Ordinacija Medium.ba

Rogač – ljekovita svojstva, sastav, djelovanje i recepti…

Rogač (Ceratonia siliqua) je plod drveta u obliku mahune sa sjemenkama tamno smeđe boje, prijatnog i slatkastog ukusa koji podsjeća na čokoladu.

U Starom Egiptu, rogač se koristio kao zaslađivač i digestivni suplement. Tokom građanskog rata u Španiji, rogač se koristio u borbi protiv gladi i neuhranjenosti.

Djelovanje

Rogačevo brašno, zbog sadržaja tanina, pektina i lignina, djeluje na suzbijanje i ublažavanje mučnina i proljeva. Tanini rogača djeluju adstringentno na sluznicu crijeva, vežu toksine i bakterije te inaktiviraju coli bakterije, što smanjuje otok i upalu sluznice.

Adstringentno djelovanje je reakcija taloženja proteina pomoću tanina i stvaranje zaštitnog sloja na sluznici.

Sluzi oblažu sluznicu i na taj način smanjuju podražaj u crijevima. Uspostavljanje formirane stolice zabilježeno je 2 dana nakon početka terapije rogačem, dok terapija do potpunog oporavka traje u prosjeku 6-8 dana.

Sadrži mnoštvo vitamina i minerala

Rogač se lako uzgaja jer ne traži previše pažnje, a poznat je jer ima puno plodova koji se mogu koristiti za liječenje brojnih bolesti. Sadrži važne minerale poput kalija, kalcija, magnezija, vitamine A, B, E i D te antioksidanse.

Obiluje bakrom, selenom, fosforom te željezom. Sadrži i galnu kiselinu koja djeluje antivirusno, analgetski, antioksidativno, antibakterijski i antiseptički.

Plod sadrži 13 procenata jednostavnih šećera, a pulpa ima visok postotak fenolnih spojeva od kojih su najvažniji tanini. Važni su za zdravlje čovjeka budući da djeluju antioksidativno, što znači da sprečavaju oksidacijske reakcije pomoću inhibicije slobodnih radikala.

Rogač kao čokolada

Prirodna slatkoća rogača omogućava da se njime odlično zamjenjuje kakao i poizvodi kakaa.

Rogač ima malo drugačiji okus od čokolade, ali je po sastavu mnogo prihvatljivija namirnica za osobe oboljele od dijabetesa, migrena, tjeskobe, nervoze i sl. Prirodno je sladak, pa je kod pripreme slastica od rogača potrebno dodati puno manje šećera nego kada se rade slastice od kakaa. Rogač ima mali udio masti, bogat je pektinom i rijetko djeluje kao alergen. Kalorijska vrijednost mu je za 2/3 manja nego čokolade.

Rogač za razliku od čokolade ne sadrži feniletilamin, oksalnu kiselinu i stimulanse.

Feniletilamin može imati nepovoljan utjecaj na razvoj migrene, porast krvnog tlaka te porast razine glukoze u krvi. Oksalna kiselina ometa apsorpciju kalcija i cinka, minerala koji su važni za zdrave kosti i kožu. Teobromin i kofein, stimulansi prisutni u čokoladi, mogu izazvati alergijske reakcije.

Visok udio vlakana

Vlakna imaju važnu funkciju u funkcioniranju organizma, posebno probavnom sustavu. Vlakna pomažu:

  • Dužem osjećaju sitosti, što doprinosi manjem unosu hrane
  • Preveniraju zatvor
  • Održavaju pravilan rad crijeva
  • Sudjeluju u kontroli šećera u krvi
  • Snižavaju kolesterol

Ne sadrži gluten

Gluten je protein koji pronalazimo u pšenici, ječmu, raži i nizu drugih namirnica, a kos osoba koje boluju od celijakije, ovaj protein potiče imunološki sustav da naprave svojevrsni napad na tanko crijevo.

Osobe koje boluju od celijakije ili imaju intoleranciju na gluten trebaju izbjegavati namirnice koje ga sadrže.

Ljekovita svojstva rogača

Zahvaljujući bogatstvu voćnih kiselina, pektina i biljne sluzi, rogač je ujedno hrana i lijek. Plod rogača za liječenje su koristili još stari Egipćani, dok su stari Grci i Rimljani kao lijek koristili nezrele plodove.

Sluzi (mucilaginosa) su prirodne tvari pretežno biljnoga podrijetla, srodne polisaharidima i topive u vodi. Uzete na usta (per os) oblažu sluznicu probavnog sustava i štite je od podražajnog djelovanja toksičnih tvari. U probavnom sustavu biljne sluzi usporavaju resorpciju vode i mnogih ljekovitih tvari pa tako produljuju njihovo lokalno djelovanje na sluznicu crijeva te pojačavaju učinak crijevnih adstringenata i nekih antiseptika.

