Ordinacija Medium.ba

Avokado – recepti, uzgoj, salata. Za šta je dobro jesti avokado?

Opis i porijeklo avokada

Avokado je egzotično voće, neobičnog izgleda i podsjeća na krušku. Ima zelenu grubu koru, a mekanu i ukusnu unutrašnjost bogatu vitaminima, mineralima i drugim nutrijentima. Dolazi iz Srednje i Južne Amerike.

Prvi su ga uzgajali Inke, Olmeci i Maje koji su ga smatrali čarobnom biljkom i vjerovali da njeguje tijelo izvana i iznutra.

Naime, dok je sve drugo voće ponajprije sastavljeno od ugljikohidrata, avokado u najvećem postotku čine masti. Upravo zbog svojeg sastava, avokado mnogi smatraju jednom od najzdravijih namirnica na svijetu.

Naziv avokado potječe od astečke riječi ahuacatl, a kolokvijalni naziv za avokado je “aligatorska kruška”, što upućuje na oblik i grubu površinu kore. Postoji više od 80 sorta avokada, koji se svrstavaju u tri kategorije (meksičku, gvatemalsku i zapadnoindijsku), a najpoznatije su: bacon, fuerte, gwen, hass, pinkerton, reed, zutano. U SAD-u najpopularnija je hass.

Avokado – ljekovitost i primjena

1. Čuvar srca
‘Aligatorska kruška’ je jedna od najkaloričnijih voćki na svijetu. U 100 grama ploda skriva se čak 160 kalorija, no riječ je o zdravim masnoćama – oleinskoj kiselini. Ove nezasićene masne kiseline doprinose smanjuju loš kolesterol u krvi, te doprinose zdravlju srca i krvožilnog sustava.

2. Snaži organizam
Avokado sadrži 20 različitih vitamina i minerala koje unaprjeđuju zdravlje pojedinaca. Stotinu grama ploda zadovoljava četvrtinu dnevnih potreba za vitaminom K koji je potreban za sintezu bjelančevina što sudjeluju u procesu zgrušnjavanje krvi.

On uključuje i značajan izvor vitamina C, folata, te kalija koji su važni za kontrakciju mišića i pravilan rad živčanog sustava. 

3. Potiče probavu i izoštrava vid
Avokado je dobar izvor prehrambenih vlakana koji pojačavaju volumen stolice i tako potiče uravnotežuje probavnog sustava. Uz to sadrži moćni antioksidant lutein kojeg su studije povezale s dobrim vidom. Točnije, lutein sprječava makularnu degeneraciju oka.

4. Dobra zamjena za meso

U stotinu grama avokada ima 2 grama bjelančevina zbog čega se ovo tropsko voće smatra dobrom alternativom za vegane, ali i ljude koji ne jedu meso ili ribu. Avokado se najčešće maže na tost, ili se od ovog voća rade umaci kao što je guacamole. Europski moreplovci su ga, pak, nekad koristili kao maslac.

5. Stimulira rad mozga

Stručnjaci smatraju avokado top namirnicom za zdravlje mozga zbog visokog udjela omega-3 kiselina i vitamina E.

Omega 3 održava mozak zdravijim tako što poboljšava dotok krvi u prednji dio koji je bitan za kritičko razmišljanje, ponašanje, donošenje odluka i planiranje.

Vitamin E klinički je dokazan kao sredstvo koje pomaže u smanjenju progresije Alzheimerove bolesti, te se smatra posebno korisnim u ranom stadiju.

Preporuka je pojesti jedan avokado dnevno.

6. Regulira šećer u krvi

Mononezasićene kiseline iz avokada mogu poboljšati razine kolesterola i prevenirati inzulinsku rezistenciju koja uvelike doprinosi nastanku dijabetesa tipa 2.

Visok udio topivih vlakana u avokadu poboljšava kontrolu razine glukoze, a oleinska kiselina ima povoljan učinak na inzulinsku rezistenciju.

Avokado je također namirnica niskog glikemijskog indeksa.


7. Poboljšava probavu

Avokado sadrži B vitamine koji otpuštaju probavne enzime potrebne za dobru probavu.

