronhitisa javlja se i povišena tjelesna temperatura i izražena je najviše kod djece, dok se kod odraslih i ne mora javiti.

Ostali simptomi slični su onima prehlade i gripe, a to su grlobolja, umor, malaksalost, a zbog kašlja često i nesanica. Ako je bronhitis jak i popraćen nekim drugim tegobama, može se javiti i otežano ili ubrzano disanje i modra koža uslijed manjka kisika u krvotoku – upravo zbog otežanog disanja.

Kod kroničnog bronhitisa simptomi se javljaju najmanje tri mjeseca u dvije godine. U prvim fazama bolesti simptoma niti nema, sve dok se povremeno ne počnu pojavljivati, a onda i pogoršavati. Glavni simptom opet je kašalj i u početku se javlja ujutro. To je takozvani „pušački kašalj“, koji je najjači nakon dužeg ležanja. Uz kašalj s vremenom krene i hroptanje. Kako se bolest pogoršava, bolesnik postaje podložan i ostalim infekcijama jer mu s pogoršanjem simptoma pada imunitet. U kasnijim fazama, uz kašalj se javlja i simptom otežanog ili ubrzanog disanja, ostanka bez zraka, osjećaja gušenja i modrenja kože.

Mogu biti prisutni ostali simptomi prehlade:

 • blaža grlobolja,
 • promuklost,
 • umor,
 • nesanica.

Liječenje bronhitisa

Liječenje akutnog bronhitisa prolazi uz simptomatsku terapiju, mirovanje u kućnim uvjetima, davanje lijekova za iskašljavanje, uzimanjem toplih napitaka, po potrebi i lijekova za sniženje povišene tjelesne temperature.

Bolest traje 3-5 dana, uz potpuno izlječenje. U akutnim stanjima sa višednevnom pojavom povišene tjelesne temperature, težim kliničkim slikama zbog bakterijskog superinfekta, ordiniraju se i antibiotici obično 5 -7 dana; a samo slučajevima jačeg suženja bronha (bronhospazma), propisuje se tijekom nekoliko dana lijekove za širenje bronha (bronhodilatatore kratkog trajanja ).

Adekvatnim liječenjem sprečavamo mogućnost nastanka najčešće komplikacije – upale pluća.

Subakutni bronhitis

O njemu govorimo kada kašalj i iskašljavanje traju 3-6 tjedana, a tada je neophodno učiniti RTG snimanje pluća, testove plućne funkcije i evaluirati laboratorijske nalaze radi postavljanja ispravne dijagnoze.

Ovakav tip bronhitisa vidimo često kod pušača, osoba koje stalno rade na otvorenom prostoru, koje su izložene nepovoljnim atmosferskim promjenama i/ili vanjskim zagađivačima ili rade u hladnom i vlažnom okolišu, a uz to često imaju često i neke bolesti gornjih dišnih putova (devijacije nosa, stanja iza frakture, kronične upale sinusa i sl.) ili kronične probavne probleme ( gastritis, GERB ), pa je proces spontanog ozdravljenja usporen ili ometen.

U tim slučajevima se uz osnovnu bolest treba liječiti i druga prateća bolest, a uvijek kod pušača naglašavamo važnost prestanka pušenja. Ako se ne pristupi adekvatnom liječenju u toj fazi , bolest progredira u kronični bronhitis.

U cilju preveniranja nastanka kronične bolesti važno je:

 • pravovremeno dijagnosticiranje i liječenje akutne bolesti
 • sprečavanje ponovnih infekcija
 • cijepljenje djece i kroničnih bolesnika
 • prestanak pušenja kod pušača
 • izbjegavanje dugotrajne izloženosti aerozagađenju (korištenjem zaštitne opreme, promjenom mjesta rada, boravka i sl. ).
 • Liječniku se treba javiti ODMAH u slučaju: kašlja koji ne prestaje ili se pogoršava nakon 3-5 dana, otežanog disanja u vidu “kratkog daha”, hroptanja ili ” sviranja ” u grudima, boli u grudnom košu koja se pojačava, visoke tjelesne temperatura koja traje duže od tri dana ili pojavi tragova krvi u iskašljaju – kako bi se postavila ispravna dijagnoza, isključile neke druge plućne bolesti i započelo odgovarajuće liječenje.

Prirodno liječenje bronhitisa

Čaj za bronhitis

Čajevi su vjerovatno najbolji prirodni način da liječite bilo koju bolest, a naročito bolesti disajnih puteva. Topli čajevi ne samo što obezbjeđuju tečnost i zdrave supstance iz ljekovitog bilja, već su i način da naparite disajne puteve i tako opustite respiratorni trakt i opustite sekret koji blokira prolaze.

Jedan od čajeva koji je sjajan za liječenje bronhitisa i svih bolesti kojima treba duže vremena da se izliječe je Zeleni čaj. Kako sadrži mnoštvo antioksidanata (pre svih vitamin C i E), on je sjajan način da se obračunate sa virusima. No, ne preterujte sa njime, jer sadrži dosta kofeina, pa vam može biti teško da zaspite.

Pored zelenog, za lečenje bronhitisa je odličan i čaj od kamilice. Ovaj čaj sadrži apigenin, jedinjenje koje je prirodni analgetik, pa vam može ublažiti bolove izazvane kongestijom. Pored ovih, da izliječite bronhitis mogu vam pomoći i čajevi od:

loading...
 • đumbira
 • sladića
 • karanfilića
 • cimeta
 • eukaliptusa
 • bijelog sleza
 • koprive i drugih.
 • lijek za bronhitis

Sirup za bronhitis

Još jedan prirodan lijek za bronhitis jeste i sirup za bronhitis. Mnogi od sirupa koji se nalaze na tržištu su pripremljeni na bazi prirodnih sastojaka, prije svega ljekovitog bilja, pa treba potražiti rješenje za bronhitis i u njima. Pravo rješenje je zapravo ponekad u sirupu za imunitet, jer sprečava, a ne leči samo posljedice!

Sirupi za bronhitis slični su sirupima za kašalj, jer se i jedni i drugi baziraju na sastojcima dobrim za disajne organe. Ako govorimo o biljkama koje su prije svega dobre za liječenje bronhitisa, treba potražiti one sirupe za bronhitis čiji su glavni sastojak sljedeće biljke:

 • ren
 • bršljan
 • jagorčevina
 • timijan
 • crveni luk itd.

Melem za bronhitis

Još jedan recept kako se pravi prirodni melem za bronhitis uključuje bijeli luk i mlijeko. Tri glavice bijelog luka isjeckati i preliti čašom mlijeka.

Potom ovo ostaviti da provri, nakon čega je spremno za upotrebu. Pijte ovo par dana uveče pred spavanje, i vidjećete prve efekte već nakon par dana. Iskustva kažu da je ovo gotovo siguran način da izliječite bronhitis.

loading...

Eldina Tulic

Oglasi

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.