Ordinacija Medium.ba

11 znakova i simptoma nedostatka kalcija – hipokalcemije

Nedostatak kalcijuma je relativno čest, ali ga je teško odrediti. Kako da znate da li vam nedostaje kalcijuma? Nedostatak kalcija može uzrokovati različite zdravstvene probleme: trnce u rukama i stopalima, bolove u mišićima, nepravilan rad srca, umor, pa čak i gubitak pamćenja. Naučite kako uočiti znakove i simptome niskog nivoa kalcija u krvi.

Šta je nedostatak kalcijuma (hipokalcemija)?

Hipokalcemija je pretjerano nizak nivo kalcija u krvi. Ovisno o težini, simptomi mogu varirati od blagih ili neprimjetnih do ozbiljnih i opasnih po život. Nedostatak kalcija može biti i akutni i kronični [1].

Kalcijum je najzastupljeniji mineral u ljudskom telu. Od vitalnog je značaja za kosti, srce, mišiće i nervni sistem. Svaka ćelija u vašem telu treba kalcijum! Ali samo oko 1% vašeg kalcija nalazi se u krvi, dok je preostalih 99% pohranjeno u kostima i zubima [2].

Imajte na umu da se razina kalcija u krvi obično smanjuje zbog ne-dijetalnih uzroka, a rijetko zbog nedostatka kalcija u ishrani. Više o tome šta uzrokuje hipokalcemiju pročitajte ovdje.

Test krvi na kalcijum

Test na kalcijum mjeri nivoe kalcija u krvi. Najčešće, test procjenjuje vaš ukupni kalcij u serumu, što uključuje [3, 4]:

Kalcijum vezan za proteine, uglavnom albumin (oko 40-45%)

Kalcijum u kompleksu sa fosfatom i citratom (oko 10%)

Jonizovani kalcijum, poznat i kao slobodni ili aktivni kalcijum (oko 45 – 50%)

Ne morate se pripremati za ovaj test ili postiti unaprijed. Zdravstveni radnik će jednostavno uzeti uzorak krvi iz vaše vene koji će biti analiziran.

Vaš lekar može takođe naručiti jonizovani (besplatni) test kalcijuma.

Jonizovani kalcijum je aktivni oblik kalcijuma u telu. Pretpostavlja se da je oko 45 – 50% ukupnog kalcijuma u krvi, iako tačan procenat može varirati. Nivoi jonizovanog kalcijuma često se procenjuju na osnovu ukupnog nivoa kalcijuma i albumina u krvi. Ispitivanje jonizovanog kalcijuma je daleko preciznije, ali zahteva posebnu opremu i skupo je [3].

Niski nivoi

Normalni raspon nivoa kalcijuma kod odraslih je oko 8,5 do 10,5 mg/dL. Ove vrijednosti mogu neznatno varirati od laboratorije do laboratorije. Hipokalcemija se definiše kao ukupni kalcijum u krvi ispod 8,5 mg/dL. Ako nivo kalcija u krvi padne ispod 7 mg/dL, hipokalcemija se smatra teškom [5, 6, 7].

Znakovi i simptomi hipokalcemije

Hipokalcemija može biti opasna po život ako se ne liječi. Ako osjetite bilo koji od ovih simptoma, odmah potražite medicinsku pomoć. Vaš lekar će izvršiti testove kako bi otkrio osnovne uzroke.

1) Grčevi i grčevi mišića

Karakteristični simptomi nedostatka kalcija su grčevi u mišićima i grčevi. Kalcij pomaže mišićima da se kontrahiraju i opuste. Mišići kojima nedostaje kalcijum više ne mogu održavati normalan tonus. To može dovesti do bolova, grčeva, grčeva i slabosti mišića [8, 9, 10].