Oni poboljšavaju i sposobnost tijela da upije nutrijente koji imaju esencijalnu funkciju u procesu probave. 

Avokado ima više vlakana nego, primjerice, jabuka. Vlakna pomažu radu probave te potiču eliminaciju toksina iz vašeg organizma.

Balansira razinu PH u tijelu i pomaže kod stanja poput žgaravice i želučanih tegoba.

Kupovina i čuvanje avokada

Da bi se usporio proces sazrijevanja, avokado se bere dok je još veoma mlad. Dakle, dok su plodovi veoma tvrdi i svijetlije boje kore. Ako želite da kupite već zreo avokado, trebalo bi da kora bude tamne zelene boje (ili tamne ljubičaste ka braon – ako se radi o toj vrsti) i da se pod prstima može osjetiti da je djelimično mekan. Ako je jako mekan, takav plod je prezreo i nemojte ga kupovati. Osim mekoće, možete provjeriti da li je prezreo i tako što sklonite vrh (peteljku) i ako dio ispod nije zelen, već taman i braonkast, avokado je prezreo i vjerovatno ćete ga baciti nakon otvaranja.

Ukoliko kupite nezreo i tvrd avokado, onda ga stavite u papirnu kesu, zatvorite i ostavite da sazri na sobnoj temperaturi 1-4 dana. Provjeravajte svakodnevno i kad bude mekan na dodir, spreman je za korišćenje. Za ubrzano sazrijevanje, ubacite avokado u papirnu kesu zajedno sa jednom zrelom bananom ili jabukom. One će oslobađati etilen, prirodni biljni hormon koji se zadržava u zatvorenoj kesi i utiče na sazrijevanje nezrelog ploda avokada. Već sazrele plodove najbolje čuvajte u frižideru.

Ubrzo nakon sječenja, pulpa avokada će početi da tamni. Taj proces možemo usporiti dodavanjem kiseline i time što zaštitimo otvorenu površinu. Ukoliko koristite samo polovinu, nemojte vaditi košticu iz druge polovine. Nakapajte nekoliko kapljica limunovog soka ili soka limete, dobro obložite plastičnom folijom i čuvajte u frižideru. Skakako, preporučljivo je da pripremite avokado direktno prije služenja.

Kako odvojiti avokado od koštice?

Ako to nikada niste radili, čiščenje avokada može se činiti kao pravi ispit. Ali samo hrabro, sve što trebate je jako oštar nož i zreli avokado. Zarežite vertikalno duž cijelog avokada, kroz kožicu i meso, ali ne i košticu. Sada jednostavno zaokrenite dvije polovice i avokado će se prepoloviti. Kako biste odvojili košticu, udarite lagano oštricom noža (tako da se nož zabije u košticu), okrenite nož i koštica bi se trebala odvojiti.

Kako se jede avokado?

Avokado se jede sirov. Kada ga kupujete uzimajte zrele plodove jer će se lakše pripremiti i više su iskoristivi. Ovo je najlakši način čišćenja i pripremanja avokada:

  1. Dobro operite voćku kako biste isprali sve pesticide i nečistoće
  2. Odrežite mali dio vrha avokada
  3. Pridržavajte ga jednom rukom sa gornje strane, drugom rukom ga po dužini prerežite na pola. Krenite s uže strane.
  4. Košticu možete izvaditi uz pomoć žlice – izdubite ju iz mesnatog ploda
  5. Zarežite jedan dio kore nožem i ogulite plod – za ovo vam vjerojatno neće trebati nož s obzirom na to da se lagano guli rukom
  6. Narežite ga na kriške
  7. Po potrebi ga poprskajte limunovim sokom kako ne bi potamnio
  8. Koristite samo žute dijelove

Avokado – nutritivna vrijednost i sastav

Avokado ima najveći udio bjelančevina među voćem, bogat je izvor vitamina E i kalija, u korisnim količinama sadrži i vitamin C, vitamin B6 i lutein. Kao i maslinovo ulje, avokado ima visok udio jednostruko nezasićenih masnih kiselina za koje se smatra da smanjuju razinu kolesterola u krvi. Energetska vrijednost 100 g svježeg avokada iznosi 160 kcal. Od toga sadrži 2% proteina, 14,6% masti i 8,5% ugljikohidrata, od kojih 6,7 g dijetalnih vlakana i 0,6 g šećera.

