Ordinacija Medium.ba

Anemija – vrste anemije, simptomi, liječenje, recepti…

Slabokrvnost ili anemija je jedna od najčešćih bolesti ili, bolje rečeno, bolesnih stanja u medicini. U više od 50 posto slučajeva samo su simptom neke druge bolesti. Anemične osobe imaju smanjen broj eritrocita, odnosno količinu hemoglobina pigmenta u eritrocitima koji prenosi kisik.

Anemija se može pojaviti ili kao bolest ili, što je češće, javlja se uz brojne druge bolesti. Bez obzira na to kako nastaje i čime je uzrokovana, njezina je definicija uvijek ista: to je stanje smanjenog broja crvenih krvnih tjelešaca (eritrocita) u perifernoj krvi. Puno se češće koristi određivanje pigmenta u crvenim krvnim stanicama, hemoglobina koji služi kao glavni prenositelj kisika u krvi.

Najčešće nastaju kao posljedica smanjenog stvaranja eritrocita tj. ako koštana srž ne stvori potrebnu količinu eritrocita. Smanjeno stvaranje eritrocita posljedica je slabosti koštane srži da stvara eritrocite bilo da u koštanoj srži nedostaje krvotvorno tkivo ili je isto potisnuto upalnim ili tumorskim stanicama. Ovaj se tip anemije može razviti zbog niske razine hormona koji stimuliraju stvaranje eritrocita kao što je eritropoetin.

U stanjima kroničnog bubrežnog zatajenja eritropoetin se ne stvara u bubrezima pa nastaje anemija. Smanjeno je stvaranje eritrocita obilježje i anemija zbog poremećaja u sazrijevanju. Za sazrijevanje jezgre potrebni su vitamin B12 i folna kiselina. Za sazrijevanje citoplazme tj, za stvaranje hemoglobina koji se nalazi u citoplazmi zrelih eritrocita potrebno je željezo. Ako nema vitamina B12, folne kiseline ili željeza razvit će se anemija.

Drugi razlog nastanka anemije je povećano propadanje eritrocita, kada je život eritrocita kraći od 100 dana, i ovaj se tip anemije naziva hemolitičkom anemijom.

Treći razlog anemije je povećani gubitak eritrocita. Gubitak krvi, odnosno eritrocita najčešći je uzrok anemije. Krvarenje se može očitovati kao klinički jasno krvarenje zbog traume, obilno krvarenje iz probavnog trakta (krvarenje u stolici, povraćanje ili iskašljavanje krvi) te obilno ginekološko krvarenje. Krvarenje može biti tek minimalno, npr. kod raka ili polipa debelog crijeva, obilnijih mjesečnica i dr. Kliničke tegobe pretežno ovise o brzini nastanka anemije.

Anemije koje brzo nastaju pokazuju više simptoma od kroničnih jer je manje vremena za adaptaciju na anemiju. U bolesnika s blagom anemijom obično su simptomi minimalni. Tek kada je hemoglobin manji od 90 g/L, zapažaju se tipični simptomi: nedostatak zraka, umor i slabost, lupanje srca i glavobolja, gubitak koncentracije. Zbog anemije srce ubrzano radi.

Dijagnoza anemije

Anemije se dijagnosticiraju smanjenim broje eritrocita, hemoglobina ili hematokrita u krvnoj slici. Nekoliko je tipova anemija koje se klasificiraju na razne načine. Mogu se klasificirati prema veličini ili obliku eritrocita ili prema mehanizmu koji uzrokuje smanjenje broja eritrocita. Mikrocitna anemija označava da su eritrociti smanjen, makrocitna anemija označava povećane eritrocite.

Uzroci anemije

Najčešći uzrok mikrocitne anemije jest nedostatak željeza u prehrani, smanjenje apsorpcije željeza iz probavnog trakta (najčešće uslijed operativnih zahvata na probavnom traktu), povećane potrebe za željezom (trudnoća, rast tijekom djetinjstva i u pubertetu), ili povećani gubitak željeza iz tijela (kod obilnih menstruacija u žena) ili kod različitih akutnih ili kroničnih krvarenja (najčešće iz probavnog trakta, ali nerijetko i drugih organskih sustava).

