Ordinacija Medium.ba

Ananas – ljekovita svojstva, trudnoća, nutritivna vrijednost…

Ananas potječe s Kariba, a ne kao što se misli iz Južne Amerike, a otkrio ga je Kolumbo 1493. U Europi je bio iznimno cijenjen, skup i rezerviran za kraljevske dvore, osobito jer se nije mogao uzgojiti, naime otkrilo se da je za uzgoj potrebna tropska klima. U Afriku, Aziju i južni Pacifik biljku su odnijeli portugalski i španjolski istraživači te se u tim krajevima ananas uzgaja i danas. Naziv potječe od indijske riječi “anana” što znači “odlično voće”.

Ananas je bogat vitaminima A, B, C, E i korisnim elementima kao što su kalcij, kalij, fosfor, željezo, bakar. Voćna pulpa sadrži bjelančevine, šećere, dijetalna vlakna i askorbinsku kiselinu.
Ovo tropsko voće pomaže kod nesanice, vrtoglavice, čestih glavobolja, normalizira krvni tlak, sprječava razvoj ateroskleroze, tromboze, srčanog udara i moždanog udara. Plod ima veliku korist u liječenju artritisa, bronhitisa, upale pluća, bolesti uzrokovanih poremećajima središnjeg živčanog sustava.

Ananas ima visoki sadržaj vitamina C koji se upola smanji prilikom konzerviranja. Jedna šnita ananasa od 10 dkg zadovoljava oko 30% dnevne potrebe za vitaminom C. U konzerviranom ananasu nema više bromelina, on se inaktivira. Konzervirani ananas može se upotrebljavati kao dodatak u voćne salate zbog specifične arome i visokog sadržaja celuloze – vlakna koji olakšava formiranje stolice i probavu. Inače je ananas sirov ili konzerviran niskokalorična namirnica i oko 100 grama daje između 40-50 kcal.

Znanstvenici smatraju ovu biljku prirodnim izvorom protuupalnih spojeva.

Narodni lekari ovo voće preporučuju za upalu pluća, bronhitis, anoreksiju, neke vrste alergija, probleme sa štitine žlezdom, grebanje u grlu i ateroskleroze. Zbog zavidnih količina celuloze, ananas je odličan i za problem otežanog varenja.

Sveže isceđen sok od ananasa je, takođe, izuzetno zdrav, jer pomaže kod groznice i visoke temperature i jača imuni sistem. Pored toga, snižava visok krvni pritisak, otčepljuju krvne sudove. Deluje kao diuretik, jer eliminiše višak vode iz organizma. Čuva kosti od osteoporoze i lomova, pa bi ga trebalo često piti.

Obiluje bromelainom

Nutritivno najzanimljivija tvar u ananasu je ekstrakt bromelain. Sastoji se od probavnih enzima – cistein proteinaza. Bromelain je prisutan u svim dijelovima biljke, a ekstrahira se iz stabljike i kore ananasa, gdje je prisutan u najvećoj koncentraciji. Iako se u početku mislilo da bromelain ima pozitivan utjecaj isključivo na probavni sustav, detaljnija istraživanja dokazala su njegova protuupalna i antikoagulacijska svojstva. Studije su provedene samo na ekstraktu bromelaina i ne povezuju konzumaciju ananasa s navedenim učincima.

Energetska i nutritivna vrijednost

Energetski sadržaj 100 g svježeg ananasa iznosi 48 kcal / 202 kJ. Od toga je 12% ugljikohidrata, 0,1% masti i 0,5% proteina.

Dobar je izvor mangana (1,2 mg što čini 17% RDA) i bakra (0,1 mg što čini 10% RDA). Od vitamina je odličan izvor vitamina C (36,2mg što čini 60% RDA).
U sastavu ananasa na 100 g nalazi se 1,4 g dijetalnih vlakana i 34 mg beta-karotena.

Ljekovita svojstva ananasa

Malo kalorija

Ananas je, poput većine voća, namirnica male kalorijske vrijednosti. Bogatog je okusa i iznimne nutritivne kvalitete. Pruža antioksidativnu zaštitu i pozitivno djeluje na krvožilni i probavni sustav. Odlično se uklapa u shakeove i jogurte. Može se dodati u sve voćne i većinu salata od povrća kojima obogaćuje okus i povećava nutritivnu kvalitetu. Preporuka od tri posluživanja voća dnevno možda djeluje puno, ali uz malo mašte to je lako ostvarivo, a utjecaj na zdravlje je velik.

Jača imunitet

Ananas je poznat i po jačanju imuniteta zbog velike količine vitamina C te po snazi detoksikacije jer je učinkovit i u borbi protiv nekih parazita u tijelu. Također, popularan je i zbog učinkovitosti pri gubljenju kilograma i niskokaloričnosti, ali dijabetičari trebaju biti oprezni prilikom konzumacije jer može izazvati naglo povišenje šećera u organizmu.

