Ordinacija Medium.ba

Beta glukan – kako se koristi, doziranje, nuspojave i iskustva

Beta-Glucan

Beta- glukani su po hemijskom sastavu polisaharidi (razgranati polimeri glukoze povezani beta 1,3- i 1,6- vezama). Iako i škrob prema hemijskom sastavu također spada u glukane, povezano pozitivno dejstvo kod molekule glukana je samo kod onih gdje su molekule glukoze bočno povezane 1,3- i 1,6–vezama. Upravo te beta 1,3-/1,6- glukane ćemo tretirati u članku i skraćeno ih nazivati beta-glukani.

Možete ga pronaći u cjelovitim žitaricama, zobi, mekinjama, pšenici i ječmu. Pekarski kvasac i neke vrste gljivicaa, kao što su maitake i reishi gljive, također sadrže beta glukan.

Detaljnije, pod nazivom beta glukan podrazumijeva se skupina β-D-glukoze polisaharida koji se prirodno pojavljuju u staničnim stijenkama žitarica, bakterija i gljivica sa značajno različitim fizikalno-kemijskim svojstvima, ovisno o porijeklu.

Pomalo složena definicija za nešto što jednostavno možemo okarakterizirati kao spasitelja organizma u svakoj nevolji. Naime, znanost je potvrdila da je upravo beta glukan najsnažnije sredstvo za zaštitu i jačanje ljudskog imuniteta. 

Preporučeno čitanje:

Za što se koristi beta glukan?

Beta glukan se najčešće koristi za potporu imunološkom sustavu, pogotovo kada je riječ o osobama čija je obrambena sposobnost tijela oslabljena uslijed kroničnog umora, fizičkog i emocionalnog stresa te tretmana poput zračenja ili kemoterapije. S obzirom na dokazanu učinkovitost jačanja imuniteta, beta glukan je koristan za obranu od bolesti kao što su prehlada, gripa i infekcije dišnog sustava.

Ovo su još neke od bolesti i tegoba kod kojih se koristi terapija beta glukanom:

 • visoki kolesterol
 • rak
 • HIV
 • AIDS
 • visoki krvni tlak
 • hepatitis
 • lajmska bolest
 • astma
 • infekcije uha
 • ulcerozni kolitis
 • Crohnova bolest
 • sindrom iritabilnog crijeva
 • bol nakon operacije
 • fibromialgija
 • reumatoidni artritis
 • multipla skleroza

Osim oralne primijene, beta glukan se može primjenjivati lokalno na koži za probleme kao što su dermatitis, ekcem, bore, rane, opekotine i dijabetički ulkus. Za liječenje raka, jačanje imunološkog sustava kod osoba zaraženih HIV-om i oboljelih od AIDS-a te sprječavanje infekcija nakon operacije, beta glukan se najčešće daje intravenski kroz infuziju.

Beta glukan nuspojave

Beta glukan je siguran za većinu odraslih osoba ako se unosi u količinama koje se uobičajeno nalaze u namirnicama bogatima beta glukanom. Do sad nisu zabilježene nuspojave kada se beta glukan unosi oralnim putem.

Uzimanje β glukana ne preporučuje se osobama koje boluju od autoimunih bolesti (multipla skleroza, lupus, reumatoidni artritis) i kod primjene imunosupresiva. Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama te djeci mlađoj od jedne godine.

Prema dosadašnjim istraživanjima, beta glukan je vjerojatno siguran ako se aplicira lokalno na koži, unosi kroz infuziju ili injekciju. Lokalnom primjenom beta glukana može doći do pojave osipa na koži. Kada se unosi kroz infuziju ili injekciju, može se javiti bol na mjestu ubrizgavanja, povišena tjelesna temperatura, glavobolja, bolovi u leđima i zglobovima, mučnina, povraćanje, proljev, vrtoglavica, visok ili nizak krvni tlak, crvenilo na koži, osip, umor, smanjen broj bijelih krvnih zrnaca i pojačano mokrenje.