2) Utrnulost i trnci

Drugi ključni simptom hipokalcemije su trnci u ekstremitetima, posebno u rukama i stopalima. Ozbiljni nedostatak također može uzrokovati utrnulost. Svaka nervna ćelija u vašem telu treba kalcijum. Kada kalcijum padne premalo, nervne ćelije se bore da registruju senzacije i šalju signale [8, 9, 10, 11].

3) Umor

Hipokalcemija može uzrokovati umor. Budući da mišićna vlakna i nervi zahtijevaju kalcij, njegovo iscrpljivanje u stanicama označava početak umora, što dovodi do iscrpljenosti i slabosti [1, 12, 13].

4) Abnormalni srčani ritam

Nepravilan rad srca tipičan je simptom hipokalcemije i može biti opasan po život ako je ozbiljan. Često uzrokuje nekoliko abnormalnosti koje se mogu registrovati elektrokardiogramom (EKG).

Nije iznenađenje da nedostatak kalcija može poremetiti rad srca, s obzirom da je srce mišić. Ako srčane ćelije ne dobijaju dovoljno kalcijuma, one prestaju da rade kako bi trebalo. To može pokrenuti normalan srčani ritam, uzrokovati grčeve srčanog mišića i suziti arterije [14, 15, 16].

5) Napadi

Ćelijama mozga je potreban optimalan nivo kalcijuma da bi oslobodili neurotransmitere, dok je mišićima potreban za kontrakciju. Hipokalcemija može prenapeti mozak, što može izazvati napade [10].

6) Osteopenija i osteoporoza

Osteoporoza ili krhke kosti se smatraju poremećajem nedostatka kalcija. Osteopenija je blaži oblik osteoporoze. Kada nivo kalcijuma u krvi padne, vaše telo mora da ga više oslobodi iz kostiju da bi to nadoknadilo. S vremenom, nedostatak kalcija može uzrokovati ekstremnu slabost kostiju, krhkost i dramatično povećati rizik od prijeloma [17].

7) Suva koža

Suha ili ljuskava koža može biti simptom hipokalcemije. Manje poznata uloga kalcija je da podržava zdravlje kože: smanjuje pH kože i štiti kožnu barijeru. Ovo sprečava prekomerni gubitak vode iz kože. Kada nivo kalcija u krvi padne prenizak, koža više ne može održavati vlagu i zdrav pH [18, 19, 1].

loading...

8) Konfuzija i gubitak pamćenja

Konfuzija, dezorijentacija i gubitak pamćenja mogu biti simptomi hipokalcemije. Nervne i moždane ćelije zavise od kalcijuma. Kalcij koji ulazi u nervne stanice stimulira oslobađanje neurotransmitera. Nedostatak kalcija može značajno narušiti kognitivne funkcije [20, 1, 21, 11].

9) Predmenstrualni sindrom (PMS)

Predmenstrualni sindrom (PMS) je izuzetno čest, a tačni uzroci su različiti. Nizak nivo vitamina D i kalcijuma može ga izazvati ili doprinijeti simptomima, prema velikom pregledu 28 studija. U takvim slučajevima vitamin D i kalcij mogu smanjiti ili čak ukloniti simptome PMS-a [22].

10) Karijes i bolest desni

Kalcijum održava vaše zube jakima. Hrana, piće i bakterije u ustima mogu razgraditi minerale u zubima. Adekvatan nivo kalcijuma je neophodan da bi se sprečio ovaj gubitak minerala. Štoviše, studije sugeriraju da je nedostatak kalcija jedan od krivaca za bolesti desni [23, 24].

11) Rahitis

Nedostatak kalcijuma (ili vitamina D) može dovesti do rahitisa kod djece. Nedostatak kalcijuma onemogućava pravilnu mineralizaciju kostiju, što je izuzetno važno za dijete koje raste. Kosti postaju slabe i mekane, a mogući su i deformiteti. Rahitis je neuobičajen u razvijenom svijetu [25, 26].

loading...

Petar Jovanović

Oglasi

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.