Aronija je listopadni grm porijeklom iz Sjeverne Amerike, uvedena u Rusiju tek u kasnim 1800-im, a nakon toga i u zemlje srednje i istočne Evrope. Male tamne bobice biljke Aronia melanocarpa su pune hranjivih tvari i antioksidanasa, poput vitamina C i antocijanina, te nude mnoštvo beneficija za one koji žele poboljšati svoje zdravlje kroz bolju ishranu.
Najjača od svih vrsta je tzv. sibirska aronija koja se uzgaja u zagrljaju hladne klime i nedirnute prirode.
Sadržaj
Aronija – koliki je dozvoljeni dnevni unos?
Konzumacija Na našem tržištu nedavno su se pojavili mnogobrojni proizvodi od aronije koja se uzgaja u našim krajevima, poput soka i čaja, no bobice se, za djelotvoran učinak mogu konzumirati i svježe – i dovoljno ih je pojesti oko 200 do 300 grama dnevno. Kako bi je konzumirali preko cijele godine, aronija se može zamrznuti, osušiti, ukuhati kao marmelada, sok, sirup, kompot, vino, liker, rakija. Ipak, posebno se preporučuje hladno cijeđen sok koji je dovoljno piti jednom dnevno na tašte i to jednu rakijsku čašicu…
Ljekovita svojstva aronije
Kilogram aronije sadrži:
- 137 – 200 miligrama vitamina C,
- 17.1 miligram vitamina E,
- 242 mikrograma vitamina K,
- 180 – 260 mikrograma vitamina B1, B2 i B6,
- 2.79 miligrama pantotenske kiseline,
- 162 miligrama magnezija,
- 322 miligrama kalcija,
- 2.18 grama kalija,
- 9.3 miligrama željeza,
- 1.47 miligrama cinka.
Aronija ima sljedeće uloge:
- ublažava migrenu i glavobolju,
- ima blagotvoran učinak na želudac i crijeva, zaustavljanje proljeva,
- snižava krvni tlak,
- sprečava bakterijske i virusne infekcije,
- osnažuje imunološki sustav.
Poboljšava cirkulaciju i jača krvne sudove
Bobice aronije poznate su po tome što poboljšavaju cirkulaciju krvi, jačaju krvne sudove i smanjuju rizik od srčanih bolesti. Ovo voće sprečava i pojavu dijabetesa i drugih kardiovaskularnih bolesti. Zreli plodovi aronije sadrže veliku količinu fenola, koji dezinfikuju krvotok i telo, a utiču i na brže zarastanje rana.
Aronija održava normalan krvni pritisak. Ona sprečava grčeve u krvnim sudovima i drži krvni pritisak daleko od „opasne zone“. Sok ili čaj od aronije preporučuje se ljudima koji imaju problema s krvnim pritiskom.
Aronija protiv raka
Istraživanje sprovedeno 2003. godine pokazalo je da se aronija uspešno koristi u borbi protiv raka debelog creva. Istraživači sa Univerziteta Ohajo otkrili su da se voće tamnije boje može uspešnije boriti protiv ove opake bolesti.
Prema istraživanju, pigmenti dobijeni iz crne šargarepe i rotkvice usporili su rast ćelija raka od 50 do 80%, a pigmenti iz aronije ubili su petinu postojećih ćelija ove bolesti.
Aronija štiti vaše oči
Tamne bobice aronije sadrže veliku količinu karotena, koji sprečava oštećenje očiju i mogućnost stvaranja katarakte. Aronija je takođe bogata flavonoidima, kao što su lutein i zeaksantin koji sprečavaju česte upale oka (uveitis).
Aronija i dijeta
Aronija pomaže pri regulisanju telesne težine. Ona sprečava stvaranje viška masnoće oko stomaka, što je problem s kojim se mnogi ljudi redovno suočavaju.
Aronija ima mali broj kalorija i masnoće, a sadrži i dijetalna vlakna što je čini jednom od najzdravijih voćaka. Ako želite da budete siti, puni energije i snage, a da pri tome brinete o vašem zdravlju, preporučuje se da redovno konzumirate aroniju.