Osim nedostatka željeza mikrocitnu anemiju mogu uzrokovati i razni genetski poremećaji ili druge bolesti krvotvornog sustava.

Makrocitna anemija je najčešće uzrokovana nedostatkom vitamina B12 ili folne kiselina što se tada naziva još megaloblastična anemija. Vitamin B12 i folna kiselina su važni u sintezi DNK prilikom sazrijevanja eritrocita.

Osim navedenog anemija može biti i normocitna kada je volumen eritrocita normalan. U tu skupinu najčešće se ubrajaju anemije kronične bolesti. Različite kronične bolesti (poput autoimunosnih bolesti, bolesti vezivnog tkiva, bolesti bubrega) također su vrlo česti uzrok anemije i tada se liječenjem osnovne bolesti liječi i anemija.

Anemije još mogu biti hemolitičke u kojim dolazi do preuranjene razgradnje eritrocita, a sve skupine anemije se još mogu podijeliti na nasljedne ili stečene.

Simptomi anemije

Simptomi anemije ovise o više čimbenika kao što su dob, opće stanje, brzina kojom se anemija razvija i postojanje drugih bolesti. Najčešći uzrok nastanka anemije kod djece jest nedovoljan unos željeza hranom, a kod odraslih je to kronično krvarenje.

S obzirom na uzrok nastanka sve se anemije pojednostavljeno dijele u anemije zbog gubitka eritrocita iz krvotoka, potom anemije zbog smanjenog stvaranja eritrocita i anemije zbog povećane razgradnje eritrocita.

Anemija na kraju dovodi do umora, zaduhe, nepodnošenja opterećenja (napora) i drugih simptoma. Manjak željeza može proizvesti svoje vlastite simptome, kao što je “paika” (žudnja za tvarima koje nisu hrana, kao što je led, prljavština ili čisti škrob), nadražaj jezika (glositis) i raspukline na uglovima usana (heiloza) i na noktima koji su izobličeni poput žlice (koilonihija).

Sideropenija

Za razliku od anemije, sideropenija je naziv za vrstu slabokrvnosti nastalu zbog nedostatka željeza neadekvatnim unosom u organizam ovog minerala hranom te je upravo ona jedan od najčešćih prehrambenih deficita nekog minerala , kakav se viđa u liječničkim ordinacijama širom svijeta.

Simptomi i znakovi koji mogu uputiti na sideropeniju su brojni i vrlo nespecifični, a najčešće su to:

 • umor,
 • nedostatak koncentracije,
 • smetnje pamćenja,
 • loš uspjeh u školi,
 • pospanost,
 • glavobolja,
 • omaglica,
 • osjećaj nedostatka zraka,
 • lupanje srca,
 • blijeda koža i sluznice,
 • hladne ruke i noge,
 • oslabljeni periferni puls,
 • sistolički šum srca,
 • tahikardija,
 • nizak tlak, osobito kod nagle promjene položaja tijela, npr. pri ustajanju iz čučnja.
 • Navedeni simptomi mogu nastati i zbog nedostatka kisika u tkivima zbog različitih razloga koji uzrokuju i ostale vrste anemija osim sideropenične.

Anemija češća kod žena

Anemične osobe u krvi imaju smanjen broj crvenih krvnih stanica eritrocita, odnosno koncentraciju hemoglobina (proteina u eritrocitima koji prenosi kisik). Slabokrvnost se može pojaviti zbog raznih uzroka – npr. infekcija, kroničnih bolesti, endokrinoloških poremećaja, nedostatka krvotvornog tkiva u koštanoj srži, manjka folne kiseline i vitamina B12… No, osobito je česta anemija zbog manjka željeza, bilo zbog smanjenog unosa željeza, povećanih potreba za željezom zbog određenih stanja ili zbog gubitka krvi, primjerice obilnijih mjesečnica.

Već nakon pojave prve menstruacije žene su izloženije većem gubitku željeza od muškaraca. Potrebe za željezom povećane su i u trudnoći. I djeca mogu biti sklona gubitku željeza zbog brzog rasta i razvoja, ali i prehrane siromašne željezom. Anemija je česta u starijih osoba koje ju teže podnose zato što su ljudi u zrelijoj dobi općenito podložniji bolestima, pa anemija dodatno pogorša neku već postojeću bolest.

