Ordinacija Medium.ba

6 dobrih razloga da danas pojedete bananu

​​​​​6 dobrih razloga da danas pojedete bananu

Šta je dobro u banani? Osim što su bogate vitaminom B6, banane su dobar izvor vitamina C, dijetalnih vlakana i mangana. Šta ovo znače za vaše zdravlje? Dijetetski odjel u Tiong Bahru Community Health Center objašnjava.​

ne samo da su bogate vitaminima i vlaknima, već su i bez masti i holesterola.

Da li ste se ikada zapitali šta je dobro u banani? Osim što su bogate vitaminom B6, banane su dobar izvor vitamina C, dijetalnih vlakana i mangana. Banane su takođe bez masti, holesterola i gotovo bez natrijuma. Dakle, šta ovo znači za vaše zdravlje?

Gospođa Peggy Tan, dijetetičar, Tion​g Bahru Community Health Centre, članica grupe SingHealth, objašnjava zašto su banane dobre za vas i kada ih trebate jesti.

Zdravstvene prednosti banana

1. ​Banane su jedan od najboljih voćnih izvora vitamina B6​

Vitamin B6 iz banana vaše tijelo lako apsorbira, a banana srednje veličine može osigurati oko četvrtinu vaših dnevnih potreba za vitaminom B6.

Vitamin B6 pomaže vašem tijelu:

proizvode crvena krvna zrnca,

metaboliziraju ugljikohidrate i masti, pretvarajući ih u energiju,

metabolizam aminokiselina,

uklonite neželjene hemikalije iz vaše jetre i bubrega, i

održavati zdrav nervni sistem.

Vitamin B6 je takođe dobar za trudnice jer pomaže u zadovoljavanju razvojnih potreba njihove bebe.

2. Banane su respektabilan izvor vitamina C

Možda nećete povezivati ​​banane s vitaminom C, ali banana srednje veličine će osigurati oko 10% vaših dnevnih potreba za vitaminom C.

Vitamin C pomaže:

zaštitite svoje tijelo od oštećenja ćelija i tkiva,

Vaše telo bolje apsorbuje gvožđe,

vaše tijelo proizvodi kolagen – protein koji drži vašu kožu, kosti i tijelo zajedno, i

podržavaju zdravlje mozga proizvodnjom serotonina, hormona koji utječe na naš ciklus spavanja, raspoloženja i iskustva stresa i boli.

3. Mangan u bananama je dobar za vašu kožu

Jedna banana srednje veličine osigurava otprilike 13% vaših dnevnih potreba za manganom. Mangan pomaže vašem tijelu da proizvodi kolagen i štiti vašu kožu i druge stanice od oštećenja slobodnih radikala.

4. Kalijum u bananama je dobar za zdravlje srca i krvni pritisak

Banana srednje veličine će obezbediti oko 320-400 mg kalijuma, što zadovoljava oko 10% vaših dnevnih potreba za kalijumom.

Kalijum pomaže vašem telu da održi zdravo srce i krvni pritisak. Osim toga, banane imaju malo natrijuma. Kombinacija niske količine natrijuma i visokog kalija pomaže u kontroli visokog krvnog pritiska.

5. Banane mogu pomoći probavi i pomoći u borbi protiv gastrointestinalnih problema

Srednja banana će osigurati oko 10-12% vaših dnevnih potreba za vlaknima. Singapurski odbor za promociju zdravlja preporučuje dnevni unos dijetalnih vlakana od 20 g za žene i 26 g za muškarce.

Topiva i nerastvorljiva vlakna igraju važnu ulogu u vašem zdravlju. Rastvorljiva vlakna pomažu vašem tijelu da kontroliše nivo šećera u krvi i da se riješi masnih tvari kao što je kolesterol. Nerastvorljiva vlakna dodaju težinu i mekoću stolici, što vam olakšava redovno pražnjenje crijeva. Ovo pomaže da vaša crijeva budu zdrava i zaštićena od štetnih bakterija.

Banane, posebno tek sazrele, sadrže škrob koji se ne vari (otporni škrob) u vašem tankom crijevu i može proći u debelo crijevo. Takve banane vam pomažu da bolje upravljate svojom težinom jer duže ostajete siti.

loading...

Ipak, banane vam mogu pomoći da pobijedite gastrointestinalne probleme kao što su:

zatvor,

čir na želucu i

žgaravica

6. Banane vam daju energiju – bez masti i holesterola

Banane sadrže tri prirodna šećera – saharozu, fruktozu i glukozu – dajući vam izvor energije bez masti i holesterola. Kao takve, banane su idealne, posebno za djecu i sportiste, za doručak, kao podnevnu užinu ili prije i poslije sporta.

Čitajte dalje da biste saznali jesu li banane pogodne za sve i trebate li ih jesti.​

Ref: Q15

loading...

Petar Jovanović

Oglasi

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.