Aronija protiv prehlada
Ako vaša ishrana uključuje i redovno konzumiranje aronije, možete biti sigurni da će vas prehlada i grip zaobilaziti u širokom krugu. Pored toga što se odlično bori protiv bakterija i virusa, aronija jača imuni sistem.
Tradicionalno su je koristili Indijanci za lečenje prehlade, a nedavna istraživanja potvrđuju antivirusna svojstva i visok sadržaj vitamina C. Grupa naučnika iz Bugarske otkrila je da aronija ima antivirusna i antibakterijska svojstva.
Ako želite da lečite upale ili virusne infekcije, preporučuje se da koristite sušene bobice ili sok od aronije.
Aronija također još:
- potiče zacjeljivanje rana,
- usporava starenje kože i tijela,
- sprječava nastanak bora,
- štiti od negativnih UV zraka.
Kako se priprema i pije sok, čaj i desert od aronije
Kako bi napravili domaći sok od aronije, bit će vam potrebno:
- 2 kilograma aronije
- 1 litra vode
- 500 grama šećera
- sok od 1 ili 2 limuna
Priprema:
Vodu pomiješajte sa šećerom i stavite na vatru da zavrije. Bitno je da ovu smjesu miješate sve dok je na vatri kako ne bi zagorjela. Kada zavrije u nju ulijte 2 kilograma očišćenih bobica aronije. Miješajte cijelo vrijeme dok i ta voda ne zavrije. Dok miješate, pokušajte što više pritiskati bobice kako bi što više soka izašlo iz njih. Ostavite da se ohladi.
Procijedite smjesu i stavite ponovno na vatru da zavrije. Kada je gotovo ubacite sok od limuna, pomiješajte i stavite u staklene bočice. Ovaj sok treba držati na hladnom mjestu. Pije se razrijeđen s malo vode.
Čaj od aronije – kako se sprema i pije
Kako bi radili čaj od aronije trebat će vam njeni osušeni listovi. Kao i kod drugih čajeva, suhe listove prelijte s vrućom vodom, ocijedite i ostavite da stoji do 10 minuta. Pijte ga u malim gutljajima.
Palačinke s aronijom
Potrebni sastojci:
- 3 jaja
- 1/3 šalice mlijeka
- 1/3 šalice zobene kaše
- 1/3 sušenih bobica aronije
- 1/2 čajne žlice cimeta
- 1 čajna žlica ulja
Priprema:
Prvo pomiješajte jaja da se dobro zapjene pa dodajte ostale sastojke. Ako je potrebno, dodajte malo više mlijeka kako bi smjesa bila više kompaktna. Ispecite palačinke na malo ulja. Pri završetku palačinke možete poslužiti s džemom od aronije ili svježim aronija bobicama.
Sok od aronije nuspojave
Nije poznata kao uobičajeno alergena hrana i nuspojave se javljaju samo u rijetkim slučajevima. Međutim, zbog jakog kombinacije hemijskih spojeva vaše tijelo može reagovati na nju drugačije od drugih, pa se stoga preporučuje da pratite reakcije vašeg tijela prilikom prvog konzumiranja aronije.
Imajte na umu da su bobice aronije vrlo opore. To može u ustima ostaviti osjećaj suhog, poput brusnog papira. Stoga ih možda ne želite jesti samostalno. Umjesto toga, možete ih dodati jelima i pićima, poput jogurta, smoothieja i sokova.
Aronija – sadnja i uzgoj
Aronija je veoma cijenjena biljka u celom svetu a kod nas se na velikim zasadima počela uzgajati tek od nedavno. Uzgoj aronije je u suštini jednostavan, ali to ne znači da ovaj grm ne zahteva baš nikakvu njegu. Prednosti aronije su što je to biljka koja se može uzgajati na različitim vrstama zemljista, otporna je i dobro podnosi klimatske promene (ljetnje vrućine i zimske mrazove).