Liječenje anemije

Kako je prekomjerno krvarenje najčešći uzrok manjka željeza, prvi je korak naći mjesto krvarenja i zaustaviti krvarenje. Za svladavanje prekomjernog menstruacijskog krvarenja mogu biti potrebni lijekovi ili kirurški postupak, saniranje krvarećeg vrijeda, uklanjanje polipa iz debelog crijeva ili liječenje krvarenja iz bubrega.

Općenito, liječenje uključuje i nadomještanje izgubljenog željeza. Većina tableta željeza sadrži dvovaljani (dvovalentni) željezni sulfat, željezni glukonat ili polisaharid. Tablete željeza se najbolje apsorbiraju kada se uzimaju 30 minuta prije jela. Općenito je dovoljna jedna tableta željeza dnevno, ali su ponekad potrebne dvije. Kako je sposobnost crijeva da apsorbira željezo ograničena, veće doze propadaju i mogu izazvati poremećaj probave i zatvor stolice (opstipacija). Željezo gotovo uvijek promijeni boju stolice u crnu―normalna bezopasna nuspojava.

Popravljanje anemije zbog manjka željeza (sideropenična anemija) pripravcima bogatim željezom obično traje 3 do 6 tjedana, čak i nakon što krvarenje prestane. Jednom kada se anemija popravi, osoba bi trebala nastaviti uzimati pripravke bogate željezom tijekom 6 mjeseci da bi ponovno napunila tjelesne rezerve. Krvne pretrage se obično rade u određenim vremenskim razmacima kako bi se bolesniku omogućilo da nadoknadi izgubljeno željezo i zaustavi krvarenje.

Rijetko treba željezo dati u injekciji. Injekcije željeza se čuvaju za ljude koji ne mogu podnijeti tablete željeza ili koji gube velike količine krvi uslijed krvarenja koje i dalje traje. Bez obzira daje li se željezo injekcijama ili tabletama, vrijeme oporavka od anemije je isto.

Prirodni lijekovi protiv anemije

Ljekoviti čaj protiv anemije

Pomiješaj koprivu, list kupine, metvicu, stolisnik, preslicu, šipak, list maslačka, ružmarin i list šumske jagode u jednakimnomjerima. Kuhaj dvije žlice u litri vode tri minute pa procijedi.

Željezne kuglice

Veliku žlicu goji bobica, 3 šake grožđica, šaku badema, oraha i lješnjaka te 2 do 3 žlice sirovog kakaa u prahu stavi u sjeckalicu. Smjesu oblikuj u kuglice, savjetuje fitoterapeutkinja Žalac. Svježi sok od koprive U sokovniku ili u stroju za meso iscijedi sok iz svježeg lišća koprive. Pij svjež jer bi stajanjem mogao fermentirati. Svaki dan ujutro treba uzeti 15 ml žlice soka od koprive u pola čaše vode.

Med od kestena i limunada

U čaj ili limunadu dodaj med od kestena, šumski ili livadni med, koji su bogatiji mineralima, pa tako i željezom. Limun je bogat C vitaminom koji olakšava resorpciju željeza iz crijeva u krvotok.

loading...

Crna rotkva

Za svježi sok rotkvu oguli, naribaj i iscijedi sok. Uobičajena doza je 100 do 150 ml u više manjih doza, tijekom četiri-pet dana, nakon čega treba napraviti pauzu. Ne soliti jer je tada štetna.

Zelena bomba

Sok od 1 naranče, nekoliko listova mlade blitve, 1 dcl bademova mlijeka i žličicu meda ubaci u blender te dobro izblendaj. Prelij u čašu, dodaj nekoliko kockica leda i popij svježe. Smoothie nemoj piti više od jedanput na dan, savjetuje nutricionistica.

Sirup od koprive

Uzmi četiri-pet žlica suhog lista koprive. Prelij s 200 ml kipuće vode i ostavi da odstoji 10 minuta. Procijedi, dodaj 250 ml tamnijeg meda i 1 žlicu limunova soka. Spremi sirup u čistu staklenu bočicu i drži u hladnjaku. Djeca piju 1 do 3 žličice, a odrasli 2 do 3 velike žlice dnevno.

loading...

Eldina Tulic

Oglasi

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.