Ordinacija Medium.ba

Anionski jaz: nizak, normalan i visok nivo + uzroci, simptomi

Anionski jaz je vrijednost izračunata na osnovu rezultata testa krvi elektrolita koji informira kliničare o ravnoteži pozitivno i negativno nabijenih čestica u krvi. Ovo je korisna mjera za dijagnosticiranje bolesti i poremećaja povezanih s kiselinsko-baznom neravnotežom u tijelu.

Šta je anionski jaz?

Anionski jaz je vrijednost koja predstavlja razliku između pozitivno nabijenih jona (kationa) i negativno nabijenih jona (aniona) u krvi.

Anionski jaz se ne može direktno izmeriti, već se izračunava na osnovu rezultata elektrolitskog panela, druge vrste krvnog testa.

Anionski jaz se izračunava korištenjem koncentracija glavnih aniona u krvi, klorida i bikarbonata, te glavnih kationa, natrijuma i kalija.

Međutim, koncentracija kalija u krvi je obično mnogo niža u odnosu na natrij, hlorid i bikarbonat. Stoga je uobičajena praksa da se ne koristi kalij pri izračunavanju anionskog jaza, jer obično ima mali učinak [1].

U tijelu, ukupni pozitivni naboj od kationa trebao bi biti jednak ukupnom negativnom naboju od aniona u krvi kako bi se održala ukupna neutralnost.

Međutim, krvni testovi obično ne mjere sve vrste jona. To znači da nam anionski jaz daje sliku neizmjerenih aniona i kationa u krvi. Obično ima više neizmjerenih aniona nego kationa, stoga obično postoji anjonski jaz [2].

Klinički, vrijednost anionskog jaza prvenstveno se koristi za procjenu acidobaznih poremećaja, koji se javljaju kada koncentracija kiselina i baza u krvi postane neuravnotežena [2].

Iako se termin anionski jaz obično odnosi na koncentracije kationa i aniona u krvi, može se odnositi i na njihovu koncentraciju u urinu, što je također klinički korisno [3].

Normalni opseg

Normalni rasponi mogu varirati između laboratorija zbog razlika u opremi, tehnikama i hemikalijama koje se koriste. Ako su vaši rezultati izvan normalnog raspona, to ne mora nužno značiti da nešto nije u redu. Međutim, normalan rezultat također ne znači da je određeno zdravstveno stanje odsutno. Uvijek razgovarajte sa svojim ljekarom kako biste saznali više o rezultatima testa.

Vrijednost anjonskog jaza je iskazana u miliekvivalentima po litru (mEq/L).

Normalne vrijednosti su 3 do 11 mEq/L [4, 2].

Neki stariji tipovi testova koristili su različite tehnike za mjerenje elektrolita, koji daju različite rezultate. Normalni raspon za ove starije testove je 8 do 16 mEq/L [5, 6, 7].

Visoki anionski jaz

Uzroci

Važno je napomenuti da veliki broj faktora može uzrokovati veliki anionski jaz. Rezultate testova treba da tumači lekar koji može uzeti u obzir vašu istoriju bolesti i druge rezultate testova.

Anionski jaz se prvenstveno koristi za određivanje uzroka metaboličke acidoze, stanja u kojem tijelo proizvodi previše kiseline ili se ne uklanja dovoljno kiseline iz tijela.

Donja lista opisuje neke potencijalne uzroke metaboličke acidoze koja je povezana s velikim anionskim jazom. Normalan anionski jaz tokom metaboličke acidoze može ukazivati ​​na različite uzroke [8].

Laktacidoza – stanje u kojem tijelo proizvodi previše mliječne kiseline [9, 10, 11] Dijabetička ketoacidoza – ozbiljna, po život opasna komplikacija dijabetesa koja je posljedica prekomjerne proizvodnje ketona, koji su nusprodukti razgradnje masti koji se koriste kao alternativna energija izvor [12, 13] Zatajenje bubrega – smanjuje količinu kiseline koja se uklanja iz tijela, dok povećava izlučivanje bikarbonata [14, 15] Uremija – prisustvo ureje u krvi je povezano sa zatajenjem bubrega Nedostatak tiamina (vitamina B1) [16, 17, 18] Hiperfosfatemija – Visok nivo fosfatnih jona u krvi [19, 2] Gladovanje [20]