A evo kako se sadi aronija i kako bi trebao da izgleda uzgoj aronije:
Pre nego što počnete sadnju i uzgoj aronije odaberite kvalitetan rasadnik u kojem ćete kupiti kvalitetne sadnice. Postoji više sorti aronije a kod nas se do sada možda najbolje pokazala sorta aronije Nero. Nero aronija uz dobar tretman može da proizvede oko 2 kg ploda po grmu dve godine nakon sadnje. Od pete godine pod idealnim uslovima ima sve šanse da daje oko 10 kg plodova po grmu.
Odaberite mesto za aroniju na sunčanom prostoru ili u delimočnoj povremenoj senci. Za uzgoj aronije idealno je blago kiselo zemljiste, izmedju 6 i 7 pH.
Iskopajte rupe za sadnju aronije. Razmak izmedju sadnica treba da bude od 1,7 do 2,5 m (ove mere su bitno promenjive u zavisnosti od toga da li se planira ručna ili mašinska berba). Dubina rupe treba da bude onolika koliki je koren sadnice a širina duplo šira od korena. Poželjno je svakoj sadnici pre sadnje dodati organsko djubrivo kako bi se poboljšala struktura zemljista, zadržavanje vlage i plodnost. Ove dopune tla ne trebaju prelaziti količinu od 30% ukupnog tla.
Ispunite prostor oko korena aronije zemljom ili izmenjenim zemljištem, nabijte ga nežno, a zatim svaku sadnicu temeljno zalijte.
Zagrnite sadnice, ali ne oko stabla već u širem krugu, ostavljajuci udubljen prostor za zalivanje oko stabla. Stavite od gore suvo lišće i/ili pokošenu travu. To će odbiti korov i čuvati vlažnost tla.
Navodnjavanje aronije je poželjno, naročito prve godine i u sušnim razdobljima. U najtoplijem delu leta aronije bi trebalo zaliti jednom do dva puta nedeljno i to 3-10 litara vode po sadnici. Za ozbiljne uzgajivače koji od aronije očekuju visoke prinose preporučuje se sistem navodnjavanja “kap po kap”, koji ujedno predstavlja najkvalitetniju i najekonomičniju negu plantaže aronije. Kao i svaku biljku, i aroniju treba zalivati noću ili u ranim jutarnjim satima.
Nadalje uništavajte korovske biljke koje se pojavljuju. Aronije ima tendenciju da pušta nove izdanke iz korena. U te svrhe koristite motiku za negovanje područja oko stabla.
Jedna dobra ideja kod uzgoja aronije je da formirate medjuredne travnate površine izmedju sadnica. Za kvalitetnu travnu stazu obavezno posejte kvalitetno seme, kao sto je na primer Engleski ljulj i Visoki vijuk. Setvu travnate povrsine možete obaviti odmah nakon što ste posadili aroniju (u proleće) ili na jesen.
Sadnice aronije redovno kontrolišite kako biste na vreme primetili prve znake bolesti ili pojavu štetočina, da biste imali dovoljno vremena da preduzmete odredjene korektivne mere, ukoliko je to potrebno. Dobra je stvar što je aronija zaista vrlo otporna biljka i retko kada se kod nje pojavljuju bolesti ili nametnici. Najveća opasnost za aroniju je, prema dosadašnjim iskustvima naših uzgajivača, pepelnica koju izaziva jedna vrsta gljiva, ali srećom i ona se redje dogadja. Ako se ipak pojavi pepelnica, ona neće odjednom napasti ceo grm aronije, već su to na početku samo neke grane, pa njih treba odmah orezati. Da bi se sprečila kasnija pojava pepelnice, u budućnosti treba izbegavati vlaženje lišca aronije prilikom navodnjavanja.
Za maksimalne prinose, svake godine aroniju treba umereno nadjubriti. Dakle, nanesite joj uravnotežen sloj gnojiva godišnje. Time ćete joj u prvim godinama pomoći da brže raste, a kasnije da bolje rodi. Aronija inače zahteva manju količinu djubriva od većine voćki koje se kod nas gaje.
