Ordinacija Medium.ba

Bosiljak – ljekovitost i svojstva

Dejstvo:

moćno antioksidantsko i antimikrobiotičko, protuupalno, imunomo- dulatorno, antispazmično.  Bosiljkovo eterično ulje efikasno je u borbi protiv virusnih, bakterijskih i glji- vičnih infekcija, prevenciji gripe i za jačanje kose.  

Dejstvo bosiljkovog eteričnog ulja  moćan antioksidant i antimikrobiotik širokog spektra djelovanja (bakterije, vi- rusi, gljivice, mikoplazme), protuupalnog, imunomodulatornog, antispazmičnog, antisklerotičkog, antialergeničkog, zarašćujućeg, diuretičkog, anestetičkog, antiank- siotičkog i smanjivanja osjetljivsti.  

Njega lica i kože, tijela i kose

Veze s antioksidantskim svojstvima naširoko se koriste u kozmetici protiv sta- renja i kao sredstvo za njegu problematičnih integumenata. Bosiljkovo ulje je moćan prirodni antioksidant. Sastojci mirišljave tekućine pomažu u eliminiranju negativnih utjecaja slobodnih radikala. Ove nestabilne kemijske partičele pogor- šavaju stanje kože i čine ozbiljnijim pojave upala.  

Neophodna je svakodnevna njega lica i tijela, čišćenje i vlaženje ujutro i nave- čer. To će pomoći da se zaštitite od bora, pjega i rane ćelavosti. Mirišljava tekućina uključena je u sastav gelova i losiona, a možete je dodati na četke, u maske, ili u kućne kreme. 

Kozmetika za uklanjanje bora. 

Dejstvo: Čisti, hidratizira i tonira lijenu, opuštenu kožu. 

Recepti od bosiljka

Recept: Bosiljkovo ulje — 10–12 kapi. Dnevna krema — 50 ml. 

Primjena:  Dodajte naznačenu količinu ulja u toničnu dnevnu kremu. Losion nane- site na lice diskom vate, a kremu jagodicom prsta. Za suhu kožu uzmite manje ete- ričnog ulja.  Pretjerana sklonost esencijama s fenolima i terpenima vodi do reakcije epider- misa. Na osjetljivoj koži može prouzročiti iritaciju.  

Kozmetika protiv pjega. 

Dejstvo: Reducira viskozitet masnoća kože, dubinski pročišćava. 

Recept: Bosiljkovo ulje — 10–12 kapi. Ulje jojobe — 50 ml. 

Primjena: Pomiješati komponente, pomoću diska vate nanijeti na očišćeno lice.  

loading...

Toner za kosu Dejstvo: Poboljšava mikrocirkulaciju i obnavljanje folikula, stimulira rast kose, daje joj sjaj. Sastav: Kokosovo mlijeko — ½ čaše. Dabrovo ulje — 3 stolne žlice. Ulje jojobe — 15 kapi. Bosiljkovo ulje — 5–7 kapi. 

Primjena. Pomiješati komponente i smjesu primijeniti na kožu pri svakom pranju glave, masirati deset minuta, pa sačekati još deset minuta. Potom oprati kosu šampo- nom, u koji je na 50 ml dodano 15 kapi bosiljkovog ulja. 

loading...

Add comment

Oglasi

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.