Toksini

Ugljenmonoksid [21, 22] Cijanid [23, 24] Trovanje etilen glikolom (antifriz) [25, 26, 27] Propilenglikol [28] Izopropil alkohol [28] Toluen [29, 30] Metanol [31] Paraldehid

Droge

Metformin [20] 5-oksoprolin/piroglutaminska kiselina – nusprodukt Tylenola (acetaminofen, paracetamol) [32, 33, 34, 35] Predoziranje salicilatima kao što je aspirin [20] Gama-hidroksibutirat (GHB) [36] Ibuprofen ]

Ostalo

Predoziranje gvožđem [28, 22]

Simptomi

Visok anionski jaz sam po sebi ne izaziva simptome, ali može ukazivati ​​na neravnotežu u nivou kiseline u krvi, kao što je metabolička acidoza. Neki simptomi metaboličke acidoze uključuju [9]:

Mučnina Povraćanje Ubrzano i plitko disanje Umor Ubrzani/nenormalni otkucaji srca Nizak krvni pritisak Konfuzija Glavobolje Nedostatak apetita

Tretman

Razgovarajte sa svojim doktorom ako su rezultati testa na anionski jaz visoki. Visok anionski jaz može ukazivati ​​na metaboličku acidozu, koja zahtijeva liječenje.

Liječenje metaboličke acidoze obično zahtijeva rješavanje osnovnog uzroka. Neki mogući tretmani za metaboličku acidozu uključuju detoksikaciju ako je uzrokovana lijekovima ili toksinima i inzulin ako je stanje uzrokovano dijabetesom [9].

Nizak anionski jaz

Uzroci

Rezultate testova uvijek treba tumačiti ljekar koji može uzeti u obzir vašu istoriju bolesti i druge rezultate testova.

loading...

Pojava niske vrijednosti anjonskog jaza je vrlo rijetka. Kada se prijavi, najčešći uzrok je laboratorijska greška.

U studiji od preko 67.000 proračuna anjonskog jaza, prevalencija niske vrijednosti anionskog jaza je pronađena kod samo 304 (0,8%) od 39.360 pacijenata čiji su nivoi elektrolita u krvi proučavani, a samo 19 njih imalo je više puta nizak nivo. anjonski jaz [37].

Neki drugi potencijalni uzroci niskog anionskog jaza su sljedeći [2, 38, 39]:

Hipoalbuminemija – stanje u kojem je nivo albumina u tijelu nizak. Albumin je najzastupljeniji protein koji cirkuliše. Negativno je nabijen, pa stoga pad ovog proteina može smanjiti vrijednost anionskog jaza [40, 41] Monoklonalna i poliklonalna gamopatija – stanje u kojem se uočava prekomjerna akumulacija pozitivno ili negativno nabijenih proteina pri normalnom pH tijela. Primjeri takvih proteina uključuju antitijela (IgG i IgA), gdje prekomjerna proizvodnja može dovesti do smanjenja vrijednosti anionskog jaza [42, 41, 43] Hiperkalcemiju (visok kalcijum u krvi) i hipermagnezemiju (visok nivo magnezija u krvi) – značajno povećanje pozitivnog nabijeni ioni, poput kalcija i magnezija u tijelu, mogu smanjiti vrijednost anionskog jaza [44] Trudnoća [45] Multipli mijelomi – karcinom plazma ćelija, koje su vrsta bijelih krvnih stanica obično odgovornih za proizvodnju antitijela [46, 47, 48]

Droge

Trovanje bromidom – bromid ometa izračunavanje koncentracije hloridnih jona i stoga može uzrokovati lažno nisku vrijednost anionskog jaza. Prisutan je u nekim sedativnim lijekovima, piridostigmin bromidu i nekim biljnim lijekovima [49, 50, 51] Predoziranje litijem – litijum je uobičajeno propisan tretman za bipolarni poremećaj. Budući da je litijum pozitivno nabijen ion, može smanjiti vrijednost anionskog jaza kada je prisutan u visokim koncentracijama u tijelu [52, 53, 54].

Simptomi i liječenje

Nizak anjonski jaz može biti uzrokovan nizom različitih uslova. Simptomi će ovisiti o osnovnom uzroku.

Liječenje će ovisiti i o osnovnom uzroku. Vrijedi ponoviti test krvi elektrolita i ponovo izračunati vrijednost anionskog jaza kako bi se osiguralo da niska vrijednost anionskog jaza nije rezultat laboratorijske greške u mjerenju.

loading...

Oglasi

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.