Orezavanje aronije radi se svakih nekoliko godina. Biljke starije od oko 10 godina mogu imati koristi od većih orezivanja na svakih četiri do pet godina, da bi smanjile preveliko napredovanje u visinu. U zavisnosti od vrste zemljišta i drugih faktora, aronija može narasti do 8 metara u visinu i približno toliko u širinu. Da bi davala maksimalan rod nije joj potrebna tolika visina, jer se slično može postići i kod aronije koja ima visinu 2-3 metara, a pri tom je jednostavnija berba. I to bi bili naši najbitniji saveti u vezi uzgoja aronije.
Aronija u trudnoći – prednosti
Nije ništa čudno u tome ako se pitate smiju li trudnice sok od aronije. S obzirom na to da se neki učinci aronije u trudnoći još uvijek istražuju, mnoge trudnice dijele svoja iskustva s aronijom, a o tome često govore i mnogi specijalisti ginekologije i drugih područja medicine.
Smatra se da trudnice mogu piti sok od aronije u maloj čaši, ali da pritom moraju paziti da ga nabavljaju od pouzdanih proizvođača tako da je sok kvalitetan i bez aditiva.
Nadalje, aronija je bogata vitaminom E koji ima izražena antioksidativna svojstva, te vitaminom K i vitaminom B9 (folat) koji je iznimno važan za pravilan razvoj živčanog sustava djeteta za vrijeme trudnoće.
Aronija je također bogata mineralima kao što su mangan, željezo, magnezij i cink. Zreli plodovi i sok od aronije sadrže velike količine beta-karotena koji štiti stanice od oštećenja, oči od nastanka sive mrene, ali i kožu od melanoma i opasnih sunčevih zraka pogotovo za vrijeme ljeta.
Posebno se ističe sok od sibirske aronije (Aronia melanocarpa) koji je potpuno siguran za konzumaciju od prve godine života djeteta, kao i za vrijeme trudnoće, a smatra se najkvalitetnijom vrstom aronije.
Na našem portalu možete pročitati kako se pravi i kako se pije sok od aronije, te kakve još slastice od aronije možete napraviti.
Kao što i sami možete vidjeti, aronija zaista ne ugrožava trudnoću i život djeteta, ali u svemu je najvažnija količina aronije koju konzumirate. Stoga, ako želite iskoristiti ljekovita i korisna svojstva aronije, nikako ne smijete pretjerati u količini.
Aronija u trudnoći – nedostaci i oprez
Glavni uzrok straha od konzumiranja aronije u trudnoći je taj što se mnogi ljudi žale kako aronija teško sjeda na osjetljiv želudac, a još k tome nije dovoljno ispitana pa je stoga mnoge trudnice izbjegavaju.
Međutim, liječnici ne vide problem u konzumiranju aronije, ali s obzirom na to da je njezin okus dosta intenzivan, neki ga ne preporučuju trudnicama koje osjećaju jake mučnine u prva tri mjeseca trudnoće.
Nadalje, trudnice koje imaju problema s konstipacijom (zatvor stolice) trebaju posebno paziti kod uzimanja aronije za koju je dokazano da utječe na stiskanje stolice zbog čega može izrazito biti korisna kod problema s proljevom i sličnim probavnim smetanjama.
Najveći oprez se naglašava kod trudnica koje imaju problema s niskim krvnim tlakom. One nikako ne bi smjele konzumirati dozu veću od pola decilitra soka od aronije dnevno upravo zato što aronija pomaže u snižavanju visokog krvnog tlaka.
Aronija i dojenje
Dojilje se također ne bi trebale toliko brinuti oko konzumiranja aronije. Na forumima se često susreću pitanja dojilja o tome što smiju piti i jesti, a što ne. Međutim, odgovor je da dojilje smiju jesti praktički sve, pa tako i aroniju, ali je opet naglašena količina koja mora biti umjerena.
Štoviše, aronija je bogata antioksidativnim vitaminom C koji povoljno utječe na imunološki sustav, te beta-karotenom koji se u tijelu pretvara u vitamin A i djeluje kao antioksidant i vitamin ključan za održavanje funkcije oka i razvoj djeteta, kako u trudnoći, tako i za vrijeme dojenja.
Add comment