Od minerala, izvrstan je izvor bakra (0,2 mg) i kalija te dobar izvor kalcija (12 mg) i magnezija (30 mg). Od vitamina, dobar je izvor vitamina C (10 mg), a od vitamina B kompleksa izvrstan je izvor pantotenske kiseline (1,4 mg), dobar je izvor riboflavina (0,1 mg), niacina (1,74 mg) i vitamina E (2 mg). Od fitonutrijenata sadrži beta-karoten 62 µg i kombinaciju lutein+zeaksantin 271 µg.

Avokado recepti

Guacamole

Sastojci:

  • 1 avokado,
  • 1 luk,
  • 1 rajčica,
  • 1 kriška limuna,
  • Sol, papar, začini po želji.

Narežite luk i rajčicu na kockice. Procijenite je li avokado zreo (ako je bit će crne ili tamno ljubičaste boje, mekši na dodir, te će peteljka s vrha voćke na lagani pokret biti otkinuta s ploda). Narežite avokado. Kako to pravilno učiniti, pogledajte u videu s početka članka.

½ avokada pasirajte vilicom, dodajte rajčicu, luk i iscijedite limunov sok. Začinite po želji i pomiješajte. U smjesu dodajte drugu polovicu avokada i pasirajte vilicom. Sve pomiješajte i uživajte u svom guacamoleu uz tortille ili čips!

Pohrana guacamolea

Zbog oksidacije guacamole brzo može promijeniti boju. Zbog toga ga je dobro prije pohrane u hladnjak pošpricati limunovim sokom, a potom poklopiti.

Ako gornji sloj umaka postane smeđi tijekom pohrane u hladnjaku, gornji sloj odstranite i uživajte u ostatku!

Avokado salate

Salate s avokadom sasvim su posebna priča. Naime, kada je riječ o salatama, avokado se odlično slaže s gotovo svakim sastojkom, stoga možete doista kombinirati što god vam padne na pamet ili pod ruku. No avokado se doista sjajno slaže s jako zrelim, slatkim i sočnim rajčicama, a u ovoj kombinaciji doista nije potrebno ništa više osim nekoliko kapi maslinova ulja, prstohvat soli i svježe mljevenog papra. U salate s avokadom također je sjajno dodati i svježe začinsko bilje – pokušajte s nekoliko listića bosilja ili pak s malo metvice.

Namaz od sira i avokada

Potrebni sastojci:

  • avokado
  • limun
  • svježi sir
  • bosiljak
  • rajčice
  • tost ili kruh

Priprema:
Sada kada znate kako se jede avokado, očistite ga i zgnječite. Dodajte limunov sok i dobro promiješajte. Nakon toga dodajte sir, bosiljak i dodane začine po želji. Namažite smjesu na tost i dodajte svježe rajčice.

Slani tost s avokadom za doručak

Potrebni sastojci:

  • avokado
  • raženi kruh
  • sol i papar
  • maslinovo ulje
  • 2 jaja

Priprema:
Razrežite raženi kruh i tostirajte kriške. Avokado očistite, razrežite i zgječite preko tosta. Na avokado dodajte sol, papar i malo maslinovog ulja. Uz to pripremite jaja na oko i stavite ih na tost. Uz sve proteine, ugljikohidrate i zdrave masti, ovaj zravi doručak ima samo 257 kalorija.

Avokado s tunom

Sastojci:

  • 1 avokado
  • 1 veća tuna u konzervi (u salamuri)
  • sol i papar

Priprema:

Tunu istresite u posudu i vilicom je izgnječite što bolje možete. Avokado prerežite na polovicu, izvadite košticu pa čajnom žličicom vadite meso avokada pazeći da ne oštetite koru.

U tunu dodajte na kockice usitnjen avokado i miksajte vilicom dok ne dobijete kremu. Dodajte soli i papra po želji. Smjesu vratite u izdubljene polovice avokada i tako servirajte.

loading...

