Ordinacija Medium.ba

30-dnevni izazov sagorevanja masti

Radost ovog 30-dnevnog izazova sagorevanja masti leži u njegovoj jednostavnosti. Bazirana na setu od šest osnovnih pokreta, rutina pruža odličan kardiovaskularni trening koji vam pomaže u izgradnji mišića i poboljšava vašu izdržljivost. To je svestrani pobjednik, potpuno bez opreme i odličan način da započnete svoje fitnes putovanje.

Redovne kardiovaskularne vježbe ključni su dio održavanja vašeg zdravlja. Seana Forbes (otvara se u novoj kartici) iz Freeletics-a (otvara se u novoj kartici) objašnjava: ‘Pomaže nam da sagorijevamo kalorije i masnoće, povećavamo gustinu kostiju i poboljšavamo nivoe energije, dok istovremeno smanjujemo stres i pomažemo nam da bolje spavamo.’

Možda je najvažnije da će i vaše srce održati zdravim, zbog čega je dobro da ga uključite u svoju rutinu vježbanja. Trenutne vladine preporuke sugeriraju da biste trebali raditi najmanje 150 minuta tjedno aerobika umjerenog intenziteta ili 75 minuta aerobne fizičke aktivnosti snažnog intenziteta svake sedmice.

Da biste bili sigurni da ste u najboljem slučaju kada je u pitanju sagorijevanje masti, morat ćete vježbati na oko 70% maksimalnog broja otkucaja srca. Ovo možete lako izračunati oduzimanjem svoje godine od 220, tako da ako imate 35 godina, vaš puls bi trebao biti oko 185 otkucaja u minuti. Pronalaženje vašeg pulsa ipak može biti teško, zbog čega vam preporučujemo da uzmete ili monitor otkucaja srca ili jedan od najboljih fitnes trackera koji će obaviti posao umjesto vas.

Izazov za sagorijevanje masti: 6 ključnih kardio pokreta

Ove vježbe ciljaju cijelo vaše tijelo, sagorevaju masnoće i grade snagu i izdržljivost mišića. Savladajte ih uputama u nastavku, a zatim upotrijebite našu 30-dnevnu rutinu vježbanja da ih provedete u djelo.

Lunges

(Kredit slike: Budućnost)

Stanite sa stopalima u širini kukova. Napravite veliki korak naprijed desnom nogom, pazeći da vam težina bude ravnomjerno raspoređena na obje noge. Savijte oba koljena da formirate prave uglove i pazite da vam koleno i skočni zglob budu u jednoj liniji. Podignite se koristeći prednju petu i ponovite na drugoj strani.

Burpees

(Kredit slike: Budućnost)

Stanite sa blago rastavljenim stopalima i rukama sa strane. Skočite na pod u položaju čučnjeva, udarajući nogama unazad dok ne dođete u položaj daske. Izvedite sklek (ako možete), a zatim se vratite u čučanj i skočite u stojeći položaj, podižući ruke sa rukama iznad glave. Ponovi.

Plank

(Kredit slike: Budućnost)

Poduprite svoje tijelo rukama i jajima stopala i formirajte pravu liniju od glave do stopala. Laktovi trebaju biti direktno ispod ramena, a stopala u širini ramena. Angažirajte trbušne mišiće i zadržite dodijeljeno vrijeme.

Pogledajte kako se snašla naša spisateljica kada je mjesec dana svaki dan pokušavala s daskom!

Planinari

(Kredit slike: Budućnost)

Počnite u položaju daske. Jednu po jednu povucite svaku nogu naprijed prema svojim grudima, a zatim se vratite u položaj daske, što brže možete. Neka vam kukovi budu stabilni, a jezgro uključeno.

Čučnjevi

(Kredit slike: Budućnost)

Stanite sa skupljenim stopalima, sa rukama sa strane. Skočite sa stopalima barem u širini ramena, istovremeno podižući ruke do plafona. Skočite nazad u početni položaj i ponovite.