Sluzne droge primjenjuju se kod proljeva uzrokovanog upalom crijeva ili podražajem crijevne sluznice. Naročito su prikladne u dječjoj dobi jer su sluzi potpuno prirodne, netoksične i bez nuspojava. Sluzi se obilato koriste i kao antidoti kod trovanja toksičnim spojevima.

Samljeveni osušeni rogač upotrebljava se kao dijetalni dodatak za liječenje želučanih i crijevnih poremećaja, posebice proljeva (vodenaste stolice). Naime, rogačev prah poput aktivnog medicinskog ugljena ima veliku moć apsorpcije crijevnih toksina i međuproizvoda metabolizma bakterija.

Mljeveni rogač se, slično kao i žitarice bogate škrobom (sluz od ječma, riže i zobi), preporučuje kod akutnog i kroničnog nespecifičnog kolitisa, gastritisa, gastroenteritisa, dispepsije i slično.

U Skandinaviji posebice kod djece, čokoladne pločice se sve više zamjenjuju s voćnim čokoladicama u kojima su zastupljeni rogač, mljevene sušene jabuke i kakao. Bogat su izvor vlakana, vitamina i minerala i odličan regulator rada crijeva. Mogu se koristiti kao zdrav međuobrok ili užina.

  • sprečava probavne tegobe
  • smanjuje loš kolesterol i šećer u krvi
  • potiče iskašljavanje i pomaže kod astme
  • osnažuje imunitet
  • djeluje protiv alergija
  • štiti zdravlje srca i krvnih žila
  • jača kosti

Mousse od avokada i rogača

Sastojci, za jednu veću ili dvije srednje posudice:

  • 1 zreli avokado
  • 3-4 žlice brašna od rogača
  • 1 veliku žlicu meda, agave ili javorovog sirupa (možete upotrijebiti i steviju)
  • 2 žlice bademovog ili nekog drugog mlijeka
  • začine po želji.

Priprema:
Prerežite avokado, uklonite košticu i žlicom izdubite sadržaj. U blender stavite avokado i sladilo koje ste izabrali. Kratko smiksajte pa dodajte prosijani rogač i bademovo mlijeko. Možete dodati i neki začin ili ekstrakt – vanilija, naranča, đumbir, cimet… Ako želite, dodajte i žličicu nekog finog likera.

Sočni kolač od rogača “na šolje”

Sastojci: 5 malih šalica za crnu kavu smeđeg šećera, 8 šalica brašna, 3 šalice rogačeva brašna, 6 šalica mlijeka, 4 šalice ulja, 1 prašak za pecivo, malo ribane korice limuna ili naranče.
Preljev: ½ šalice mlijeka, 3 žlice smeđeg šećera, 2 rebra tamne čokolade, 15 dag maslaca (ili zamjena po želji).
Postupak: Sastojke pomiješajte i pecite 30 minuta na 180 ºC. Zatim izrezati na kocke i preliti preljevom.

Kolač od lješnjaka i oraha s rogačem

Sastojci: 100 g oraha, 150 g lješnjaka, 3 žlice mljevenog rogača, 3 bjelanjka, 120 g smeđeg šećera ili ječmenog slada.
Postupak: Orahe zdrobiti, lješnjake samljeti i dodati mljeveni rogač. Bjelanjke istući u čvrst snijeg pa pomalo dodavati smeđi šećer dok smjesa ne postane sjajna. U bjelanjke pažljivo dodati mješavinu oraha, lješnjaka i rogača, peći 30 minuta na 175 ºC, ohladiti i narezati.

Čaj protiv gihta

Sastojci:

2 rogača
3 dl vode
Priprema:

loading...

Razlomite rogače na manje komade i prokuhajte ih u 3 dl vode. Čaj bi bilo najbolje skuhati navečer i ostaviti da odstoji do jutra. Procijedite ga i popijte natašte.

Ponavljajte postupak 20 – 25 dana. Dokazano smanjuje urate u krvi, za više od 100 jedinica.

Čaj protiv proljeva i za jačanje probavnog sustava

Sastojci:

5 g rogača
1 dl vode
Priprema:

Na laganoj vatri prokuhajte 5 grama rogača i pustite da odstoji jedan sat. Ne cijedite čaj, neka u njemu ostanu komadići rogača, kako bi i dalje ispuštali ljekovite sastojke.

Pijte prije jela, 2 – 3 puta na dan, po 1 dl.

loading...

Eldina Tulic

Oglasi

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.