Smoothie od avokada i kiwija

Sastojci:

  • 1/2 avokada
  • 2 kivija
  • 1/2 dl cijeđenog limunovog soka
  • 1 dl bademovog ili zobenog mlijeka
  • 1 žlica meda
  • 2-3 kockice leda

Priprema:

Sva sastojke ubacite u blender i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.

Avokado – uzgoj. Kako uzgojiti avokado drvo?

Uzgojiti drvo avokada iz koštice ploda poprilično je lako, a evo i cijelog postupka. Najprije je potrebno ukloniti i oprezno očistiti košticu od preostalog voća. Kako ne biste oštetili smeđu kožicu koja je prekriva, pomoći će vam ako košticu potopite na nekoliko minuta u vodu prije negoli s nje ostružete ostatke avokada.

Odredite koji je dio gornji, a koji donji kraj koštice, iz kojega će se razvijati korjenčići. Gornji je dio malo šiljastiji od donjeg. Probušite košticu trima čačkalicama, na jednakoj udaljenosti jedne od druge, i to pod blagim kutom prema dolje, tako da čačkalice mogu služiti kao držači koštice dok je njezina donja polovica u vodi. Postavite košticu avokada u čašu vode tako da je napola zaronjena u vodu. Smjestite buduće drvce avokada na osunčanu prozorsku dasku. Najbolja je prozirna čaša jer ćete tako lakše moći provjeriti raste li korijen i treba li promijeniti vodu. Vodu je najbolje mijenjati svakih pet do sedam dana, kako biste prevenirali razmnožavanje bakterija i gljivica.

Nakon toga pričekajte prvi izdanak, do klijanja može proći od dva do četiri tjedna, ali često prođe i osam tjedana. Kod klijanja će se:

  • vrh koštice osušiti i napuknuti, a vanjska smeđa opna će se oljuštiti
  • pukotina će se produbiti do dna koštice, iz koje će se pojaviti korjenčići
  • korjenčići će biti sve duži, a počet će se i granati te će se na vrhu pojaviti izdanak

Avokado voli sunce – što ga ima više to bolje

Ne dopustite da korijen ostane bez vode jer bi biljka uvenula. Kad drvce izraste do visine od oko 15 cm, skratite ga na pola. To će potaknuti novi izrast. Nakon što ponovno naraste na oko 15 cm, posadite ga u bogat humus u manju posudu, ostavljajući gornju polovicu koštice iznad zemlje. Postavite ju na osunčanu prozorsku dasku. Avokado voli sunce, što ga je više to bolje.

Za grmolik rast bitno je zakidanje

Zalijevajte ga i gledajte kako raste, a osim učestalog zalijevanja povremeno ga potopite skupa s posudom u vodu. Supstrat bi uvijek trebao biti vlažan, ali ne natopljen. Ako mu lišće počne žutjeti, znači da ste ga previše zalijevali, pa ga ostavite nekoliko dana bez zalijevanja. Otkinite vrhove kako biste potaknuli grmolik rast kada biljka naraste oko 30 cm. Kada biljka naraste za još oko 15 cm, ponovno otkinite zadnja dva para listića na vrhu i tako još nekoliko puta.

Avokado ne voli osamu

Prije no što temperature padnu ispod ništice avokado je potrebno unijeti u zatvoreni prostor. Ponekad avokado rodi kroz tri do četiri godine, a nekad mu treba i puno duže. Za poticanje što bržeg uroda pomaže ako se posadi nekoliko avokada, kako bi se mogli međusobno oprašiti. Dakle, nemojte da vaš avokado tuguje u osami, bitno mu je pronaći društvo.

Avokado u kozmetici


Osim što se koristi u zdravoj prehrani, ulje avokada je vrlo ljekovito i kada se nalazi u kozmetičkim preparatima.

U industriji ljepote jedno je od popularnijih ulja koje:

  • zaglađuje kožu i smanjuje upale zbog visokog udjela vitamina E
  • djeluje protiv ekcema i drugih kožnih tegoba
  • sprečava dehidraciju kože i štiti od vanjskih utjecaja
  • njeguje problematičnu kožu
  • štiti kožu od starenja
  • potiče rast i zdravlje kose
  • štiti od UV zraka
loading...

Oglasi

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.