Osobe čija je prehrana siromašna vlaknima trebale bi beta glukan postupno uvoditi u svoju prehranu. Beta glukan može uzrokovati bolove u želucu, nadutost i plinove ako se uzima u količini većoj od uobičajene.

Područje opreza sa potencijalnim nuspojavama jesu trudnoća, dojenje i autoimuna oboljenja, jer dosad nije ispitivan potencijalni učinak u ovim stanjima ili nisu postignuti ujednačeni rezultati.

Siguran za korištenje

Beta-glukan je vrlo siguran za korištenje, no kod izbora beta-glukana važno je voditi računa o tome da se radi o kvalitetnoj sirovini jer određeni sastojci koji mogu biti prisutni u staničnoj stijenci kvasca mogu ometati apsorpciju beta-glukana. Beta-glukani provjerenih proizvođača, pogotovo oni koju su navedeni i odobreni na Novel food listi sastojaka Europske unije, jamče kvalitetnu i sigurnu sirovinu.

Karakteristike beta-glukana

Beta-glukani imaju značajne fiziološke učinke zbog čega su i postali tako popularni. U nastavku ćemo se fokusirati na beta-glukane izolirane iz stjenke kvasca ili gljiva koji imaju imunomodulatorni učinak, što znači da mogu potencirati ili smanjiti imunološki odgovor. Budući da ih u današnje vrijeme koristimo za potenciranje imunološkog odgovora, i da je taj učinak istražen, govorimo o skupini imunostimulatora.

Imunostimulatori prvenstveno djeluju na nespecifični imunološki odgovor koji čini prvu liniju obrane u dodiru s uzročnikom bolesti. Oni se vežu na različite receptore na površini fagocita koji su dio nespecifičnog imunološkog odgovora. Pojačavaju aktivnost i dijeljenje fagocita koji „proždiru“ mikroorganizme i oštećene stanice. U novijim studijama istražuju se učinci i na T i B limfocite. Imaju nisku do neznatnu toksičnost. Njihov učinak istražen je u infekcijama, radijacijskoj bolesti i različitim vrstama karcinoma.

Skupine u kojima učinak beta-glukana nije dovoljno istražen su trudnice, dojilje, osobe s autoimunim bolestima i AIDS-om. Budući da se radi o osjetljivim skupinama, zasigurno će biti potrebno dosta vremena kako bi se studijama prikupili relevantni podaci.  

Beta glukan za djecu

Zašto je beta glukan dobar za djecu? Ukratko, beta glukan pokriva baš sve uobičajene dječje bolesti pa ga zato preporučujemo za:

 • jačanje imunološkog sustava,
 • pomoć kod alergija,
 • pomoć kod problema s dišnim sustavom,
 • zdravlje srca i
 • sprječavanje pretilosti.

Kako upotrebljavati beta glukan – doziranje za djecu?

Beta glukan je idealan za jačanje imuniteta djece i odraslih. Preporučuje se uzimati preventivno, za vrijeme trajanja infekcije i nakon bolesti radi oporavka iscrpljenog organizma.

Upute za upotrebu:

 • Djeca od 1 do 3 godine – 5 ml jedanput dnevno
 • Djeca od 3 do 6 godina – 7,5 ml jedanput dnevno
 • Djeca od 6 do 12 godina – 10 ml jedanput dnevno
 • Djeca starija od 12 godina i odrasli – 20 ml jedanput dnevno

Zapamtite da se preporučene dnevne doze ne smiju prekoračiti jer prekomjerna konzumacija

Beta glukan iskustva

Izdvajamo neka iskustva naših čitalaca:

Nema mjesta strahu, ispitivan je na ljudima, i to u vrlo različitim indikacijama, većinom u istraživanjima faze I i II, ali problem je što nedostaju velike randomizirane studije faze III. JEdna takva faze III je u tijeku kod bolesnika s rakom debelog crijeva. Čak je i naslovnica Nature-a nedavno bila posvećena betaglukanima. Problem je što betaglukan nije jedan spoj već postoje velike razlike među spojevima različite beta glukanske strukture, tako da se jedni vežu na određene receptore u nekom signalnom putu a drugi uopće ne, što dodatno komplicira priču i otežava međusobnu usporedbu provedenih istraživanja na ljudima.