Utječe na jačanje kostiju

Ananas ima veliku razinu mangana u sebi, minerala koji ima veliku ulogu u razvoju vezivnog tkiva i jačanja kostiju. Samim time, starije osobe mogu imati veliku korist od ananasa ako ga uključe u svakodnevne obroke. Također, ananas sadrži i bakar, koji potiče proizvodnju hemoglobina te zacjeljivanje rana, a koristan je i u borbi protiv osteoporoze, anemije, i manjka bijelih krvnih stanica. Još jedna od prednosti ananasa je činjenica da sadrži beta karoten koji je izuzetno dobar za ljudski vid te čestom konzumacijom ananasa može se smanjiti rizik gubitka vida.

Ananas sadrži antikancerogene tvari

Ananas može igrati ulogu u održavanju zdravlja stanice. Šalica svježeg ananasa sadrži 70 mg vitamina C i 95 miligrama vitamina A. Ovi spojevi štite stanice od prijetnji destruktivnih atoma poznatijih pod nazivom slobodni radikali te pomažu u oporavku oštećene stanice. Puno oštećenih stanica može dovesti do prijevremenog starenja i razvoja raznih bolesti.

Sprječava stvaranje krvnih ugrušaka

Bakar pomaže tijelu u proizvodnji hemoglobina i potiče zacjeljivanje rana. Nedostatak bakra može uzrokovati osteoporozu, anemiju, problem sa štitnjačom i nizak broj bijelih krvnih stanica. Odrasle osobe dnevno trebaju unijeti 699 miligrama bakra. Osim ananasa, bakrom su bogati rakovi, govedina, gljive i školjke. A šalica ananasa daje oko 151 miligram ovog minerala, više od petine iznosa koji trebate svaki dan.

Čuva zdravlje očiju

Makularna degeneracija je vodeći uzročnik gubitka vida u odraslih. Uzrokuje ju oštećenje mrežnice, pa svakodnevne aktivnosti, kao što su čitanje ili prepoznavanje lica, postaju puno teže. Uključite li ananas u prehranu, smanjit ćete rizik od ove bolesti za čak 35 posto. Naime, ovo tropsko voće sadrži beta karotene koji čuvaju dobar vid.

Ananas u trudnoći

Iako je ananas super zdravo voće, buduće mame bi trebalo da ga izbegavaju. Ananas sadrži veliku količinu bromelina, proteolitičkog enzima, koji može da izazove omekšavanje grlića materice i samim tim rezultira ranim trudovima. Štaviše, konzumiranje veće količine ananasa može da prouzrokuje stomačne tegobe poput dijareje i dovede do dehidracije organizma.

Međutim, ananas je poželjno konzunmirati pred sam termin porod. Međutim, zaboravite na konzervirani ananas ili sok od ananasa, već odaberite svježi ananas koji bi vam mogao pomoći potaknuti porod. Ananas sadrži kemikaliju bromelain koja pomaže omekšati cerviks (grlo maternice) i ubrzati stvar.

loading...

Uvođenje ananasa u ishranu beba

Američka akademija za pedijatriju (AAP) izmijenila je svoje smjernice o čvrstoj hrani u 2012. Bebe starije od 6 mjeseci sada mogu uživati ​​u većini namirnica. Roditelji ih ne trebaju uvoditi u određenom redoslijedu. Iako pedijatri mogu dijeliti s vama određena pravila o hrani, nema medicinskih dokaza da unošenje čvrste hrane u određenom redoslijedu ima prednost za vaše dijete.

Ananas je ukusno i zdravo voće koje je bogato vitaminom C, B-6 i magnezijem. Ako se pripremi na sigurno, može biti izvrstan dodatak prehrani vašeg djeteta. AAP predlaže da pričekate najmanje dva do tri dana nakon što djetetu unesete novu hranu prije nego što započne drugu. Na taj način možete pratiti ima li alergijskih reakcija.

Rizici
Nove AAP smjernice za unošenje krutih tvari ne navode nijednu skupinu zabranjene hrane u prvoj godini. Ipak, mnogi stručnjaci potiču roditelje na oprez pri davanju mlađih beba agruma i drugog kiselog voća.

Limunska kiselina u ananasu može nadražiti stomak vašeg djeteta (posebno ako ima refluks) ili dovesti do pelenskog osipa.

Prije nego što uskočite s ananasom kao prvom hranom, možda biste ga trebali isprobati u malim dozama kako biste vidjeli kako reagira sustav vašeg djeteta. Ako je vaša beba osjetljiva, možda ćete htjeti odgoditi s unošenjem ananasa sve dok ne napune 1 godinu.

Koju je količinu ananasa je sigurno jesti?

Ukoliko želite uključiti ovu voćku u svoju prehranu, šoljica ananasa je sigurna jer vam osigurava preporučenu količinu vitamina C. Važno je napomenuti da je trudnicama potrebno od 80 do 85 miligrama vitamina C.

loading...

Eldina Tulic

Oglasi

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.