Ordinacija Medium.ba

Bergamot – ulje i čaj, upotreba i ljekovita svojstva

Bergamotovo ulje ima mnogo korisnih svojstava. Koristi se kako antis- pazmodik, umirujuće sredstvo, rastvarač, za masažu umorne kože, a također i kao antiseptik.  Pri izvođenju kozmetičkih postupaka odlike bergamotovog ulja pomažu normalizaciju izlučivanja masnoća i znojne žljezde, od koristi je i sposobnost proširivanja kožnih pora.  

Upotreba bergamotovog ulja

Bergamotovo eterično ulje u kozmetologiji 

Masaža: 

Umiješati 5-7 kapi bergamotovog ulja u 10 g glavnog ulja radi primjene za masažu tijela.  

Kozmetički aditiv: 

dodati 1 do 5 kapi bergamotovog ulja bilo kojoj kremi, toniku, kondicioneru, ili maski za lice. To će obogatiti bilo koje sredstvo, dajući mu nove odlike, prirođene bergamotu.  

Pročišćujuće sredstvo za kožu: 

u jednoj žlici ulja od grožđa rastvoriti 5 kapi be- gamotovog i istu količinu ulja majčine dušice (timijan). Ovo sredstvo treba utrlja- vati u kožu svakodnevno u bilo koje vrijeme.  

Ulje za tijelo: 

uzeti bajamovo ulje (50 ml) kao bazu za dodavanje 5 kapi berga- motovog, 5 kapi limunovog, 3 kapi ulja not role (gorke naranče) i 1 kapi ružma- rinovog ulja. Ovo sredstvo ima osvježavajući i rashlađujuće dejstvo.  

Sredstvo za masnu kožu: 

dodati 15 ml glicerina u 75 ml destilirane vode, pa uba- citi po 5 kapi ulja geranijuma i bergamotovog ulja, te 3 kapi ulja sandalovog drveta. Sve to izmiješati i držati na licu tijekom noći. Ovo sredstvo vraća sjaj i normalizira metabolizam masti lojnih žljezda.  

Sredstvo za njegu kose: 

pustiti jednu kap bergamotovog ulja na četku za ma- sažu i samo četkati kosu u raznim pravcima. Kosa će dobiti sjaj i nezaboravan miris. 

Sredstvo za ruke i nokte: 

pustiti 1-2 kapi bergamotovog ulja na kožu ruku i dis- tribuirati je po cijeloj površini uključujući i nokte. Vaše će ruke dobiti izvanredno sredstvo za snabdijevanje, rashlađivanje i podmlađivanje.  

Tretman bergamotovim uljem 

Klasični recept: nakapati 2-5 kapi bergamotovog ulja u stolnu žlicu meda i uzeti 30 minuta prije jela. To će pomoći da se oslobodite upale “uha-grla-nosa”, mje- hura, ili spolnih zona. Ovo sredstvo se primijenjuje radi snižavanja temperature, jačanja apetita i iskorijenjivanja crijevnih parazita.  

loading...

Kontraindikacije upotrijebe bergamotovog ulja 

Bergamotovo ulje i sunčeva svjetlost su inkompatibilni! Stoga nakon bilo kakvog tretmana bergamotovim uljem nije moguće sunčanje – koža će dobiti neželjenu pigmentaciju. Iz tog razloga danas se u kozmetici ne koristi prirodno bergamotovo ulje.

Za unutrašnju upotrebu, osobama koje pate od akutnih bolesti probavnog trakta, trudnicama i epileptičarima bolje je da ograniče unošenje bergamotovog ulja.

loading...

Add comment

Oglasi

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.