ja pila nakon konizacije zbog CIS-a jer mi je papa brzo nakon zahvata bio jako loš. kod mene je beta glucan definitivno pomogao. i ne samo u promjenama na grliću, nego mi je snizio i kolesterol 

moj analaz Papa testa od 15.01. je bio CIN II.
Po preporuci ginekologa, počela sam sa Betaglukanom (mislim da je bio Aktivalov), dvije kapsule dnevno.
27.03. sam radila kolposkopiju i biopsiju i stigao nalaz CIN I.
Nastavila sam još s jednom kutijom Betaglukana, ali samo sa jednom kapsulom dnevno.
Danas, dva mjeseca od biopsije, PAPA test je uredan

Beta glukan doziranje

Uobičajena doza u dodacima prehrani kreće se između 50 i 500 mg (1,3)(1,6)- beta glukana za odrasle, odnosno od 2 do 45 mg/ml za djecu.

Na tržištu se beta glukan može pronaći u obliku kapsula, tableta, šumećih tableta, prašaka, sirupa, tekućih dodataka prehrani kao samostalna komponenta ili kombinacija s biljnim ekstraktima, vitaminom C, cinkom, vitaminima i mineralima, ekstraktima gljiva, propolisom, medom i sve više probioticima. Za odabir preparata i pravilno doziranje potražite savjet ljekarnika. Također je sve više hrane obogaćene beta glukanima jer se dodaje kao funkcionalna komponenta.

Beta-glukan u borbi protiv karcinoma


Beta-glukan snažno povećava učinkovitost stanica imunog sustava u prepoznavanju i uništavanju stanica raka.

Djeluje tako da priprema neutrofilne imune stanice (neutrofile) za prepoznavanje stanica tumora i njihovo uništavanje.

Neutrofili su najbrojnija vrsta bijelih krvnih stanica koje prve napadaju uljeze i čine pola svih naših imunih stanica.

Oni prirodno ne mogu identificirati stanice raka, ali im beta-glukan u tome pomaže tako da se veže za receptor na vanjskoj membrani neutrofila i aktivira ga.

loading...

Time im omogućuje da mogu prepoznati stanice raka kao strano tijelo, te ih napasti.

Imunološki sustav reagira na uzimanja beta-glukana vrlo brzo, već nakon 2-3 dana.

Nažalost, budući da se rak sastoji od velikog broja stanica, za njihovo uklanjanje potrebni su mjeseci. 

Operacijom ili biopsijom tumora povećava se mogućnost nastajanja metastaza jer kirurškim odvajanjem individualnih stanica iz tkiva, te stanice mogu ući u krvotok i negdje dalje stvoriti metastazu.

Zato je važno da imuni sustav bude snažan u prvih 72 sata po operaciji, a upravo betaglukan može snažno pomoći svojom aktivacijom neutrofilnih stanica.

Preporučeno čitanje:

Beta glukan – oblici

Ponuda beta-glukana posljednjih je godina drastično porasla. Beta-glukan postao je dostupan u različitim oblicima, poput tableta, sirupa ili granula koje se otapaju u vodi, kao i u različitim kombinacijama s vitaminima i mineralima. Postavlja se pitanje kako iz tako velike ponude odabrati nešto za sebe, i, što je još važnije, kako odrediti je li baš beta-glukan pravi izbor za nas.

Beta glukan interakcije s lijekovima

Paralelnim uzimanjem lijekova koji smanjuju aktivnost imunološkog sustava (imunosupresivi) može doći do umjerenih interakcija jer beta glukan jača imunološki sustav zbog čega može smanjiti učinkovitost imunosupresiva.

loading...

Oglasi

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.