Skokovi iz čučnjeva

(Kredit slike: Budućnost)

Stanite sa nogama koje nisu šire od širine ramena. Spustite se u čučanj, držeći pete na tlu i direktno ispod koljena. Jednom u niskom čučnju, povucite kukove naprijed i skočite gore, gurajući ruke unazad za dodatno podizanje. Lagano se spustite u čučanj da ponovite.

Želite ciljati određeno područje?

30-dnevni plan treninga za sagorevanje masti

Spremni da sprovedete te poteze u delo? Nastavite sa svojim 30-dnevnim planom vježbanja trbušnjaka ispod! Možete spremiti praktičnu mrežu ispod na svoj uređaj, ili pak označiti ovu stranicu za referencu.

Ali prije nego što izvršite gore navedene poteze, riječ upozorenja od Seane, koja kaže: ‘Ne žrtvujte formu za sagorijevanje masti, jer to može dovesti do ozljeda.’ Koristite ogledalo kako biste bili sigurni da radite vježbe ispravno .

Ona dodaje: „Kardio treninzi mogu biti naporni, pa se pobrinite da točite gorivo kako treba.“ Njena omiljena hrana su humous i ovseni kolači – savršen balans ugljenih hidrata i proteina.

OK – hajde da sagorimo tu masnoću!

(Kredit slike: Budućnost)

Dan 1

5 x Lunges

5 x skakače

5 x burpi

Dan 2

6 x Lunges

6 x džempera za skakanje

6 x burpi

3. dan

7 x Lunges

7 x džempera za skakanje

7 x burpi

Dan 4

8 x Lunges

8 x džamping

8 x burpi

5. dan

DAN POČINKA! Koristite pjenasti valjak da napravite neke vježbe oporavka. Pogledajte naš vodič za najbolje pjenaste valjke ako ih već nemate.

6. dan

9 x Lunges

9 x džempera za skakanje

9 x burpi

7. dan

10 x iskoraka

10 x džempera za skakanje

10 x burpi

Dan 8

11 x iskoraka

11 x džempera za skakanje

11 x burpi

9. dan

12 x Lunges

12 x džempera za skakanje

12 x Burpi

Dan 10

DAN POČINKA

11. dan

14 x Lunges

14 x džempera za skakanje

14 x Burpi

Dan 12

16 x Lunges

16 x džempera za skakanje

16 x burpi

Dan 13

18 x Lunges

18 x džempera za skakanje

18 x Burpi

Dan 14

20 x Lunges

20 x džempera za skakanje

20 x Burpi

Dan 15

DAN POČINKA

16. dan

5 x planinari

5 x skokovi iz čučnjeva

5 sekundi x Plank

17. dan

6 x planinara

6 x skokovi iz čučnjeva

10 sekundi x Plank

Dan 18

7 x planinara

7 x skokovi iz čučnjeva

15 sekundi x Plank

Dan 19

8 x Planinari

8 x skokovi iz čučnjeva

20 sekundi x Plank

20. dan

DAN POČINKA

21. dan

9 x planinari

9 x skokovi iz čučnjeva

25 sekundi x Plank

Dan 22

10 x planinara

10 x skokovi iz čučnjeva

30 sekundi x Plank

23. dan

11 x Planinari

loading...

11 x skokovi iz čučnjeva

35 sekundi x Plank

24. dan

12 x Planinari

12 x skokovi iz čučnjeva

40 sekundi x Plank

25. dan

DAN POČINKA

26. dan

14 x Planinari

14 x skokovi iz čučnjeva

45 sekundi x Plank

27. dan

16 x planinara

16 x skokova iz čučnjeva

50 sekundi x Plank

Dan 28

18 x planinara

18 x skokovi iz čučnjeva

55 sekundi x Plank

29. dan

20 x planinara

20 x skokova iz čučnjeva

60 sekundi x Plank

30. dan

DAN POČINKA

Završili ste naš 30-dnevni izazov sagorijevanja masti – bravo!

Sviđa vam se ovo? Više 30-dnevnih izazova:

loading...

Petar Jovanović

Oglasi

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.